Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Moncarapacho in de oostelijke Algarve

25 mei 20234 augustus 2023

Moncarapacho in de Algarve: op het eerste gezicht een dorpje waar niets te beleven of te bekijken valt. Eén keer doorheen wandelen, mooie kerk, veel vervallen huizen, kopje koffie op het centrale plein. Dan heb je het wel gezien. Dacht ik. Wij zijn nu 3 keer voor langere tijd in Moncarapacho geweest en ik vind het plaatsje steeds leuker. Het voordeel van slow traveling. Maak ook kennis met Moncarapacho.

Tip: Moncarapacho ligt in de oostelijke Algarve – maak van de heen- of terugrit een mooie en interessante campertrip over de N2. Tina Reinders’ reisgids helpt je daarbij:

Lees mijn verslag van onze campertrip door Portugal over de N2.

Inhoudsopgave

  • Drie kerken bij elkaar in Moncarapacho
    • Interieur Ermida de Santo Cristo
  • Museum van Moncarapacho
    • Napolitaanse kerststal
  • Aardewerk uit Moncarapacho
    • Familiebedrijf
    • Uitgebreid assortiment
  • De huizen van Moncarapacho en de Algarve
    • Schoorstenen en daklijsten
    • Deurknoppen
    • Azulejos
  • Grote en kleine winkels in Moncarapacho
  • Carnaval
  • Naar het strand in Fuseta
  • De omgeving van Moncarapacho verkennen
  • De geschiedenis van Moncarapacho
    • Romeinse resten
    • Cadeau voor João Afonso van de koning
    • Autonoom dorp sinds de 15 eeuw
    • De authentieke Algarve

Drie kerken bij elkaar in Moncarapacho

Vanaf het terras op het centrale pleintje – het Praça da República – kijk je op de gevel van de Igreja Da Misericórdia (= Kerk van Barmhartigheid). En de lange kant van het plein wordt begrensd door de Igreja Matriz de Moncarapacho (= de Moederkerk van Moncarapacho). De andere naam van deze kerk is ‘Igreja Matriz da Nossa Senhora de Graça’ (= Kerk van onze Lieve Vrouw van Genade). Deze 2 kerken zijn normaal gesproken dicht, maar ik heb het geluk dat ik even binnen te kan kijken in de moederkerk.

Plein met terrasjes in het centrum van Moncarapacho in de oostelijke Algarve
Het centrale plein van Moncarapacho
Igreja Da Misericórdia’ - Kerk van Barmhartigheid in Moncarapacho, Algarve
Igreja da Misericórdia / Kerk van Barmhartigheid

De Moederkerk van Moncarapacho

Detail voorgevel Igreja Matriz de Moncarapacho / de moederkerk van Moncarapacho met o.a. engelen en demonische figuurtjes
Detail van de bijzondere gevel van de moederkerk, met o.a. engelen en demonische figuurtjes
Interieur van de moederkerk van Moncarapacho
Interieur van de moederkerk van Moncarapacho
Nis met altaar en Mariabeeld
Nis met altaar en Mariabeeld
De binnenkant van de nis is bekleed met azulejos
De binnenkant van de nis is bekleed met azulejos

Interieur Ermida de Santo Cristo

Vlak achter het centrale plein heb je dan nog de Ermida de Santo Cristo (= Kapel van de Heilige Christus). Die kan je gelukkig wel van binnen bekijken. De kapel is gebouwd in de 17e eeuw en het interieur is typisch voor Portugal: de wanden zijn helemaal bedekt met azulejos. Heel bijzonder!

