Wij maken regelmatig een campertrip door Bosnië en Herzegovina. Vaak op doorreis naar andere landen van de Balkan. Maar zeker ook om het land zelf te verkennen. We komen er heel graag! Hieronder een paar tips voor routes.
Veel meer tips voor je campertrip door Bosnië en Herzegovina vind je in de papieren reisgids hieronder (links). De digitale reisgids van The Media Bay (rechts) geeft een compleet uitgewerkte autorondreis van 13 dagen.
Tip: ACSI verzorgt een kampeergroepsreis door Bosnië, Montenegro & Albanië.
Bekijk ook mijn campertrips door de aangrenzende landen, die je goed kunt combineren met mijn campertrips door Bosnië en Herzegovina: Kroatië, Servië en Montenegro. En misschien vind je het leuk om mijn reisverslag te lezen van onze campertrip door de Balkan in de zomer van 2024.
Inhoudsopgave
Campertrip door Bosnië en Herzegovina vanuit Kroatië of Montenegro
Međugorje
Međugorje is een bedevaartsoord in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. In 1981 zouden hier een reeks verschijningen van Maria plaatsgevonden hebben. Međugorje leeft van het relitoerisme
Als wij er – onwetend van bovenstaande – op de camping arriveren, worden we ontvangen met een blij: “Om 7 uur begint de mis.” Wij: “??”. Blijkt die dag de 1e dag van een festival te zijn, dat wordt bezocht door katholieken van over de hele wereld…
Terwijl wij op een terras aan het bier zitten, kunnen we meegenieten van de verwelkoming van de deelnemers aan het festival, want het geluid is versterkt. Alle nationaliteiten worden één voor één begroet en tussendoor wordt er steeds gejubeld: ‘Halleju… Ja!’. Een echt festival, inderdaad…
Camper huren
Heb je geen camper? Huren kan ook! Bijvoorbeeld bij WorldWideCampers of Goboony. Als je dat doet via één van deze advertenties, dan kost het jou niets extra en krijg ik een kleine commissie.
Campertrip door Bosnië en Herzegovina – Kravica-watervallen
De Kravica-watervallen in Bosnië zijn indrukwekkend mooi! Ze liggen in de Trebižat rivier en zijn ongeveer 25 meter hoog. Alle watervallen komen uit in hetzelfde meertje in de rivier, dat ongeveer 250 meter breed is. Daar mag je zwemmen.
Rondom het meertje liggen kleine stranden en meerdere kleine cafés en restaurants. Je kunt er ook goed picknicken. De watervallen worden niet goed aangegeven en zijn dus moeilijk te vinden zonder GPS. Gps-locatie van de parkeerplaats: 43°09’29.3″N 17°36’29.6″E.
Trebinje
Als je vanaf de Baai van Kotor in Montenegro Bosnië binnenkomt, is Trebinje een verrassend leuke eerste stop. Lees mijn blogbericht
Stolac
Vlak bij Stolac ligt een veld met Middeleeuwse stécci; de Radimlja necropolis. De stécci zijn opvallende, witte grafstenen met heel bijzondere gravures. Ze staan samen met stécci (enkelevoud: stećak) in Montenegro en Kroatië sinds 2016 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In Stolac zelf is met name de gerestaureerde moskee een kijkje waard en er zijn gezellige terrassen. In augustus 2024 staan wij een camping Heaven in Nature – een aanrader! En als je van de camping naar de stad wandelt of fietst, kom je langs een aantal Ottomaanse bruggen en gebouwen. Lees mijn blogbericht
Počitelj
Počitelj is een heel klein, tegen de rots aangeplakt stadje in Ottomaanse bouwstijl. Het staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is verrassend leuk, al is het wel een echte onderweg-stop. Boven het stadje ligt de ruïne van een fort. Er zijn veel toeristenwinkeltjes en terrasjes in en bij het stadje, wat het extra gezellig maakt.
Het stadje is heel goed bereikbaar, want het ligt aan de M17, de doorgaande weg tussen Metkovic en Mostar.
Campertrip door Bosnië en Herzegovina – Camping Blagaj
Camping Blagaj is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het dorp Blagaj. De plaatsen zijn erg zonnig, maar dat is helemaal niet erg, want voor schaduw kun je op het campingterras aan de rivier, onder de treurwilgen, gaan zitten.
Een idyllisch plekje met picknickbanken, schommelbanken en ligstoelen. Via een trapje kun je het water in om te zwemmen en er ligt een waterfiets die je gratis mag gebruiken. Je kunt aan het water of in het (openlucht-)restaurant heerlijk ontbijten en avondeten.
Het sanitair van de camping is modern, schoon en redelijk luxe. Afwassen kan bij één van de kleine aanrechtjes bij de kampeerplekken. Per 3 kampeermiddelen is er ongeveer één aanrechtje met koud water. Ik heb bij de camper afgewassen, met heet water uit de douche; dat gaat ook prima.
Blagaj
Blagaj is bekend om het Derwisj-klooster: tekke of tekija. Wij fietsen er vanaf camping Blagaj naar toe. Bij de tekija is het heel gezellig-toeristisch: veel terrassen en toeristenstalletjes. De tekija is tegen een rots aangebouwd, precies naast de grot waar de rivier de Buna uit de grond komt. Direct na de bron is er een lage waterval.
De tekija is nog ‘in bedrijf’ als Islamitisch gebedshuis, als je een korte broek of hemd draagt, krijg je daarom bij de ingang doeken om je benen, schouders en vrouwen moeten hun hoofd bedekken. Het huis heeft een aantal kleine ruimtes, allemaal met kleurige tapijten op de vloer en sommige met bankjes met kussens langs de muren.
