Bij de wandeling Rocha da Pena in het binnenland van de Algarve moet je een paar keer flink klimmen, maar hij is goed te doen. En het uitzicht boven is prachtig! Ik liep de route als groepswandeling met Kim van Walkim.
Deze wandelroute is een initiatief van de gemeente Loulé (onderdeel van het district met dezelfde naam). Lees hier meer over, plus de aanbevelingen voordat je gaat wandelen in mijn bericht Wandeling rond Querença.
Inhoudsopgave
Wandeling Rocha da Pena – Rotsplateau
Rocha da Pena is een roodkleurig rotsplateau vlak bij het dorpje Alte, in het district Loulé. Met uitzicht tot aan de Atlantische oceaan, terwijl hij daar zo’n 25 kilometer vandaan ligt! Je loopt er tussen de wilde olijfbomen en steeneiken. Er groeien ook veel soorten kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie en wilde venkel.
De wandeling Rocha de Pena is een kleine 7 kilometer en je loopt hem in ongeveer 2,5 uur. Hij begint bij de parkeerplaats naast Bar das Grutas in het dorpje Peña. Kim heeft hem op Wikiloc gezet, maar hij is ter plekke ook goed gemarkeerd. Kijk voor meer informatie over Kims groepswandelingen op haar website Kimsweb.eu.
Als je aan het begin van de route beneden staat en omhoogkijkt langs de steile klif kun je je niet voorstellen hoe je daar al wandelend kunt komen. Niet voor niets staat er op de parkeerplaats een groep bergbeklimmers klaar om de wand te bedwingen. Maar gelukkig gaat er ook een pad geleidelijk omhoog. Met een beetje conditie prima te doen.
Foto-impressie wandeling Rocha da Pena






Alle Falke wandelsokken van bol.




Verdedigingswal uit het IJzeren tijdperk
Onderweg kom je langs een verdedigingswal die daar waarschijnlijk al sinds het IJzeren tijdperk ligt. Het waren er oorspronkelijk twee, maar één wal is verdwenen onder de begroeiing. Toen de wallen werden aangelegd, was het rotsplateau alleen toegankelijk vanaf de westelijke helling en ze boden daarom een goede bescherming. Later gebruikten de Moren de wallen om zich achter te verschansen. Zij scholen in een grot op het rotsplateau nadat de krijger Don Paio Peres Correia het kasteel van Salir had ingenomen tijdens de herovering van Portugal op de Moren door de christelijke koning Don Alphons III.

Pauze in Penina
Tijdens de wandeling Rocha da Pena houden we een korte drinkpauze in het piepkleine dorpje Penina. Voor het café hebben meisjes een hinkelbaan getekend. Als zij uitgehinkeld zijn, grijp ik mijn kans. Terwijl ik aan het hinkelen ben, raak ik aan de praat met Roberto. Een jonge man die onmiskenbaar autistisch is, maar ‘incredibly good’ Engels spreekt. (Hij gebruikt die uitdrukking een paar keer zelf.)
Hij hinkelt met me mee – al weten we beiden de regels niet – en vertelt dat er overal in Portugal dit soort hinkelbanen zijn. Als ik vertel dat wij ze ook overal in Nederland hebben, moet ik van hem een hinkelbaan tekenen als ik weer thuis in Nederland ben. Met dezelfde cijfers en dezelfde kleuren en dan moet ik met mijn hele familie en met ál mijn vrienden gaan hinkelen. Wat een cadeau, deze spontane ontmoeting! (En gelukkig komt één van de hinkelende meisjes terug en doet ons voor hoe het eigenlijk hoort.)

Lunch in Alte
Voordat iedereen na de wandeling Rocha da Pena naar zijn/haar huis, camping of vakantie-accomodatie teruggaat, rijden we naar Alte, waar we met z’n allen gezellig lunchen bij Restaurante Terra d’Alte. Kim belt een half uurtje van tevoren en als we arriveren is de tafel al voor ons gezelschap gedekt. Het restaurant is een aanrader; de bediening is supervriendelijk en het eten heerlijk!


Lees ook mijn artikel Alte in de Algarve.
This entry was posted in Europa