In de zomer van 2012 maken wij een campertrip door Roemenië. Het is zo’n bijzondere reis dat ik er alsnog eind 2023 een blogbericht van heb gemaakt.
Inhoudsopgave
Route
Ik heb het verslag bijgewerkt met recente informatie over de campings en camperplaatsen. Je kunt het dus als leidraad voor je eigen trip gebruiken. (De foto’s zijn uit 2012.) Lees voor praktische informatie het artikel Met de camper naar Roemenië van de NKC.
Camper huren
Heb je geen camper? Huren kan ook! Bijvoorbeeld bij WorldWideCampers of Goboony. Als je dat doet via één van deze advertenties, dan kost het jou niets extra en krijg ik een kleine commissie.
Campertrip door Roemenië – Maramures
Săpânţa en het Vrolijke Kerkhof
Wij komen het land binnen bij de grensovergang bij Oradea en rijden direct door naar de mooie streek Maramures. Met als eerste reisdoel het beroemde Vrolijke Kerkhof in Săpânţa. We staan er op camping Poieni (link naar Campercontact.)
In 1935 bedacht de plaatselijke houtsnijkunstenaar dat de kruizen op de graven wel wat vrolijker konden en hij ging ze mooi uitsnijden en beschilderen. Na zijn dood nam zijn leerling het over. Op elk kruis staan iets kernmerkend van de overledene. Bijvoorbeeld het beroep en de hobby of een markante gebeurtenis. Op één kruis zie je bijvoorbeeld een auto-ongeluk uitgebeeld; waarschijnlijk de doodsoorzaak van de overledene. Ook staat er een humoristisch gedichtje op elke kruis, dat ook iets over de overledene vertelt.
Campertrip door Roemenië – plattelandsleven in Săpânţa
Campertrip door Roemenië – houten kerken
We rijden verder door de Maramures. Onderweg stoppen we in Bârsana, waar we een houten kerk bekijken. We vinden de buitenkant van het kerkje niet erg bijzonder en in de kerk is een dienst aan de gang, zodat we het interieur niet kunnen bekijken. Jammer, want de fresco’s in deze kerk staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Onze volgende tussenstop op onze campertrip door Roemenië is de houten kerk van Poienile Izei, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Het houten kerkje, dat naast een grote, stenen kerk staat, is gesloten, maar als we het telefoonnummer dat op de deur hangt, bellen, komt er al snel een vrouw breed lachend aanlopen. Ze legt (in het Frans) uit, dat ze eigenlijk in de kerk zit (de grote, dus) en dat we vijf minuten hebben om de kerk te bekijken, omdat dan de dienst is afgelopen en ze terug moet zijn (misschien heeft ze in die kerk ook een functie, bijvoorbeeld van koster?). Het kerkje is piepklein, dus aan die vijf minuten hebben we wel voldoende om de fresco’s te bekijken die alle muren en het plafond bedekken.
Campertrip door Roemenië – Botiza
In het dorp Botiza, onze volgende stop, komt ook net de kerk uit. De hoofdstraat ziet zwart van de mensen, die al flanerend (de dames met z’n vieren gearmd naast elkaar) naar huis – of het café, wantdat zit ineens ook vol – lopen. Veel kerkgangers kopen een ijsje in de plaatselijke winkel, wat wij ook wel een goed idee vinden. Botiza is bezienswaardig, omdat er nog zoveel oude (en trouwens ook nieuwe), houten huizen staan. En ook een houten kerk.
Campertrip door Roemenië – kloosters van Bukovina
Wij overnachten op camping Auturist om de kloosters van Bukovina te gaan bekijken, maar een betere uitvalsbasis is camping Vuurplaats in Fundu Moldovei, in de noordelijke Karpaten. De camping heeft positieve reviews op Campercontact.
We bekijken de kloosters van Moldovita en Voronet. Het klooster van Voronet staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en schijnt bijzonderder te zijn dan die van Moldovita (het is er ook veel drukker),
maar wij vinden ze beide even mooi. Ze lijken trouwens exact op elkaar. We rijden vervolgens naar
Mănăstirea Humorului, dat vlak bij Voronet ligt en bekijken daar klooster, dat ook op de UNESCO-Werelderfgoed staat. We gaan op Pensiunea & Camping Cristiana staan, net voorbij het klooster. Er is vlak bij nog een kleine camping zonder naam. (Beide links naar Park4Night.)
Campertrip door Roemenië – Transsylvanië
Gefortificeerde kerk van Prejmer
Ons volgende reisdoel is Bran in de streek Transylvanië, waar we het kasteel van de oorspronkelijke graaf Dracula bezoeken. Onderweg bekijken we de gefortificeerde kerk van Prejmer. De kerk zelf is niet heel bijzonder, maar eromheen staat een hele dikke muur met aan de binnenkant allemaal galerietjes, trapjes en houten deuren.
