Krujë is het meest toeristische stadje van Albanië. Via een oude bazaar wandel je naar de ruïne van het kasteel van Krujë, dat op een berghelling ligt. In het kasteel kun je een paar bezienswaardigheden bezoeken.
Krujë is een must-visit op je campertrip door Albanië.
Inhoudsopgave
De bazaar van Krujë
De bazaar van Krujë is een smal keienstraatje met allemaal kleine winkeltjes. Het stamt uit de 17e eeuw, maar al vanaf de 12e eeuw was Krujë een tussenstop voor karavanen op weg naar het noorden. Op de bazaar kun je allerlei handgemaakte producten kopen, zoals tapijtjes, tafelkleden, tassen en folkloristische kostuums, en in een paar winkeltjes verkopen ze antieke voorwerpen. Stap vooral even naar binnen bij zo’n tapijtenwinkeltje, dan kun je zien hoe ze ter plekke geweven worden.
Ook voor koelkastmagneten, sleutelhangers en andere goedkope souvenirtjes kun je op de bazaar terecht.
Tip: de keien zijn glad en ongelijk; houd daar rekening mee bij de schoenen die je draagt.
Weetje: tot een paar jaar geleden had Krujë geen hotels. De oude Albanese traditie wilde namelijk dat de bewoners gasten in hun eigen huis ontvingen.
Kasteel van Krujë
Geschiedenis van het kasteel in het kort
Het kasteel van Krujë (Albanees: Kalaja e Krujës) is gebouwd in de 5e of 6e eeuw. In de 15e eeuw was het het hoofdkwartier van de nationale held Skanderbeg. Dat was de begintijd van de Ottomaanse overheersingen. Skanderbeg hield lang stand tegen de Ottomanen.
Zijn eigenlijke naam is Gjergj Kastrioti. De Ottomaanse Turken hadden respect voor hem en gaven hem de naam Iskender bey, waarmee ze verwezen naar ‘de heer Alexander’ (de Grote). ‘Skanderbeg’ is daar de Engelse verbastering van. Het kasteel viel uiteindelijk 10 jaar na zijn dood, in 1468, en werd toen overgenomen door de Ottomaanse heerser Sultan Mehmet II. Van het kasteel zijn alleen nog ruïnes over, op een gerestaureerde toren na.
Bezienswaardigheden in het kasteel van Krujë
Op de plek van het kasteel van Krujë zijn een paar bezienswaardigheden:
Het Skanderbeg-museum
Het Skanderbegmuseum (Muzeu Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu) werd geopend in 1982. Het is nieuw gebouwd, in de stijl van een Middeleeuwse Albanees fort. In het museum kom je meer te weten over het leven en de daden van Gjergj Kastrioti/Skanderbeg.
Mehmet Fatih-moskee
Voor het museum is de ruïne van een moskee uit het Ottomaanse tijdperk. De moskee heet Sultan Mehmet Fatih-moskee, genoemd naar de man die uiteindelijk het kasteel wist te veroveren.
Het Etnografisch Museum van Krujë
Het Etnografisch Museum (Muzeu Etnografik) in het kasteelcomplex is gevestigd in het huis dat de machtige familie Toptani in 1764 liet bouwen. Toen de familie naar Tirana verhuisde, ging de familie Kalaja er wonen tot de Albanese staat het onteigende. Aan de muren vol fresco’s, het ingewikkeld gesneden houtwerk en de kleurrijk beschilderde meubels kan je afzien hoe rijk de familie was.
Lees ook mijn blog over Tirana.
De Teqeja e Dollmë
Een Tekke is een islamitisch heiligdom. De kleine, monumentale Tekke van Dolma in het kasteel van Krujë was al flink vervallen toen hij in 2019 door een aardbeving zwaar beschadigd werd. In 2020 zijn er een aantal ingrepen gedaan om ervoor te zorgen dat het gebouw niet totaal zou instorten. Dat gebeurde met financiële steun van o.a. het Prins Claus Fonds. En in 2021 zijn conservatiedeskundigen en bouwkundig ingenieurs gestart met de restauratie van de tekke. (Met een grote subsidie van de Verenigde Staten.) Rond de resten van de Tekke van Dollmë in Krujë is een derwisj-begraafplaats. Vóór de vernietiging door de communistische dictatuur, had de begraafplaats 360 graven.
Overnachten in of bij Krujë
In Krujë zijn diverse hotels. Trek je met je camper of caravan door Albanië dan is Mali Camp Kruja een goede overnachtingsplek. Toen wij in Kruje waren, bestond deze camping nog niet. Wij stonden zelf op camping Nordpark in Fushë Krujë; ook prima!
Als excursie naar Krujë
Je kunt op eigen gelegenheid naar Krujë reizen, maar ook een excursie boeken vanaf camping Lake Shkodra Resort. Of bijvoorbeeld met GetYourGuide vanuit de hoofdstad Tirana:
This entry was posted in Europa