Travnik is een oude stad in Bosnië, die de moeite waard is om te bezoeken. Wij komen er langs op weg naar Jajce, vanaf Foča. Zo’n 10 kilometer voor Travnik overnachten we op camping Stara Bila (motel Carousel).
We parkeren de auto in het nieuwere deel van de binnenstad van Travnik en wandelen dan naar boven, naar de oude stad. Deze is goed bewaard gebleven in de oorlog, al kunnen sommige huizen wel een opknapbeurt gebruiken.
In 1463 maakte Sultan Mehmed II, net als wij, in Travnik een tussenstop op weg was naar Jajce. Het verschil is dat hij de stad Travnik onderweg veroverde. Dat was de eerste keer dat de naam Travnik in historische documenten genoemd werd.

Travnik heeft een rijke geschiedenis. Er zijn maar liefst 28 beschermde culturele en historische gebouwen in de stad en de omgeving. De belangrijkste zijn het Middeleeuwse fort (gebouwd in de 15e eeuw), de Jeni moskee (het oudste gebouw in de stad uit de Ottomaanse tijd), de Sulejmanija of Šarena moskee, de vizier’s Turbe (graven met koepels, gebouwd aan het eind van de 18e, en het begin van de 19e eeuw): Muhidin-Zado Abdulahpaša, Seid Hafiz Ali Dželaludinpaša en Perićan Mustafapaša, het huis van Hafizkadić-familie, de middelbare Jezuïeten school en de Elči Ibrahim-Pasha madrassa (religieuze school).

Wat de stad verder speciaal maakt, zijn twee klokkentorens van 20 meter hoog, gebouwd in de 18e eeuw en het is de enige stad in Bosnië en Herzegovina met een zonnewijzer, gebouwd in 1886.
Het fort ligt, zoals dat hoort, op een heuvel, maar gelukkig niet heel hoog. Een gids die zo te zien eigenlijk op stap is met een gezelschap uit Koeweit, vertelt ons dat het fort van voor de Ottomaanse tijd is. Op foto’s zien we dat het recent helemaal gerestaureerd is.

De gids moppert dat er veel te veel toeristen uit Koeweit in Bosnië zijn. Als wij informeren hoezo ‘te’ gaat hij daar niet op in, maar hij legt uit dat de inwoners van Koeweit en de andere Golfstaten op kosten van de regering op vakantie mogen. Ze krijgen soms wel 10.000 euro ‘zakgeld’ mee. Bosnië is grotendeels een islamitisch land en voor hun begrippen natuurlijk heerlijk koel. Dit verklaart de vele toeristen met hoofddoek, of niqab en chador.
