Ankara staat niet op het lijstje van meest bezienswaardige steden in Turkije. Maar wij gaan er toch heen. Voor het Museum van Anatolische Beschavingen!
Wij bezoeken de stad op onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Museum van Anatolische Beschavingen
In het Museum van Anatolische beschavingen in Ankara zijn vondsten te zien van opgravingssites die wij op onze reis door Turkije bezocht hebben. Namelijk van de Hettitische opgravingen bij Boğazkale en van de opgraving van Çatalhöyük (links naar mijn blogberichten). We zien onder andere de miniatuurtoren met een stukje stadsmuur waardoor ze deze in Hattuşa konden nabouwen. Het is een fragment van de rand van een vat. Lees en bekijk meer over het museum.
In het museum blijven we ons verbazen over hoe vaardig de mensen millennia geleden waren! De gebouwen van het museum zijn trouwens ook prachtig: de oude Mahmut Paşa-bazaar en de Kurşunlu Han (een karavanserai).
Vondsten uit Çatalhöyük
Vondsten van de opgravingen bij Boğazkale
Citadel en oude stad van Ankara
Omdat we toch in Ankara zijn, klimmen we ook naar de citadel van Ankara en wandelen we naar de bazaar in een oud deel van de stad.
Camping Ulasan in Gölbaşı
De dichtstbijzijnde camping is camping-hotel Ulasan in Gölbaşı, 28 kilometer ten zuiden van Ankara. Het terrein heeft twee ‘verdiepingen’. Als je boven staat, heb je uitzicht op een meer en de woontorens van Ankara én sta je pal in de zon. Beneden zie je het meer niet, maar heb je schaduw van bomen en dat heeft onze voorkeur. Daar is bovendien een mooi, modern sanitairgebouwtje. Met warme douches en warm afwaswater. Tenminste, aan het eind van de dag, als de zonnecollector het water lekker opgewarmd heeft.
In Turkije zijn veel zwerfhonden. Vaak groot en vriendelijk. Op deze camping zien wij een echte Anatolische herders(zwerf)hond.
Van Gölbaşı naar Ankara
De camping ligt aan een drukke, doorgaande weg, daarom nemen wij op aanraden van de receptionist een taxi naar de bushalte en pakken daar de lijnbus naar Ankara. Er zijn meerdere verbindingen; met en zonder overstappen.
Wim vertrouwt op Google Maps en durft de verbinding met meerdere overstappen aan. Maar bij de eerste overstap gaat het al mis; de buschauffeur zet ons een eind voor de halte af. Goedbedoeld, want hij denkt te zien dat wij tussendoor willen uitstappen en is zo vriendelijk om de deur open te doen. Onderweg naar de bushalte wenkt een taxichauffeur ons. We vinden het wel erg verleidelijk om in te stappen en het kost maar 9 euro, dus we hebben geen spijt.
Terug gebeurt er net zoiets. Het is even zoeken naar de bushalte, waardoor we onze bus nét missen. En de rechtstreekse bus gaat maar één keer per uur (we durven de busverbinding met overstappen niet meer aan). Als er dan vlák voor onze neus een taxi vrij is, is de keuze snel gemaakt (we zijn ondertussen moe en heet). Voor 15 euro brengt de taxichauffeur ons in een half uurtje naar de camping. Chauffeur blij, wij blij.
Heb je wat aan dit artikel? Je kunt me bedanken met een ‘kopje koffie’ via Buy me a coffee of door iets te bestellen via een advertentie op dit reisblog. Met jouw bijdrage kan ik deze website in de lucht houden.
This entry was posted in Azië