Een campertrip door Servië is wat mij betreft een echte aanrader. Wij trokken in 2018 door dit prachtige en gastvrije land. Daarvoor waren er ook al eens en in 2022 zijn we nog eens terug geweest. En dat was wat ons betreft zeker niet de laatste keer! Hieronder beschrijf ik een mooie camperroute door Servië.
Tip: bestel de compleet uitgewerkte rondreis van 13 dagen van The Media Bay. Deze digitale reisgids vormt een mooie aanvulling op dit artikel.
Inhoudsopgave
Camper huren
Heb je geen eigen camper? Dan is huren natuurlijk een optie. Als je dat doet via één van de advertenties hieronder, dan kost het jou niet meer en krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. WorldWideCamper is een platform voor verschillende camperverhuurders.
Let op: via WorldWideCampers vind je geen verhuurlocaties in Servië zelf. Je kunt wel een camper in een ander land huren en daarmee door Servië trekken. Check goed de voorwaarden of dit mag en/of neem voor de zekerheid persoonlijk contact met ze op.
Huren via Goboony kan ook. De meeste campers op dit platform worden verhuurd door particulieren.
Route naar Servië en terug
Je kunt op heel veel manieren naar en van Servië rijden. Een vlotte, mooie en rustige route is deze:
HEEN: Sauerlandroute (A45) – Frankfurt – Neurenberg – Regensburg – Passau – Graz – Maribor – Zagreb – (met eventueel een bijzondere tussenstops in Sisak en Čigoč) – Sremska Mitrovica (camping Zasavica).
TERUG: Subotica – Szeged – Budapest – Wenen (en/of Bratislava) – Regensburg – Neurenberg.
Alle steden op deze voorgestelde camperroute hierboven zijn een tussenstop waard! De heen- en terugweg omwisselen kan natuurlijk ook.
Onze campertrip door Servië
LET OP: Servië valt niet onder EU, dus zet voor de grens je mobiel internet uit! Er is gelukkig op veel plekken goede WIFI.
Camping Zasavica
Je kunt je rondje Servië natuurlijk op verschillende plaatsen beginnen. Camping Zasavica is een goed startpunt als je vanuit de richting Zagreb komt. Wij werden hier heel vriendelijk ontvangen en de camping is om door een ringetje te halen. Lees mijn blog over Camping en natuurreservaat Zasavica.
Een bezoek aan Sremska Mitrovica (goed te doen op de fiets) is een ‘must’. Je leest erover in mijn blog Sremska Mitrovica, Servië.
Mini-camping Drina bij Bajina Bašta
Camping Drina bij Bajina Bašta is een heel eenvoudige achtertuincamping (sanitair in oud zomerhuisje). Heel geschikt als uitvalsbasis voor nationaal park Tara en voor het bijzondere huisje in de rivier de Drina.
Coördinaten camping Drina bij Bajina Bašta:
N 43.9702871
E 19.5383933
Het handigst is om zelf je route uit te zetten vanaf camping Zasavica.
Camping Viljamovka
Wij bezochten zelf Nationaal Park Tara en het huisje in de rivier de Drina vanaf camping Viljamovka. Vlakbij mini-camping Drina, maar daar stonden we helemaal alleen, wat we niet zo gezellig vonden. Camping Viljamovka is ook een goede uitvalsbasis voor een rit met de museumtrein over de Šargan Acht.
Coördinaten camping Viljamovka in Kremna:
N 43.8451987
E 19.5717951
Camping Zip in Kremna
Wij stonden met onze buscamper op camping Viljamovka, maar voor grote campers is camping Zip, ook in Kremna, een beter alternatief. De voordelen zijn: moderner sanitair, de eigenaars spreken goed Engels en je rijdt de camping makkelijk op en af, dus geschikter als uitvalsbasis als je met je camper uitstapjes wilt maken. Je kunt op camping Zip ook een huisje of trekkershut huren.
