In 2013 bezochten wij Albanië voor het eerst. We maakten toen een kleine lus. Dat beviel goed, daarom maakten we het jaar erop een langere rit door dit bijzondere land. En sindsdien komen we er regelmatig. In dit artikel doe ik een voorstel voor een campertrip door Albanië. Doe er je voordeel mee en geef er vooral je eigen draai aan!
Andere wereld
In 2013 en ’14 reden we echt een andere wereld in. Bijna alle automobilisten reden in een Mercedes (‘want die worden wel ziek, maar gaan nooit dood’) en verder zagen we vooral veel ongemotoriseerd verkeer: karren met een ezel ervoor, en fietsen met hoogopgetaste balen gras op het achterrekje, en hele gezinnen op kleine brommertjes.
Bazaars met winkels met open voorgevels, en kraampjes op de stoep, waar van alles verkocht. Tot koelkasten toe die boven op het dak mee naar huis gingen. Om de paar kraampjes werd er losse, zelfgeteelde tabak verkocht. En er werden ook levende kippen, eenden, geiten en konijnen verhandeld.
Veel mannen deden op straat een gezelschapsspelletje: domino of een zelfgemaakt bordspel van karton, met stenen als pionnen. En we zagen oude vrouwen in traditionele kleding en zelfs een paar vrouwen in klederdracht, met een zwarte pruik vastgemaakt aan hun kapje.
Maar ook moderne voetgangersgebieden, met winkels en terrasjes ‘zoals wij het gewend zijn’. Die waren duidelijk nog niet lang geleden opgeknapt.
Pas in 1991 kwam Albanië uit het isolement waarin het tijdens het communistisch tijdperk onder het bewind van dictator Enver Hoxha zat. Dat was dus nog maar heel kortgeleden toen wij er in 2013/’14 kwamen.
Wat ik hierboven beschrijf, zie je tegenwoordig nog steeds, maar in een heel andere verhouding. Veel meer auto’s van andere merken, veel minder ezelkarren, en nauwelijks vrouwen in klederdracht. Maar Albanië bezoek je niet alleen omdat het zo anders. Er zijn veel bezienswaardigheden, prettige steden en mooie natuur.


Campertrip door Albanië – toelichting
Ik zet hieronder de plaatsen in een mogelijke volgorde, maar geef geen exacte route; die kun je het beste zelf uitststippelen. Je zult soms een ‘heen-en-weertje’ moeten rijden. Met alle links naar blogs over specifieke plaatsen en campings heb je een aardige reisgids. Maar wij hebben zelf nog langs niet alles van het land ontdekt, dus compleet is ‘ie niet.
En ik kan ook niet garanderen dat alles klopt, want campings en camperplaatsen worden geopend en gesloten, er worden nieuwe wegen aangelegd en andere verwaarloosd enz. enz. Een eigen check is dus belangrijk! En geef het vooral door via een reactie onder dit artikel of via mijn contactformulier als je een update hebt.
Heb je geen eigen camper? Dan is huren natuurlijk een optie. WorldWideCamper is een platform voor verschillende camperverhuurders.
Let op: via WorldWideCampers vind je geen verhuurlocaties in Albanië zelf. Je kunt wel een camper in een ander land huren en daarmee door Albanië trekken. Check goed de voorwaarden of dit mag en/of neem voor de zekerheid persoonlijk contact met ze op.
Vanuit Montenegro
Ik ga bij mijn voorstel voor een campertrip door Albanië vanuit dat je over land komt aanrijden, vanaf Podgorica in Montenegro. Steek je in vanuit een andere richting, dan kun je mijn route natuurlijk daar oppakken.
Lake Shkodra Resort – een goed startpunt van je campertrip door Albanië
Lake Shkodra Resort bij de grote stad Shköder is een geschikte eerste camping als je een campertrip door Albanië maakt. De eigenaren zijn Albanees en Brits, en spreken goed Engels. En alle andere medewerkers ook. Ze helpen je graag en goed bij de voorbereiding voor de rest van je reis. Er hangt bijvoorbeeld een kaart van Albanië, waarop ze tot een paar jaar geleden bijhielden welke wegen geasfalteerd zijn, op welke je met een 4WD kunt rijden en welke je beter helemaal kunt mijden. De eigenaar paste de kaart voortdurend aan, want er wordt in Albanië letterlijk flink aan de weg getimmerd. Ondertussen zijn er zo veel goede wegen dat de kaart niet meer wordt geüpdatet. De campinggasten wisselen ook altijd onderling ervaringen uit.
Klik door naar mijn artikelen over Lake Shkodra Resort en Bezienswaardigheden in Shköder.
Aan de reviews op Campercontact te zien zijn deze campings bij Shkodër ook prima:

Theth
Theth ligt in de adembenemend mooie Albanese Alpen in het noorden van Albanië. Vanaf Lake Skhodra Resort kun je een excursie naar Theth boeken. Met een (kleine) camper is het ook te doen, maar dat is geen ontspannen rit. Camping Boga Resort is een goede overnachtingsplek in de richting van Theth. Je kunt tegen betaling een lift naar Theth krijgen.
Klik door naar mijn artikel Theth in de Albanese Alpen.
Koman-meer
Een boottocht op het Komanmeer is één van de mooiste ter wereld. Je vaart door een prachtig en ruig fjordachtig berglandschap. Er zijn meerdere opties: een rondvaart, de passagiersveerboot of de autoveerboot. Het maakt niet uit wat je kiest, want bij alle opties ervaar je het majestueuze landschap even goed! Met de veerboot vaar je van Koman naar Fierzë. En via Bajram Currie kun je eventueel verder rijden naar de Valbonavallei.
Klik door naar mijn artikel Komanmeer, Albanië.