Betelgelde interieur van de Ermida (of Capela de Santo Cristo
Interieur Ermida (of Capela) de Santo Cristo

Museum van Moncarapacho

Naast de kapel van Santo Cristo staat het Museu Paroquial de Moncarapacho (Museum van de Parochie Moncarapacho). Met een verrassende collectie! Op de benedenverdieping gaat deze van archeologische vondsten uit de tijd van de Romeinen, Visigoten en Arabieren tot voorwerpen ‘uit grootmoeders tijd’ en alles ertussenin. Samen geven ze een beeld van de geschiedenis van Moncarapacho door de eeuwen heen. Wij worden rondgeleid door een vrouw die nauwelijks Engels spreekt, maar met geduld en wederzijdse goede wil begrijpen we uiteindelijk alles wat ze vertelt en haar uitleg maakt het bezoek extra de moeite waard.

Je vindt het in de Rua do Santo Cristo en het is open van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur.

Links de kapel van Santo Cristo en rechts het Museum van Moncarapacho
Links de kapel van Santo Cristo en rechts het Museum van Moncarapacho

Napolitaanse kerststal

Op de bovenverdieping van het museum is een expositie van religieuze beelden en gewaden uit de 17e en 18e eeuw. Én het topstuk van het museum: een 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal. Eén van de oudste van Europa. Met levensechte figuren van herders en koningen, maar ook van ‘gewone’ mensen in alledaagse scenes. Grappig is dat alle figuren kleren dragen uit de periode waarin ze gemaakt zijn. Alleen al voor deze bezienswaardigheid moet je wat mij betreft Moncarapacho bezoeken!

Bovenverdieping met Napolitaanse kerststal van het Museum van Moncarapacho
Bovenverdieping met Napolitaanse kerststal van het Museum van Moncarapacho.

Aardewerk uit Moncarapacho

Aan de rand van het centrum van Moncarapacho vind je Olaria (= aardewerk) Irmãos Eugénio, oftewel de pottenbakkerij van Irmãos Eugénio. Het is een grote winkel met achter in de zaak een werkplaats. Als je geluk hebt, staat de deur open en kun je de familie aan het werk zien bij het bakken en decoreren van allerlei soorten aardewerk.

Familiebedrijf

João Deus – de vader van Irmãos – opende de pottenbakkerij 1953. Hij keek als kind al enthousiast naar zijn opa, en naar zijn vader en ooms terwijl ze hun traditionele ambacht van pottenbakker uitoefenden. Op zijn beurt bracht hij zijn passie over op zijn kinderen. In het begin maakten ze alleen kleine gebruiksvoorwerpen, zoals schalen, borden en bekers. Maar later – en nu nog – ook grotere stukken, zoals de traditionele schoorstenen van de Algarve.

Uitgebreid assortiment

In 1971 emigreerde João Deus vanwege de moeilijke omstandigheden in Portugal noodgedwongen naar Frankrijk. Daar kreeg hij gelukkig de kans om ook in een pottenbakkerij te werken. Hij leerde er nieuwe technieken die hij meenam toen hij in 1978 naar Moncarapacho terugkwam. Sinds die tijd werken zijn kinderen mee. Het assortiment is inmiddels enorm uitgebreid, met beeldjes, huisnummers, tuinornamenten, kerstversiering enzovoort, enzovoort. En je kunt er ook aardewerk in opdracht laten maken.

Pottenbakkerij Moncarapacho

De huizen van Moncarapacho en de Algarve

Schoorstenen en daklijsten

Pas na het lezen van het blogartikel Lijstgevels in de Algarve begon ik in Moncarapacho omhoog te kijken. Iets wat je natuurlijk in alle dorpen en steden die je bezoekt moet doen! En ja hoor, ook hier in Moncarapacho hebben de huizen de meest bijzondere daklijsten! Naast natuurlijk de karakteristieke schoorstenen die je ook overal in de Algarve ziet.

[Lees verder onder de foto’s]

Daklijst en schoorsteen van opgeknapt huis in het centrum van Moncarapacho Algarve
De daklijst van opgeknapt, rood/geel geschilderd) huis in het centrum van Moncarapacho Algarve
Nog een daklijst van opgeknapt huis in het centrum van Moncarapacho Algarve
Daklijst van opgeknapt huis in het centrum van Moncarapacho Algarve
Daklijst van opgeknapt huis in het centrum van Moncarapacho. Ook twee schoorstenen die typisch zijn voor de Algarve

Deurknoppen

In Moncarapacho en de omringende dorpen en steden zie je op heel veel voordeuren deurkloppers in de vorm van handjes. Typisch Portugees dus, denk je dan… maar ze komen uit Frankrijk. Ze werden daar in de 19e eeuw gemaakt en zijn als een elegante Franse accessoire heel populair geworden in Portugal en Spanje.