Coördinaten camping Zip:
N 43.8502989
O 19.5791893
Zlatibor en omgeving
Vanaf camping Viljamovka reden wij via weg 28 en 23 naar Zlatibor waar we op camping Zlatibor stonden. We bezochten Zlatibor zelf en een aantal bezienswaardigheden in de buurt.
Daar kwamen we door weg 195, waaraan ook de camping ligt, een eindje naar het oosten te volgen, tot Rudine. Daarvandaan reden we een rondje; we volgden gewoon weg 195. Zo kwamen we vanzelf langs Rožanstvo, waar we een grot bekeken, het openluchtmuseum in Sirogojno en de waterval bij Gostilje. Zie ook mijn bericht over Toeristenkermis Zlatibor, Servië.
Coördinaten camping Zlatibor in Zlatibor:
N 43.72134
E 19.70859
Zlatar en de Uvac-koof
Na Gostilje bogen we af naar het zuiden. We bleven weg 195 nog een tijdje volgen en reden verder over de 194. We sloegen aan het eind linksaf naar weg 23, en vervolgens na een tijdje schuin linksaf naar de 29. En uiteindelijk namen we een flauwe bocht naar links naar mini-camping Zlatar in Drmanovići .
Voor een snellere – want minder bochtige – route rijd je vanaf Gostilje een klein stukje terug over de 195. Sla linksaf, waar de 195 een scherpe bocht maakt en volg de weg tot het eind. Neem dan linksaf weg 23 (de E763). Sla na een tijdje schuin linksaf de 29 in en neem uiteindelijk een flauwe bocht naar Drmanovići en camping Zlatar.
Vanaf camping Zlatar bezochten we de schitterende Uvac-kloof (lees mijn blog).
Coördinaten camping Zlatar, Drmanovici, Nova Varoš
N 43.416593
E 19.8466074
STUDENICA-KLOOSTER
We reden vanaf camping Zlatar in ongeveer 3 uur naar het Studenica-klooster. Over een mooie, niet te bochtige weg door de bergen. We kozen niet de kortste, maar de makkelijkste route: vanaf de camping sloegen we rechtsaf en reden we naar de D29. Die volgden we tot Sjenica. Daar namen we de D21 en die volgden we helemaal tot Novi Pazar. Daar pakten we de E761. Die volgden we naar het noorden tot in Ušće en daar sloegen we in het dorp, direct na de river, linksaf naar het klooster (weg 30).
Wij reden Novi Pazar voorbij, maar het lijkt me een leuke tussenstop. Ik las op stralendservie.nl namelijk dit artikel: Moskeeën en koffiehuizen in Novi Pazar: het oosterse gezicht van Servië.
De parkeerplaats van het guesthouse bij het klooster is een prima camperplaats. Zeker als je er de maaltijd gebruikt, ben je welkom om er te overnachten.
Coördinaten Studenica-klooster, Brezova:
N 43.4866113
O 20.5294899
Camping Ruza Vetrova in Jagodina
Onderweg naar Bulgarije (in 2017) stonden wij op doortocht in Servië een nacht op camping Ruza Vetrova in Jagodina. De weg ernaartoe is steil en het weggetje op de camping zelf ook, maar toch prima te doen; ook voor grotere campers. De ontvangst was supervriendelijk en de camping heel sfeervol. Bekijk mijn blogbericht.
Deze camping past goed in het rondje Servië. Je kunt er vanaf het Studenica-klooster op verschillende manieren naartoe rijden; het handigst is om zelf je route te plannen.
Camping Vrnjacko Vreolo
Wil je niet bij het Studenica-klooster overnachten, dan is camping Vrnjacko Vrelo in Novo Selo een goede keuze. (Zelf zijn wij hier niet geweest.) Dit kan sowieso ook een volgende tussenstop na je overnachting bij het klooster zijn. Beter bereikbaar dan camping Ruza Vetrova, hierboven. De camping maakt deel uit van een gelijknamig complex, met appartementen, buitenzwembaden en een restaurant.
De camping heeft alle voorzieningen: toiletten, douches, elektriciteit, water, rioolafvoer, loosplek chemisch toilet en wifi.