Campertrip door Roemenië – Râșnov
We stoppen ook nog bij de citadel van Râșnov, op een heuvel. We kunnen de camper op de ruime parkeerplaats kwijt en rijden het laatste stukje omhoog met een toeristen’treintje’. Van de citadel is niet veel meer dan een ruïne over, maar er staan nog wat Middeleeuwse huisjes (opnieuw opgebouwd, neem ik aan). Vanaf een uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de bergen aan de ene kant en het platte land en de moderne stad Rasnov aan de andere kant. Het centrum van Rasnov is ook de moeite van een bezoek waard, vanwege de leuke Middeleeuwse straatjes, maar daarvoor wordt het wat te laat voor ons.
Kasteel van Dracula in Bran
In Bran staan we op Vampire camping. De reviews op Campercontact zijn wisselend, maar het is een goede uitvalsbasis voor het kasteel van Dracula.
Het stikt in Bran van de toeristen, van allerlei nationaliteiten van binnen en buiten Europa. Het hele stadje staat ook vol toeristenkramen, wel leuk om langs te slenteren. Het kasteel is een bezoek zeker waard; het staat heel mooi op een rots en bestaat uit allerlei torentjes, vertrekken, gangetjes, trappetjes en galerijtjes.
Dracula, oftewel Vlad Tepes, heeft in feite alleen maar een jaar in dit kasteel gelogeerd; zijn eigen kasteel staat hier niet ver vandaan. Het kasteel van Bran is vooral het kasteel van koningin Maria van
Roemenië; zij heeft er sinds 1920 met haar gezin gewoond en het is nog met haar meubels uit de twintiger jaren ingericht. Na de Tweede Wereldoorlog zijn zij naar de Verenigde Staten vertrokken, maar sinds 2009 is het kasteel in het bezit van nazaten van de koninklijke familie, de familie Habsburg. Koningin Maria had ook een paleis in Bulgarije. Ik schreef er een blogbericht over.
Lees meer over Bran en het kasteel op de website Romanian tourism en het Kasteel van Bran.
Boek een rondleiding door het kasteel van Bran met GetYourGuide
Brașov
We gaan met de lijnbus naar de stad Brașov, zo’n 25 km verderop. De bushalte is precies voor Vampire
Camping. De bus stopt op een busstation buiten het centrum; op advies van de campingeigenaar nemen we daarvandaan een taxi naar het centrum. We lopen eerst langs de stadsmuren en bekijken één van de toegangspoorten die nog overeind staan en een aantal wachttorens. Met een kabelbaan gaan we de berg op. Vanaf de Belvedere daar hebben we een mooi uitzicht over de stad, die op een vlakte onderaan de berg ligt. Daarna lopen we de stad zelf in. We eten en drinken wat in de gezellige winkelstraat en struinen rond door de straten. De gebouwen zijn heel mooi, maar veel zijn wel erg hard toe aan een opknapbeurt.
We ontdekken een héél smal straatje en bekijken o.a. een synagoge en een katholieke kerk, waar oosterse tapijten hangen. Bijzonder zijn er ook de beschilderde kerkbanken. We nemen de stadsbus terug naar het busstation.
Lees meer over Brașov op de website van Romania tourism.
Campertrip door Roemenië – Transfăgărășan-autoweg
Met een grote omweg via het zuiden, door de streek Muntenië, toeren we naar camping De Oude Wilg
in Carta, in Transylvanië. We rijden eerst door op de DN 73, waar Vampire Camping aan ligt. In het kleine plaatsje Corbi stoppen we even om het uit de rots gehouwen kerkje daar te bekijken. We keren terug naar de DN 73c, voor het vervolg van de route. Vanaf Curtea nemen we de DN 7c naar het noorden. Dit is de beroemde Transfăgărășan-autoweg! We rijden door de Făgăraș-bergen. Eerst door een bos en op een door een kaal gebied, als we de boomgrens passeren en pas over rijden. Prachtig! Aan de zuidkant stijgt de weg vrij geleidelijk, maar aan de noordkant daalt hij heel snel. Dat levert van bovenaf een mooi gezicht op de kronkelende weg naar beneden op.
Camping de Oude Wilg
Camping de Oude Wilg is een hele leuke camping in een heel eenvoudig Romadorpje. De Roemeense eigenaar, Tudor, heeft het huis gekocht, terwijl hij zelf in Nederland woonde. Toen hij zijn Nederlandse vrouw ontmoette, zijn ze in de achtertuin dit campinkje begonnen. Het sanitairgebouwtje is heel sfeervol, door de schilderingen en natuurstenen tegels, en het sanitair zelf is prima en superschoon. Er is een barbecue voor algemeen gebruik en een gezellige zolder die als slechtweervoorziening dient, met een bibliotheek.