Deurkloppers in  de Algarve de vorm van handjes op afgebladderde deur.

Azulejos

Portugal staat bekend om zijn azulejos, oftewel wandtegels. Ook in Moncarapacho zijn huizen die aan de buitenkant helemaal bedekt zijn met tegels. En je ziet veel tegeltableaus op de gevels, de meeste met een religieus tafereel.

[Lees verder onder de foto’s]

Typisch Algarve - huis waarvan de hele muur bekleed is met groene azulejos, oftewel tegels.
Typisch Algarve: blauw-wit tegeltableau met religieuze afbeelding.
Typisch Algarve - muur van een huis bedekt met groene azulejos, en een klein religieus tegeltableau.
Close up van betegelde huismuur

De markten van Moncarapacho

Elke eerste zondag van de maand is er een grote markt in Moncarapacho. Met kleren, verse groenten en fruit, ambachtelijke producten en specialiteiten van de streek, maar ook kippen, duiven, papegaaien en parkieten, en met de nodige eetstalletjes met terrasjes.

In augustus is er een grotere landbouwmarkt die vier dagen duurt. Met muziek, lokale gerechten en dans.

En er is ook een dagelijkse markt in de markthal met twee lokale cafeetjes er voor. Hier kopen de dorpsbewoners hun verse groenten en vis, en kletsen even bij met een kopje koffie.

Moncarapacho Algarve - marktkraam met vogels en kippen
Hoenderen en duiven te koop op de maandmarkt in Moncarapacho

Grote en kleine winkels in Moncarapacho

Moncarapacho heeft 3 moderne supermarkten, waarvan één hele grote. Je hoeft dus niet naar de stad voor je boodschappen. Maar daarnaast zijn er ook allerlei kleine winkeltjes. Die zijn natuurlijk veel leuker. Zoals de mini-supermarkt Loja Fresca (= verswinkel) en het piepkleine handwerkwinkeltje op het plein. De ijzerhandel waar je spijkers, schroeven en ringetjes per stuk kunt kopen. En de Loja da Inês en de ABC (de Chinese winkel), waar je álles kunt kopen, van plastic emmers tot telefoonsnoertjes, van bh’s tot breigaren en van hondenriemen tot douchegordijnen. En nog veel meer…

minisupermarkt in Moncarapacho Algarve, met man oude motor ervoor
Loja Fresca
Typisch Algarve - de Chinese winkel in Moncarapacho
De ABC – de Chinese winkel in Moncarapacho
De lokale fietsenmaker van Moncarapacho
De lokale fietsenmaker van Moncarapacho

Carnaval

Een heel belangrijk en populair evenement in Moncarapacho is het carnavalsfeest, met de oudste traditionele optocht van de Algarve (ruim 120 jaar). Wij hopen dit nog een keer mee te maken!

Naar het strand in Fuseta

Moncarapacho ligt 7 kilometer van de zee. Met een klein halfuurtje fietsen ben je aan het strand, en bij het haventje en de terrasjes van het gezellige Fuseta.

Lees ook mijn blogartikel Fuseta in de oostelijke Algarve.

[Lees verder onder de foto’s]

Strand van Fuseta in de oostelijke Algarve
Strand van Fiesta – met de veerboot of watertaxi kan je naar de grote stranden van Ilha da Armona.
Oud vissersbootje in de haven van Fuseta, Algarve
Haven van Fuseta

De omgeving van Moncarapacho verkennen

Moncarapacho is tot nu toe al 3 keer onze uitvalsbasis voor het verkennen van de oostelijke Algarve. Met onze e-bikes van Stella en een huurauto via Discovery Cars. Zo fietsen we bijvoorbeeld regelmatig naar Olhão, de gemeente waar Moncarapacho bijhoort.

