São Brás de Alportel is een leuk stadje in het binnenland van de oostelijke Algarve. ‘Met een deur naar de bergen en een venster dat uitkijkt op de oceaan,’ zoals ze er zelf zo mooi zeggen. In de omgeving kun je fijn wandelen.
Inhoudsopgave
Aan de N2
São Brás de Alportel ligt aan de N2, de weg van noord naar zuid door het binnenland van Portugal. Lees mijn verslag van onze campertrip door Portugal over de N2. Wij bezoeken het stadje in de winter van 2020/’21 met een huurauto vanaf Moncarapacho en in de winter van 2023/’24 staan wij er een paar dagen op de camperplaats Motorhome Ecopark São Brás de Alportel.
São Brás de Alportel en de kurkindustrie
São Brás de Alportel was ooit een rijke stad; je kunt dit nog zien aan sommige gebouwen. Dit is te danken aan de kurkindustrie, die opkwam in de 19e eeuw. De stad was zelfs de grootste kurkproducent in Portugal en in de wereld. En er wordt nog steeds – op kleinere schaal – kurk geproduceerd in São Brás de Alportel. Als je meer wilt leren over de productie van kurk, kun je een rondleiding volgen. Meer informatie vind je hier: Algarve Rotas.
Leer meer over de kurkindustrie met GetYourGuide
Als je een tour of activiteit via de advertenties hier onder boekt, krijg ik een klein bedrag aan commissie. Deze helpt mij dit reisblog te onderhouden.
Bezienswaardigheden São Brás de Alportel
Bij het toeristenbureau op een hoekje van het grote plein Largo de São Sebastião krijgen we tips over bezienswaardigheden en twee folders. Ze staan ook als downloads op internet:
Igreja Matriz
De Igreja Matriz, de grote kerk van São Brás de Alportel, is waarschijnlijk al in de 15e eeuw gebouwd, maar de oudste documentatie is van een eeuw later. De kerk is sindsdien vaak verbouwd, in 1875 voor het laatst. Als de kerk toevallig open is, moet je even het altaarstuk in de doopkapel bekijken. Dat is van marmer gemaakt (in neoklassieke stijl) en daar zijn er maar weinig van in de Algarve.
Achter de hooggelegen kerk heb je vanaf het Ponto de Miragem (= uitzichtspunt) da Igreja Matriz een weids uitzicht over het landschap beneden je.
Romeinse weg
Links van de kerk loopt een klein weggetje uit de Romeinse tijd: de Calçadinha (= stoep). Het liep van de stad Ossonoba (het huidige Faro) naar het noorden, via de Romeinse villa’s van Milreu en Vale do Joio. Van deze villa’s kun je nog archeologische overblijfselen bekijken. Over de ruïnes van Milreu schreef ik het artikel Paleis van Estoi en de ruïnes van Milreu.
Ook in Moncarapacho kun je nog over een Romeins weggetje wandelen. Heel bijzonder! Ik schreef er een kort stukje over in mijn blog Moncarapacho in de oostelijke Algarve (in november 2023 geüpdatet).
De huidige Calçadinha is 1480 meter lang. Een klein deel van het wandelpad, zo’n 100 meter, heeft de bestrating uit de 19e eeuw. Toen is de weg namelijk gerenoveerd voor een goede bereikbaarheid tussen het bisschoppelijk paleis van Faro en de zomerresidentie van de bisschoppen in São Brás de Alportel. Een ander deel van het pad, ongeveer 550 meter, heeft nog de oorspronkelijke bestrating uit Romeinse tijd.
Bisschoppelijk Paleis
Vanaf het einde van de 16e eeuw woonden de bisschoppen van Faro in hun zomerresidentie in S. Brás, omdat het in de heuvels wat koeler is dan net achter de kust. Je kunt het paleis alleen van buiten bekijken, want het is nu een centrum voor kunst en ambacht (en daarvoor een lagere school). In het gebouw is een tweede toeristenbureautje.
Verbena-tuin
Naast het bisschoppelijk paleis is een klein, openbaar park: de Verbena-tuin. Vroeger was dit de tuin van het paleis. Het parkje bestaat uit een aantal terrassen en op het onderste terras is het gemeentelijke openluchtzwembad.
