Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Bali – Ceremonie Tumpek Landep

5 november 202223 december 2022

Tumpek Landep is een ceremoniële dag waarop de Balinezen offers brengen voor voorwerpen die van metaal zijn gemaakt. Vroeg was dat hun kris (dolk), tegenwoordig zijn het ook moderne voorwerpen, zoals gereedschap, auto’s en scooters.

Wat is een kris

Een kris – of keris – is een dolk met mystieke krachten. Hij staat op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed.

Tumpek Landep op onze compound

Tumpek Landep wordt iedere 210 dagen gevierd, net als Saraswati, Pagerwesi en de jubilea van de tempels. Dat is één keer per jaar volgens de Balinese kalender en toevallig als wij er zijn. De bewoners van de compound hebben allemaal hun scooters naar voren gebracht om offers te ontvangen. Ook de auto’s zijn even uit de garage verderop gehaald en voor de ingang van de compound gezet. De Balinezen leggen ook op alle andere dagen offertjes op hun auto’s en scooters, maar vandaag zijn ze groter (we zien zelfs een gebraden kippetje in één van de offermanden) en met een speciale ceremonie.

Lees ook mijn blogartikelen over Saraswati en Pagerwesi.

Wil je een reisgids over Bali bestellen? Reisboekhandel De Zwerver en Bol.com hebben een grote collectie. Als je ze bestelt via de banner op dit reisblog krijg ik een kleine commissie. En natuurlijk betaal jij zelf niets extra’s.

Tumpek Landep - alle scooters van de familie met offertjes erop
Tumpek Landep - alle scooters van de familie met offertjes erop
Tumpek Landep - de auto's van de familie met offertjes erop
Tumpek Landep - de auto's van de familie met offertjes erop

Tumpek Landep – gebeden en eigen verantwoordelijkheid

Kerut wil eigenlijk ook een offer voor zijn computer brengen, maar het is net iets te veel gedoe om die buiten te zetten. Wel offert hij voor de messen in de keuken van het restaurant. De meeste Balinese mensen geloven echt dat deze ceremonies en zegeningen hun geluk zullen brengen in hun werk, en hen veilig zullen houden in het verkeer. “Maar”, zegt Ketut, “door de ceremonies staan we er juist bij stil dat we rustig moeten rijden.” Net als christenen bidden de Balinese hindoes voor bescherming, maar nemen ze hun eigen verantwoordelijkheid om veilig te blijven in het verkeer en succesvol in hun werk.

Offertje op de messen in de restaurantkeuken
Offers voor de messen

Koffie bij Ketuts zus Nyoman

Later op de ochtend spreekt een vriendelijke vrouw ons aan op ons wandelingetje naar de winkel. Zij herkent ons en vertelt dat zij de zus is van onze gastheer Ketut. Ze stelt zich voor als Nyoman. Ze is verrast als ik zeg dat ze vast nummer 11 in het gezin is. Ik beredeneer dat omdat ze Nyoman heet en me niet veel ouder dan Ketut lijkt. Ze rondt rustig haar ritueel af van het offeren op de auto en de scooter, en ondertussen bekijken wij op haar uitnodiging de villa die zij per etage (2 verdiepingen) verhuurt. Je kunt hem ook bekijken op booking.com.

Lees ook mijn blogpost Namen op Bali.

Tumpek Landep - auto en scooter van het gezin van Nyoman met offertjes erop
De auto en scooter van het gezin van Ketuts zus en zwager met offers voor Tumpek Landep er op
Nyoman met offermand voor Tumpek Landep
Nyoman met offermand voor Tumpek Landep

Lekkernijen uit de offermand

Als ze klaar is, drinken we gezellig een kop koffie in de massageruimte annex souvenirwinkel voor haar eigen huis, naast de villa die ze verhuurt. We krijgen er lekkere cakejes bij uit de offermand voor de auto en de scooter. Ze laat ons ook wat proeven van de rijst met jack fruit die ze net klaargemaakt heeft. De jackfruit plukt ze gewoon van de boom die ze 30 jaar geleden voor haar huis geplant heeft. Net als haar broer Ketut spreekt ze goed Engels en we hebben een interessant gesprek over van alles en nog wat.

Koffie en lekkernijen uit de offermand
Jackfruit in de boom
Jackfruit
Nyoman in haar massageruimte/souvenirwinkeltje met daarachter de jackfruitboom
Nyoman in haar massageruimte/souvenirwinkeltje met daarachter de jackfruitboom

Nyoman vertelt dat zij en haar man een winkel in de hoofdstraat hebben. Wij lopen daar altijd langs en gaan er nu even naar binnen om ons aan Ketuts zwager voor te stellen.

Ketuts zwager in zijn winkel
Ketuts zwager in zijn winkel

Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Lees mijn reisverslag. En bekijk de Instagram-account van onze gastheer en gids Ketut Mendra.

This entry was posted in Azië
  • Bali
  • Indonesië
Share

Post navigation

  Wat eten ze op Bali
Bali – Blanco Renaissance Museum  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2023