Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Tirana – prettige stad met veel bezienswaardigheden

24 augustus 202130 juni 2022

We zijn inmiddels een paar keer in Albanië geweest en hebben al veel gezien. Maar de hoofdstad Tirana sloegen we tot nu toe over. Te druk en te lelijk dachten wij. Tot ik er wat meer over las op internet en veel positieve verhalen tegenkwam. Dus werd het ook voor ons tijd voor een citytripje naar Tirana. En daar hebben we geen spijt van! Tirana heeft een prettige binnenstad met veel bezienswaardigheden. Het was een prima eerste kennismaking!

Met de taxi vanaf camping Tirana, Albanië

We bezoeken Tirana vanaf camping Tirana. De camping ligt niet in de stad zelf, maar er 15 kilometer vandaan. We laten ons brengen en halen: de eigenaar van de camping regelt met liefde een taxi voor haar gasten. De taxichauffeur zet ons af bij het Nationaal Historisch Museum (Muzeu Historik Kombetar). Een mooie, eerste bezienswaardigheid voor ons stadsbezoek. Maar helaas is het museum gesloten vanwege een verbouwing. En wat nog jammerder is: de gevel – met een heel bijzonder mozaïek – is bedekt met een doek. Ik kan niet ontdekken wanneer het museum weer opengaat.

Skanderbegplein

Het museum ligt aan het vrij nieuwe Skanderbegplein (Sheshi Skënderbej in het Albanees). Daar is gelukkig nog meer te zien (zie Wikipedia). Zoals het standbeeld van de beroemde Albanese held Skanderbeg. Skanderbeg is vooral bekend als strijder tegen het Ottomaanse Rijk. Skanderbeg is trouwens zijn bijnaam. Zijn eigenlijke naam is: Gjergj (George) Kastrioti.

Standbeeld van Skanderbeg op een paard en met een zwaard in z'n hand.
Skanderbeg

Et’hem Bey-moskee

Naast het Skanderbegplein ligt de 18e eeuwse moskee Et’hem Bey-moskee (Xhamia e Et’hem Beut). Met binnen en buiten prachtige fresco’s. De deur is op slot, maar gelukkig laat iemand die de tuin doet ons binnen. Hij wil daar achteraf wel een bijdrage voor. “Nee, niet in de offerpot”, hij wil het geld echt zelf hebben… Wij vragen ons af hoe officieel dit is, maar weigeren is natuurlijk ook lastig. [Lees verder onder de foto’s]

moskee Xhamia Et'hem Bej in Tirana
Et’hem Bey-moskee
Rijk versierd plafond moskee Xhamia Et'hem Bej
Plafond Et’hem Bey-moskee
Rijk versierd interieur moskee Xhamia Et'hem Bej, met trappetje naar spreekgestoelte
Interieur Et’hem Bey-moskee

BUNK’ART

Ook vlakbij het Skanderbegplein is BUNK’ART 2. Dat is een museum over de politie. In een ondergrondse bunker. Met natuurlijk veel aandacht voor de geheime politie onder het bewind van Enver Hoxha. Er is ook een BUNK’ART 1, die wij niet bezoeken. Dat is een videomuseumtentoonstelling in de atoombunker van Hoxha. [Lees verder onder de foto’s]

Kleine ruimte met afluisterappratuur aan de want en op tafeltje met typemachine erop en klapstoeltje ervoor.
BUNK’ART 2
Mooi gebouw bij het Skanderbegplein
Bijzonder gebouw aan het plein waar BUNK'ART ligt. Met felroze kleur en een geel ruitjespatroon.
Bijzonder gebouw aan het plein waar BUNK’ART ligt. (Tussen het Skanderbegplein en Murat Toptani Street.)

Murat Toptani Street

Vanaf het bunkermuseum komen we vanzelf terecht op de Murat Toptani Street. Een gezellige, schaduwrijke en hippe voetgangerspromenade vol terrasjes. Genoemd naar Murat bej Toptani, die leefde van 1867 tot 1918. Toptani was een Albanese dichter, artiest en activist.

De familie Toptani was aan het begin van de 20e eeuw de leidende Albanese adellijke familie in centraal Ottomaans Albanië. Zij behoorden tot een klein aantal adellijke families die door de Ottomanen waren aangesteld als lokale stamhoofden. Via die stamhoofden konden de Ottomanen Albanië gemakkelijker controleren.

[Lees verder onder de foto’s]

Terras Murat Toptani Street met schaduw van bomen
Murat Toptani Street
Streetart: cartooneske vogeltjes zittend op een draad. En 1 op de kop hangend. Tekst: try to look at things from a different Perspective
Wijs advies – streetart in Murat Toptani Street
Terrassen in Murat Toptani Street
Murat Toptani Street

Toptani castle

Aan het eind van de Murat Toptani Street vinden we het Toptani castle. Geen oud kasteel, zoals wij verwachten, al zijn er nog wel wat resten. Nee, sinds 2018 is dit een klein winkelcentrum met restaurants en terrasjes. In een moderne, sfeervolle bouwstijl met veel hout. Aan de overkant is de moderne Toptani Shopping Center. Vanaf de bovenste verdieping heb je prachtig uitzicht over de stad.