Lees ook mijn blog Olhão in de oostelijke Algarve.

Find Your Rental Car

De geschiedenis van Moncarapacho

In de streek waarin het huidige Moncarapacho ligt, leefden al mensen vanaf het neolithicum, oftewel de nieuwe steentijd. Vanaf ca. 11.000 voor Chr. Vanaf de 4e eeuw voor Chr. trokken Keltische stammen de Algarve binnen. En vanaf de 2e eeuw voor Chr. bezetten achtereenvolgens de Romeinen, de Visigoten (vanaf de 5e eeuw na Chr.) en de Arabieren (vanaf de 8e eeuw na Chr.) het gebied. Aan de architectuur van Moncarapacho en veel andere dorpen en steden in de Algarve zie je duidelijk de Arabische (Moorse) invloed.

Romeinse resten

Bij Moncarapacho kun je nog over de resten van een Romeinse weg wandelen. Een stukje van die weg loopt langs de olijfboerderij Monterosa (lees mijn blog). Vanuit Moncarapacho kom je er vanzelf als je de wandelroute ‘Roman Roads’- volgt. Deze start bij het pleintje bij de Loja Fresca in Moncarapacho. Het tegenwoordige Faro (vlakbij Moncarapacho) was een grote en belangrijke handelsstad voor de Romeinen. In Estoi – net boven Faro en 10 km ten westen van Moncarapacho – kun je de Romeinse opgraving bezoeken van Milreu – een luxe Romeinse villa met tempel.

Meer over Estoi en Milreu in mijn blog Paleis van Estoi en de ruïnes van Milreu.

Resten van de Romeinse weg net buiten het centrum van Moncarapacho

Cadeau voor João Afonso van de koning

Het eerste officiële document met de naam Moncarapacho dateert uit 1368. Daarin staat dat koning Dom Fernando een wijngaard en vijgenboomgaard aan João Afonso schenkt. Op de websites waar ik dit las, staat niet wie João Afonso is, maar al googelend vond ik dat koning Dom Fernando getrouwd was met de zus van de edelman João Afonso. Het waren dus zwagers.

Autonoom dorp sinds de 15 eeuw

In de 1e helft van de 15e eeuw bouwden de bewoners van Moncarapacho de Igreja Matriz (‘Moederkerk’) en werd Moncarapacho officieel een autonoom dorp. In de 16e eeuw groeide het aantal inwoners sterk en kreeg het centrum zo’n beetje de structuur die het vandaag nog heeft. Sommige huizen hebben nog elementen uit die tijd. Maar de meeste huizen in het centrum zijn gebouwd rond 1900. En als je via de zuidkant het dorp inloopt of -rijdt, kom je door een moderne nieuwbouwwijk, die zo te zien hooguit maar een paar jaar oud is.

De authentieke Algarve

Moncarapacho is een rustig, maar heel gezellig dorp in de oostelijke Algarve. Het dorp en de streek worden niet overspoeld door toeristen. Toch zijn er genoeg campings en B&B’s in en rond het dorp. In de omgeving kun je prachtig wandelen en fietsen. En het ligt maar 7 km van zee en strand, en het natuurgebied de Ria Formosa. Dus ik zou zeggen: reis ernaartoe! 😉 (Of reis met mij mee op deze website.)

Lees ook mijn andere blogs over Moncarapacho:

  • Heerlijk wandelen rond Moncarapacho
  • Olijfboerderij Monterosa in de Algarve
  • Moncarapacho, op de grens van litoral en barrocal
This entry was posted in Europa
  • Algarve
  • Portugal
Share

Post navigation

  Campertrip door Portugal over de N2
7 x handig voor in de camper  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

NOMAD® | rugzakken en backpacks

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen

Ik maak mijn foto's met deze camera:

© 2023