In het park staat ook het informatiecentrum van de Calçadinha (de Romeinse weg). Dat is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 – 13.00 uur en 14.00 – 17.30 uur.
Lavadouro en de Fonta Nova
Achter de Verbena-tuin staat het gebouwtje waar de vrouwen vroeger samen de was deden: de Lavadoura. En er is een waterbron: de Fonta Nova. Een stukje erfgoed van het platteland. De gemeente heeft het de afgelopen jaren beetje bij beetje laten restaureren en ook daar een mooi parkje aangelegd.
Kostuummuseum
Het Museu do Traje (= kostuummuseum) van São Brás de Alportel is een etnografisch museum. Naast traditionele en nieuwere kostuums is er nog veel meer te zien. Zoals een traditioneel ingerichte keuken, landbouwgereedschap, koetsjes en een kleine expositie over de kurkindustrie.
Het museum is gevestigd in een oud herenhuis. De eigenaar verdiende zijn kapitaal in de kurkindustrie. Het huis is een typisch voorbeeld van een woning van een rijke familie aan het einde van de 19e eeuw. Met bediendenverblijf, stallen, koetshuis, werkplaatsen, moestuin, en een eigen waterput en windmolen.
Het adres is Rua Dr. José Dias Sancho 61 en het is open op maandag t/m vrijdag van 10.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 14.00-17.00 uur
Entree: volwassenen € 2,50, gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Op de binnenplaats van het kostuummuseum is een café met terras, waar je wat kunt eten en drinken.
[Lees verder onder de foto’s]
Moinho do Bengado
Op 4 km van São Brás de Alportel – aan de N270) staat de Moinho do (= molen van) Bengado. Deze is gebouwd in 1850 en heeft tot ongeveer 1955 gewerkt. Onlangs is hij gerestaureerd. Vanaf de doorgaande weg staat hij goed aangegeven. Je kunt met de auto doorrijden tot je bij een onverharde weg uitkomt. Daarvandaan is het nog een klein stukje omhoog wandelen via een klein paadje.
Meer informatie vind je hier: Moinho do Bengado. Ook de openingstijden staan er bij, maar ik heb het idee dat de molen niet meer van binnen te bekijken is.
Wandelen rond São Brás de Alportel
São Brás de Alportel ligt in de heuvels van de barrocal, op de grens met de serra’s (de bergen). In mijn blog Moncarapacho, op de grens van litoral en barrocal vertel ik wat meer over de landschappen van de Algarve.
Rond São Brás de Alportel kun je heerlijk wandelen. Via deze link vind je een aantal wandelroutes in de gemeente São Brás de Alportel. Een aantal routes kun je oppakken vanaf camperplaats Motorhome Ecopark São Brás de Alportel. De vriendelijke eigenaren van de camperplaats helpen je graag op weg!
Ik maak een mooie wandeling van 1,5 uur. Ik loop een stukje over de asfaltweg recht tegenover de ingang van de camperplaats, sla linksaf bij de eerste doodlopende weg en volg dan de rood/gele markering tot ik met hulp van Google Maps via het plaatsje Alportel terug wandel naar de camping.
In de buurt is ook de Wandeling naar Fonte Benémola (lees mijn blogbericht).
Wandelen met Kim
Hou je van wandelen? En vind je het niet altijd leuk om alleen te gaan? Ga dan gezellig met mee met één van de groepswandelingen die de ervaren wandelaar Kim Kooistra organiseert in de oostelijke Algarve. Lees hier meer over op haar website Kimsweb.
Foto-impressie wandeling bij São Brás de Alportel:
Overnachten in São Brás de Alportel
Er zijn verscheidene vakantiehuizen en B&B’s in en rond São Brás de Alportel. En er zijn 2 camperplaatsen, beide met positieve reviews. Wij staan op Motorhome Ecopark São Brás de Alportel, op 3 km van de stad. De andere is naast de Lidl vlak bij het centrum: Motorhome Park Live on Wheels.
Heb je wat aan dit artikel? Je kunt me bedanken met een kop koffie:
Plaatsen in het binnenland van de Algarve
Benieuwd naar meer pittoreske plaatsen in het binnenland van de Algarve? Lees dan ook mijn berichten over Silves, Alte en Estoi
This entry was posted in Europa