Bekijk de website op Campercontact. Een alternatief (of extra stop) is eventueel camping Ananas; die ligt een stuk dichter bij Sibiu. Bekijk de reviews op Campercontact.
Sibiu
Vanaf Carta pakken we de trein naar Sibiu. De halte is maar 10 minuten lopen vanaf camping de Oude Wilg. Het centrum van Sibiu staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is gebouwd in de Duitse tijd en dus in Duitse stijl – zoals de meeste steden in deze streek, en heette oorspronkelijk Hermannstadt. Er is een mooi, groot autovrij plein en een paar kleinere pleinen, waar jammer genoeg veel auto’s geparkeerd staan. We verkennen uitgebreid de pleinen, straten, steegjes en trappetjes, en de vestingmuren van de stad.
Lees meer over Sibiu op de website van Romania tourism.
Verken Sibiu met GetYourGuide
Campertrip door Roemenië – leuke ontmoeting met bedelaartje
We rijden via een binnendoorweg naar Sighishoara, nog steeds in Transylvanië. In de stad doen we eerst boodschappen bij de Kaufland. Terwijl Wim voor de lunch Mici (gehaktworstjes) voor ons haalt, ga ik alvast in de camper zitten. Een jochie van een jaar of 10 jaar vraagt mij om geld. Ik zeg ‘nee’ en zet me alvast schrap tegen het gezeur dat ik verwacht. Maar nee, hij is helemaal vergeten waar hij voor komt als hij het interieur van onze buscamper ziet: ‘Casa, wow!’. ‘Ja hè, een echt huisje’.
Hij wil alles weten en met wat Roemeense en Frans-Italiaans-achtige woorden en heel veel gebaren, hebben we een leuk gesprek: ‘Is dit om eten klaar te maken (va mangare)?’, ‘Is er ook een koelkast? (hij maakt ‘brrr’-gebaren)’, ‘Ja, en we hebben ook een douche en wc’. ‘Dus dit is jullie huis.’ ‘Nee, dit is een huis voor in de vakantie (hij snapt mijn ‘casa vacanze’). Thuis in Nederland hebben we een groot huis, gebaar ik’. Oh, dus hier trekken jullie in rond (hij maakt gebaren alsof hij stuurt), bekijken van alles (hij doet alsof hij rondkijkt), maken foto’s (hij maakt zogenaamd foto’s)?’ ‘Ja, inderdaad’.
Sighishoara
De oude binnenstad van Sighishoara, een citadel, staat ook weer op de Werelderfgoedlijst. Je waant je er bijna in een sprookje. We lopen onder de wachttoren door de citadel binnen, zien het geboortehuis van Vlad Tepes (graaf Dracula) dat nu een restaurant is, lopen via een trap met houten overkapping naar een kerkje op een heuvel, waar we o.a. een verzameling houten bruidskisten bekijken, en dwalen nog wat rond door de straatjes.
We eten als tussendoortje een Hongaarse Kürtoskalács en lopen terug naar de camper, die we nov op de parkeerplaats van de Kaufland. Kürtoskalács worden veel in kraampjes en langs de weg verkocht in het van oorsprong Hongaarse deel van Roemenië. Ze worden gemaakt door deeg om een dikke stok te rollen en boven vuur te garen. Op de rol komt vervolgens een laagje suiker en/of kaneel, sesamzaad, kokos, chocolade of nootjes.
Bekijk Sighishoara op de website van Romania tourism. Tegenwoordig is er een camperplaats midden in de stad.
Boek een stadstour door Sighishoara met GetYourGuide
Het dorpje Biertan
De volgende stop is in Biertan, een dorpje dat in de Duitse tijd gebouwd is, waar een bijzondere weerkerk staat: een tegen invallen van de Ottomanen geforticifeerde kerk. Ook weer UNESCO-Werelderfgoed. We hebben onderweg ook al een paar weerkerken gezien. Via een met hout overkapte trap lopen we de weerkerk van Biertan in. Er staan maar liefst drie verdedigingsmuren om de kerk, met mooie wachttorens met houten galerieën. De kerk zelf is ook bijzonder en binnen bekijken we het grote altaarstuk. Er hangen ook wat oosterse tapijten. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op het dorpje beneden en het heuvelachtige landschap daarachter.
Laatste stop op onze campertrip door Roemenië – camping Doua Lumi
We overnachten op op camping Doua Lumi, in Blajel, ook nog in Transsylvanië. Een heel mooi campinkje. Het bestaat – net zoals zoveel campings hier- uit een huis met een vierkant grasveld erachter. Bekijk de website van de camping en de positieve reviews op Campercontact.
Bekijk ook mijn campertrips door de aangrenzende landen Servië en Bulgarije.
Het kost aardig wat om deze website in de lucht te houden. Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken door me op een (virtuele) kop koffie te trakteren. Of bestel iets via de advertenties. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie.
This entry was posted in Europa, Routes