Coördinaten camping Vrnjacko Vrelo:
N 43.6458944
O 20.8858691
Route vanaf het Studenica-klooster naar camping Vrnjacko Vrelo. Rijd terug naar Ušće en vervolg de E 761 richting Kraljevo en daarna richting Novo Selo/hotel-camping Vrnjacko Vrelo.
Je kunt eventueel een tussenstop maken bij het Zica-klooster. Sla daarvoor een stukje onder Kraljevo af naar weg 410. Je kunt op de website Transromanica.com meer lezen over het klooster.
IJzeren Poort, kloof in de Donau
Vanaf Jagodina kun je op Negotin rijden en vervolgens weg 35 en 34 langs de Donau volgen. Je komt dan langs de IJzeren Poort, een kloof in de Donau. Vanaf de weg heb je hier schitterend uitzicht op. Er zijn ook rondvaarten door de kloof. Bijvoorbeeld met Vožnja Čamcem of Djerdap Boat tours. Je kunt je camper of auto voor de rondvaart met Vožnja Čamcem parkeren op Pecka Bara Parking.
Coördinaten van Pecka Bara Parking:
N 44.595067
O 22.2657585
Zelf reden wij in de omgekeerde richting langs de kloof – van camping Asin richting Negotin. Groot nadeel hiervan is, dat je dan aan de verkeerde kant van de weg rijdt voor de uitzichtpunten. De weg is te onoverzichtelijk om veilig over te steken en bij de meeste parkeerplaatsen mag het gewoon ook niet, want daar is een doorgetrokken streep. Gelukkig hadden we vanuit de camper ook goed uitzicht op de kloof.
Camping St. Mokranjac
Een goede tussenstop in de buurt van de IJzeren poort is camping St. Mokranjac. Deze camping ligt aan de oever van de rivier de Donau, nog voor de kloof, als je vanuit Negotin komt.
Camping Asin aan de Donau
In 2022 bezochten wij op doorreis naar Griekenland camping Asin, vlak bij de Donau. Een leuk, eenvoudig terrein, midden in de natuur. Je wordt er hartelijk ontvangen door Milena, die goed Engels spreekt en je veel informatie over bezienswaardigheden in de omgeving kan geven. De camping ligt in het oosten van Servië, tegen de grens van Roemenië, en midden in de natuur van nationaal park Djerdap.
Zornića Kuća
Je rondje Servië is eigenlijk niet compleet zonder de IJzeren Poort en Nationaal Park Djerdap, maar bij onze trip in 2018 hadden wij daar zelf geen tijd meer voor. Wij reden na ons bezoek aan het Studenica-klooster over weg 22 door naar het noorden. We sloegen voor Meljak rechtsaf de 201a in voor de camping bij Zornića Kuća. Als je het niet erg vindt om een beetje tol te betalen, kun je bij Preljina naar de tolweg afslaan. Dan kom je op een gegeven moment vanzelf weer op weg 22.
Belgrado
Bij een campertrip door Servië kun je de hoofdstad, Belgrado, natuurlijk niet overslaan.
Vanaf Zornića Kuća kun je met de lijnbus of taxi naar Belgrado. Geschikter als uitvalsbasis voor een stadsbezoek aan Belgrado is bijvoorbeeld camping Dunav.
Coördinaten camping Zornića Kuća, Živorada Jankovića 13, Baćevac :
N 44.5767728
E 20.3851163
Novi Sad
Onze volgende bestemming was Novi Sad, waar we via weg 22 en de A1 (om Belgrado heen) naartoe reden. Aanrader voor een kleine citytrip!
Salas Farma 47
Na Novi Sad streken we neer op camping Salas Farma 47, tussen de kweeperen. We reden er over weg 100 naartoe. Je camper parkeren in Novi Sad is lastig, dus je kunt beter eerst op de camping gaan staan en vervolgens met de lijnbus of taxi naar de stad gaan.