Aan de overkant van de rivier, kom je via een paadje achter de restaurants langs bij punt waarvandaan je een mooi uitzicht op de tekija hebt. De Buna is op deze plek met stenen muurtjes gekanaliseerd; de tafeltjes van de terrassen staan aan beide kanten van deze kanaaltjes, en op de terrassen staan allemaal plantenbakken met bloeiende planten. Heel sfeervol.
Campertrip door Bosnië en Herzegovina – Mostar
Mostar is beroemd om zijn brug. In de laatste Balkanoorlog is de oude brug (‘stari most’) verwoest. “Geeft niet”, zeggen ze in Mostar, “We hebben gewoon een nieuwe gebouwd, en deze keer een nóg oudere.” Wij bezoeken Mostar in 1986 voor de eerste keer, als het nog in Joegoslavië ligt. Leuk is vooral de oude wijk waar je via de brug naartoe loopt. Meer bezienswaardigheden vind je in dit artikel op DitisBosnië.nl.
Excursies vanuit Mostar met GetYourGuide
Klik op een advertentie en zoek op ‘From Mostar’ voor een volledig overzicht.
Konjic
Vanaf Mostar rijd je over de prachtige M73 naar Konjic. Wij overnachten er op een plekje met uitzicht op de Neretva-rivier op Auto Camp Oaza. Jaren geleden stonden we bij in de buurt van Konjic een paar dagen op camping Boracko Jezero. Lees mijn blogbericht over Konjic
Vanaf Konjic kun je een klein stukje dezelfde weg terugrijden en via Jablanica, Šćit en Livno Kroatië weer inrijden. Lees mijn blogbericht over Šćit en het Rama-meer. Je kunt ook doorrijden naar Sarajevo.
Verken de plaatsen hierboven vanuit Sarajevo met GetYourGuide:
Campertrip door Bosnië – Sarajevo, Travnik en Jajce
Sarajevo
Ook Sarajevo kennen we al van voor de Joegoslavië-oorlog. In 2016 zijn we terug; deze keer op een campertrip door Bosnië en Herzegovina. Wij staan op camping Oaza. Mikki’s camping area is ook een goede camperplaats voor een bezoek aan Sarajevo, Lees mijn blogbericht over Sarajevo.
Travnik
Travnik is een stad vól geschiedenis. Lees mijn blogbericht over Travnik.
Jajce
Jajce is bekend om de 20 meter hoge Pliva-waterval, de burcht en de watermolentjes. Eén van de bekendste toeristische bestemmingen van Bosnië en Herzegovina. Jajce bezochten we voor het eerst tijdens onze roadtrip door – toen nog – Joegoslavië in 1986. En we zijn er een aantal keren teruggeweest. Lees mijn blogbericht over Jajce.
Ontdek Travnik en Jajce vanuit Sarajevo met GetYourGuide:
Vanaf Jajce kun je bijvoorbeeld via Banja Luka of Bihac naar Kroatië rijden.
Meer lezen over Bosnië en Herzegovina:
Campertrip door Bosnië en Herzegovina naar Servië
In de zomer van 2021 rijden we vanaf Hvar in Kroatië door Bosnië en Herzegovina – of eigenlijk vooral door de Servische Republiek – naar het land Servië.
Bij Metkovic Bosnië in
We starten deze campertrip door Bosnië en Herzegovina Opuzen. Daar nemen we de E73 richting Metkovic, waar we de grens oversteken. We volgen de M6 over Stolac en pakken aan het eind van de M6 de M20.
Republika Srpska
Bosnië bestaat uit Bosnië, Herzegovina en – wat vaak vergeten wordt – Republika Srpska (Servische Republiek). Dat is dus wat anders dan het land Servië, waar we naar toe onderweg zijn. Maar veel bewoners van Republika Srpska voelen zich wel Serviër. Om het extra verwarrend te maken, wonen er in het westen van Bosnië vooral Kroaten, wat te merken is aan de vele Kroatische vlaggen boven de weg.
Door Sutjeska Nationaal Park
Bij Gacko aan de M20 rijden we langs een mooi, groot meer (Klinje lake) en tot onze verrassing loopt de M20 helemaal door het Sutjeska National Park (via Tjentiste). Het uitzicht op de bergen is schitterend.
Camping Drina in Foča
Wij blijven de M20 volgen en overnachten op camping Drina in Foča (lees mijn blog) in de Servische Republiek. We zijn hier al eerder geweest en hebben er heel goede herinneringen aan. Daarna blijven we de M20 volgen die op een gegeven moment overgaat in de M5. Een prachtige rit! Voor Višegrad rijden we zelfs door een mooie kloof, met naast ons de rivier de Drina.
We wandelen over de oude Mehmed-paša Sokolovićbrug, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en maken een rondvaart van een half uur. We verwachten dat we door de kloof zullen varen, maar we blijven in Višegrad zelf. Een beetje teleurstellend dus, maar het is een prettig, koel boottochtje.
Laatste stop campertrip door Bosnië en Herzegovina – River autokamp
River autokamp is onze laatste stop bij deze campertrip door Bosnië en Herzegovina. Een nieuw terrein met een vriendelijke eigenaar, dat helaas bijna helemaal leeg is als wij er zijn.
Bij Mokra Gora rijden we Servië in. Niet ver over de grens gaan we op camping Viljamovka staan.
Het kost aardig wat om deze website in de lucht te houden. Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken door me op een (virtuele) kop koffie te trakteren. Of bestel iets via de advertenties. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie.
This entry was posted in Europa, Routes