Cappadocië is één van de bekendste bezienswaardigheden van Turkije. En niet voor niets; de bizarre rotsformaties zijn superbijzonder. Onze uitvalsbasis om ze te bekijken is Panorama Camping in Göreme.
Deze streek is een hoogtepunt op onze campertrip door Turkije. Bij Cappadocië denken wij meestal alleen aan het kleine gebied met de bizarre rotsformaties en aan de ballonnen die daaroverheen varen. Maar het is een veel groter gebied. Lees meer op Wikipedia.
Ontdek de streek met de autorondreis van 12 dagen van Route.be. Klik op de afbeelding voor alle informatie.

Inhoudsopgave
Bezienswaardigheden onderweg
Onderweg naar Göreme stoppen we bij het uit de rots gehakte Selmine-klooster en de Ihlara-kloof. Je kunt die ook bekijken met een georganiseerde tour vanuit Göreme.
Selmine-klooster
Het Selime-klooster is makkelijk te vinden via Google Maps: zoek op Selime cathedral. Je kunt goed parkeren bij de ingang. Het klooster is uit de rotsen van vulkanische tufsteen gehouwen, met een kerk ter grootte van een kathedraal. De kerk bestaat uit drie delen met daartussen rotskolommen. Het is een moeilijke en vooral enge klim naar de kerk, daarom klauter ik niet helemaal naar boven en bekijk ook niet alle ruimtes. Daardoor mis ik de resten van de originele fresco’s die in sommige ruimtes te vinden zijn, maar die kan ik me gelukkig wel voorstellen. In het complex zijn ook keukens en stallen, en woonruimtes van de monniken die ze ook versierd hebben met fresco’s.
Het Selime-klooster dateert waarschijnlijk uit de 8e of 9e eeuw voor Christus. In de 10e/11e eeuw werd het klooster omgebouwd tot een karavanserai; een herberg voor reizigers en handelaars die langs de zijderoute reisden. De plek is sinds de 16e eeuw onbewoond.





Ihlara-kloof
De Ihlara-kloof ligt in de Ihlara-vallei in Cappadocië en is 16 kilometer lang. Hij is door de Melendiz-river uitgesleten uit vulkanisch gesteente. Wij bekijken de kloof vanuit het restaurantje bij de ingang, en dalen dan via trappen af voor een leuke, korte wandeling over een makkelijk begaanbaar wandelpad.
Even verderop langs de kloof stoppen we voor een blik vanaf een glazen terras. Ik lees op internet dat dat pas sinds eind mei ’24 open is, dat is een paar weken voor wij er zijn. Bij het uitzichtpunt is een cafetaria (ook met uitzicht) en een grote parkeerplaats; je kunt er makkelijk je camper kwijt. Ik vind de plek (nog) niet op Google Maps, maar je kunt de weg vragen bij ingang 1 van de kloof.







Göreme in het hart van Cappadocië
In Göreme zijn meerdere campings. Wij kiezen Panorama Camping vanwege de positieve reviews. Het is inderdaad een heel goede camping. Omdat we minimaal 3 nachten blijven, mogen we op het terras met uitzicht staan. Dat is nog niet zo lang geleden aangelegd. We staan wel in de zon, maar met de luifel uit is dat goed uit te houden, want er waait een koel windje. En het is echt een heel bijzonder plekje! Met als extraatje ook nog de luchtballonnen die ’s ochtends rond 5 uur over de vallei varen. Ze komen zo dicht over de camper dat we wakker worden van het geluid van de branders. En ik kan zelfs naar de passagiers zwaaien en roepen vanuit ons dakluik en zie ze terugzwaaien.
Panorama Camping Göreme
Een prachtige plek, vriendelijke en behulpzame beheerder, moderne, schone wc’s, warme douches en warm afwaswater, een zwembad. En dat voor een goede prijs in het supertoeristische gebied Cappadocië. We zijn echt enthousiast over Panorama Camping in Göreme.




Ballonnen boven Cappadocië



Tour langs bezienswaardigheden in Cappadocië
Bij aankomst boeken we bij campingbeheerder Ahmed direct een tour met een minibus voor over 2 dagen. Wel zo makkelijk om de omgeving te bekijken en we worden zelfs vanaf de camping opgepikt. Wij kiezen de rode tour inclusief lunch en toegangskaartjes. Je kunt deze en andere tours ook via GetYourGuide boeken. Als je op een advertentie klikt, zie je het volledige overzicht van activiteiten.
Uçhisar castle
De eerste stop is Uçhisar castle. Geen echt kasteel, maar een hoge rots waar woningen uitgehakt zijn.

Cappadocië – Göreme Open Air Museum
In het Göreme Open Air Museum wandel je door een voormalig kloostercomplex. Het klooster is gesticht in de 4e eeuw na Chr. dat is de Byzantijnse tijd. Het bestaat uit verscheidene kerken en woonverblijven van nonnen, monniken en hermieten (kluizenaars). Allemaal uit de rotsen uitgehakt. In een aantal ruimtes zien we prachtige fresco’s. Helaas mag je geen foto’s maken, vooral omdat veel mensen per ongeluk flitsen en dat beschadigt de muurschilderingen.
Toen het klooster opgeheven werd, gingen mensen uit de omgeving er wonen. In 1962 verlieten de laatste bewoners de grotwoningen.
[Lees verder onder de foto’s]






Pasabag / Monk’s valley – fairy chimneys
Bij de volgende stop op onze tour door Cappadocië maken we een wandeling door een surrealistisch gebied met feeënschoorstenen, (fairy chimneys), nadat de gids uitgelegd heeft hoe deze ontstaan. Oude vulkaanuitbarstingen bedekten de regio met dikke as, die later stolde tot een zacht gesteente dat ’tufsteen’ heet. Toen de natuurlijke krachten van wind en water (erosie) hun werk deden, bleven alleen de hardere elementen achter om de ‘sprookjesachtige schoorstenen’ te vormen. Sommige pilaren zijn wel 15 meter hoog.





Pottenbakkerij en keramiekwerkplaats
We lunchen in Avanos en bezoeken daar een pottenbakkers- en keramiekwerkplaats die al generaties lang door een familie gerund wordt. We krijgen uitleg over keramiek en zien een pottenbakker aan het werk op een draaischijf. Na de uitleg dwalen we rond door de verschillende ruimtes met keramieken voorwerpen. Erg toeristisch, maar vooral érg interessant!




Devrent vallei of ‘Imagination valley’
‘Tijd voor een spel.’ Onze gids daagt ons uit om figuren te herkennen in de vreemde vormen in deze vallei in Cappadocië. Dat is wel aan Wim en mij besteed! De opvallendst is de kameel hieronder.

Love Valley
Love Valley is in de 60’er jaren zo genoemd door hippies vanwege de vorm van de zuilen. Ook nu nog een plek voor romantiek… De meeste deelnemers van onze Cappadocië-tour gebruiken deze stop trouwens om een lekker ijsje te eten.





Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken met een ‘kopje koffie’ via Buy me a coffee of door iets te bestellen via een advertentie op dit reisblog. Met jouw bijdrage kan ik deze website in de lucht houden.
This entry was posted in Azië