Coördinaten camping Salas Farma 47, Medjunarodni Put 432 Čenej, Novi Sad:
N 45.3886428
E 19.8173727
Subotica en Palić
Onze laatste stop in Servië was camping De Tour in Palić. De campingbaas van Salas Farma 47 adviseerde ons de oude weg te nemen en niet de autosnelweg. Dat advies volgden we op, maar we hadden al snel spijt, want de oude weg is een beton-beton-betonweg met de nodige scheuren en gaten. Zodra we konden, namen we dan ook de afslag naar de snelweg A1. Dan maar wat tol betalen (een paar euro).
Vanaf camping De Tour fietsten we naar Subotica en het meer van Palić.
Coördinaten camping De Tour, 1 Dubrovacka, 24413, Palic, Severno-backi:
N 46.1058213
E 19.7339442
Camping Enigma
Camping Enigma in Vranje valt buiten dit rondje Servië met de camper, maar het is een prima camping met goed restaurant, vandaar dat ik hem wel hier noem. Hij ligt in het zuiden van het land, in de buurt van de grens met Noord-Macedonië. Camping Enigma is heel geschikt als doorgangscamping richting Griekenland.
Kopje koffie
Heb je wat aan de informatie in dit artikel? Je kunt me bedanken met een kop koffie. (Jouw bijdrage helpt mij om deze website in de lucht te houden.)
Overzicht van alle campings in Servië
Op de website camping.info vind je alle campings in Servië. Op veel campings kun je de (nogal dunne) papieren campinggids krijgen, die elk jaar vernieuwd wordt.
Helaas is de online informatie over kamperen in Servië op de officiële websites van het Servisch verkeersbureau en Servische Camping Associatie – de Camping Association of Serbia (CAS) wat onduidelijk.
Aanvullingen? Tips?
Ben je zelf in Servië geweest en heb je tips voor goede campings die ik niet op deze pagina noem? Klopt mijn informatie niet meer? Laat het me weten in een reactie hieronder of via mijn contactformulier. Dan vul ik dit artikel aan. Vragen zijn natuurlijk ook welkom. Als ik het zelf niet weet, probeer ik op internet of via mijn contacten in Servië het antwoord te vinden.
Bekijk ook mijn campertrips door de aangrenzende landen: Bulgarije, Roemenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro.
Het kost aardig wat om deze website in de lucht te houden. Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken door me op een (virtuele) kop koffie te trakteren. Of bestel iets via de advertenties. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie.
Ik ben helemaal onder de indruk van je trip door Servië. Wij willen in maart ongeveer 6 weken naar de Balkan landen gaan met onze camper. Mijn vraag is: Als we 6 weken hebben, zouden we dan ook nog andere landen, zoals Noord Macedonië, Montenegro en Albanië kunnen aandoen? Of is dan 6 weken niet voldoende?
Ja hoor, wij hebben tot nu toe Servië altijd gecombineerd met de landen die jij noemt, maar dan zou ik niet de hele beschreven trip doen. Ik heb in mijn artikel onze bezoeken in verschillende jaren aan elkaar geknoopt tot één ‘logische’ route, maar je kunt er gewoon een deel van doen. Ik zou dat van tevoren niet te veel plannen. Wij wilden vorig jaar bijvoorbeeld heel langzaam door Servië naar Griekenland trekken, maar het was er net een periode slecht weer. Toen zijn we Bulgarije ingestoken. Daar regende het ook, dus reden we vlotter dan we van plan waren naar Griekenland. Heb ik zo een beetje antwoord gegeven op je vraag?
Jazéker. Dank je wel voor je reactie. Ik houd wel erg van voorbereiden. ( de beroemde voorpret😉)
Ons plan was in eerste instantie Griekenland. Maar dankzij je prachtige en zeer goed reisverslag, zie ik dat Servië zoveel moois te bieden heeft, dat het jammer is er alleen maar door te rijden.
Voorbereiden is nog iets anders dan strak plannen ;-). Ik zou de reis inderdaad voorbereiden, met verschillende opties en zonder strak tijdspad. En heel goed plan om niet over de snelweg door Servië naar Griekenland te sjezen, maar een leuke route met wat stops in Servië te pakken! Fijn als mijn verslag daarbij helpt!