Uitzicht vanuit Toptani Shopping Center op flatgebouwen
Uitzicht vanuit Toptani Shopping Center

Naast het Toptani Shopping Center staat het hypermoderne hotel City Plaza met een bijzondere architectuur.

Hoog gebouw met moderne architectuur
Hotel Plaza, Tirana

Kathedraal Shën Pali en de Pyramid of Tirana

Na Toptani castle lopen we verder en komen uit bij de rivier de Lanë. We slaan rechtsaf en zien aan onze rechterhand al snel het enorme gebouw van de kathedraal Shën Pali.

Het grote, moderne gebouw van de kathedraal Shën Pali met een brede, niet steile trap ervoor.
Kathedraal Shën Pali

We steken de rivier over via de Ponte ETC. Aan de overkant staat de Pyramid of Tirana. De kinderen van Hoxha bouwden de piramide van Tirana. Zij wilden er een museum ter nagedachtenis van hun vader van maken. Maar na de val van het communisme kwam daar natuurlijk niets van. Nu wordt het verbouwd en moet het een moderne publieke ruimte worden. Aan de artist’s impressions op de schutting te zien, wordt het heel bijzonder… Je kunt dezelfde afbeeldingen ook bekijken op MVRDV – The Pyramid of Tirana. MVRDV is het Rotterdamse architectenbureau dat de renovatie van de piramide ontworpen heeft. Zij hebben o.a. ook de Markthal in Rotterdam ontworpen. En het Skanderbegplein, en het Toptani Shopping Center…

De wijk Blloku

We lopen even verderop linksaf de Rruga (=straat) Deshmoret e 4 Shkurtit in en zijn dan in de wijk Blloku. Die was tijdens het communistisch regime alleen toegankelijk voor de communistische elite. Dictator Hoxha woonde hier en zijn villa staat er nog. Blloku is nu een opkomende trendy wijk met bars, restaurants, boetieks en hotels. In Blloku ligt ook het monumentale presidentieel paleis.

Villa van dictator Hoxha
Villa van dictator Hoxha (heel smaakvol)

Om de aandacht van zijn slechte bewind af te leiden, maakte Hoxha de Albanezen bang voor de vijand van buitenaf. Hij stelde dat iedere burger zijn eigen bunker moest hebben. In de wijk Blloku is het Postbllocku Checkpoint Monument. Het bestaat uit een bunker, een stukje van de Berlijnse muur met graffiti en de pijlers van het beruchte werkkamp in het dorp Spaç.

Postbllocku Checkpoint Monument

Door het Parku Rinia (Jeugdpark) lopen we terug naar het Skanderbegplein. In het park is het Taiwancomplex, een soort paviljoen met restaurants en o.a. een casino.

Taiwancomplex in het Rinia-park
Taiwancomplex in Parku Rinia, met op de achtergrond moderne flatgebouwen.
Kleurig straatmeubilair op het Skanderbegplein

Friese lijnbussen

Tijdens onze wandeling door Tirana zien we oude, Friese lijnbussen rijden. Wat in ‘het rijke westen’ afgeschreven is, kan in Albanië nog prima een rondje mee!

Friese lijnbus - herkenbaar aan blauw-wit-rode kleuren en rode plompebladen.
Oude Friese lijnbussen doed nu dienst als stadsbussen in Tirana

Openbare kunst in Tirana

In het centrum van Tirana zien we veel openbare kunst. Een kleine indruk:

Openbaar kunstwerk in de buurt van het Skanderbegplein
Kunstwerk van draadwerk in de vorm van een wolk.
Kunstwerk The Cloud
Monument van de vriendschap
Monument van de vriendschap

Beschilderde flatgebouwen

Na de val van het communistische bewind was er geen geld om de lelijke, vervallen gebouwen op te knappen. De toenmalige burgemeester (later premier van Albanië) – die kunstenaar was – liet ze beschilderen voor een minder troosteloze uitstraling.

Beschilderd flatgebouw in de buurt van Blloku.

Communicatieprobleempje

Lastig in Albanië is dat je hoofd schudden ‘ja’ betekent en met je hoofd een soort knikgebaar maken ‘nee’. En als Albanezen met hun hand wapperen van ‘ga maar weg’, wenken ze je. Bijna alle Albanezen weten dat het ‘bij ons’ andersom is, en knikken, schudden en gebaren daarom op ‘onze’ manier. Wat het dus eigenlijk nog lastiger maakt, want als een Albanees ‘nee’ schudt of ‘ja’ knikt kun je niet weten wat hij bedoelt. De taxichauffeur die ons van camping Tirana naar de stad Tirana reed en weer terugbracht, sprak geen woord Engels. Toen we wilden betalen, schudde hij ‘nee’, dus wij dachten dat we hem via de vrouw van de camping moesten betalen en toen hij met zijn hand wapperde, gingen wij naar de camper: ‘Ciao!’ Hij belde de vrouw van de camping, die ons vervolgens vroeg waarom wij niet wilden betalen… Gelukkig kon zij alles snel rechtzetten. Eind goed al goed!

This entry was posted in Europa
  • Albanië
  • Balkan
  • Campertrip
  • citytrip
  • Streetart
Share

Post navigation

  Bezienswaardigheden in Shkodër
Krujë – bezienswaardigheden kasteel en bazaar  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2023