Valbonë en de Valbonavallei
Ook de Valbonavallei ligt in de Albanese Alpen. De rit ernaartoe is lang, maar je wordt beloond met prachtige uitzichten. Er zijn meerdere ‘achtertuin’-campings in de vallei.
Klik door naar mijn artikel Valbonavallei.

Campertrip door Albanië – Krujë
Krujë is het meest toeristische stadje van Albanië. Via een oude bazaar wandel je naar de ruïne van het kasteel van Krujë, dat op een berghelling ligt. In het kasteel kun je een paar bezienswaardigheden bezoeken. Mali Camp Kruja lijkt mij een goede overnachtingsplek. Toen wij in Kruje waren, bestond deze camping nog niet. Wij stonden zelf op camping Nordpark in Fushë Krujë; ook prima!
Klik door naar mijn artikel Krujë – bezienswaardigheden kasteel en bazaar.

Sla Tirana niet over bij je campertrip door Albanië
Druk en lelijk dachten wij. Zo denken veel mensen over Tirana en wij ook. Tot ik er wat meer over las op internet en veel positieve verhalen tegenkwam. Dus werd het ook voor ons tijd voor een citytripje naar Tirana. En daar hebben we geen spijt van! Tirana heeft een prettige binnenstad met veel bezienswaardigheden. Het was een prima eerste kennismaking!
De verkeersdrukte in Tirana is niet fijn, daarom kun je beter 15 kilometer verderop op camping Tirana gaan staan. Een leuk terreintje aan een mooi meer. En de eigenares belt met plezier een taxi voor je. Lekker relaxt en heel betaalbaar. Wil je toch graag in de stad zelf staan, dan is de parkeerplaats Hotel Baron (link naar Campercontact) een optie. Goede tip in een review: ‘Kijk eerst bij de straatingang of er voldoende ruimte is, want het is krap en weinig draaimogelijkheid.’
Klik door naar mijn artikel Tirana – prettige stad met veel bezienswaardigheden.


Nationaal Park Divjakë-Karavasta
Zelf hielden wij er alleen even lunchpauze, maar je brengt makkelijk een hele dag zoet in Nationaal Park Divjakë-Karavasta. En je kunt er zelfs met je camper overnachten.
Klik door naar mijn artikel Nationaal Park Divjakë-Karavasta.
Prifti family Albanica Winery (camperplaats)
Een prima camperplaats. In het restaurant kun je heerlijk eten terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de bossen en wijngaarden, tot aan zee! En op het Ardenica-klooster in de verte. Wij vonden het een geweldige stop op onze campertrip door Albanië!
Klik door naar mijn artikel Albanica Winery en het Ardenica-klooster.

Berat en de Osum Canyon
Berat is een goed bewaard gebleven Ottomaanse stad in Albanië, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad is ook geschikt als uitvalsbasis voor een trip naar de Osum Canyon.
Klik door naar mijn artikel Berat, museumstad in Albanië en de Osum Canyon, met tips voor 2 campings.

Archeologisch Park Apollonia
Archeologisch Park Apollonia heeft opgravingen uit de Illyrische, Griekse en Romeinse tijd. En een museum in een 14ee-euws klooster waar de opgegraven voorwerpen tentoongesteld worden. De opgravingssite staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Klik door voor mijn artikel Archeologisch Park Apollonia, Albanië.

Mariaklooster en Zvërnec
Ten noordwesten van Vlorë staat het Manastiri i Shën Mërisë (= Klooster van de Heilige Maria). Op een piepklein eiland – Zvërnec – in de Narta-lagune. Je kunt alleen op het eiland komen via een lange, houten loopbrug. Toen wij er in ’14 waren, was de oversteek ‘met gevaar voor eigen leven’, maar inmiddels is de brug vernieuwd en veilig.
Het Mariaklooster staat ook bekend als het Klooster van ten Hemelopneming van de Maagd Maria. Jammer genoeg mag je binnen in het klooster geen foto’s maken, dus geen plaatjes van de bijzondere iconen (en van de doodskop op een grafsteen). Het kloostereiland ligt in een natuurgebied; je kunt er onder andere witte reigers, aalscholvers en pelikanen zien.
In de buurt van Zvërnec kun je overnachten op Eco Camping Valona. (Ik heb geen apart bericht over Zvërnec geschreven.)

Vlorë en camping Vlora
Vlorë verraste ons! Mooie boulevard, gezellig stadscentrum, en een prachtig gerestaureerde oude stad. We verkenden de stad op de fiets. Extra fijn: vanaf de stadsgrens loopt er een mooi fietspad tot aan het centrum.
Klik door naar mijn artikel Vlorë, moderne badplaats in Albanië.


Hoogtepunt campertrip door Albanië: Albanese rivièra
Bij Vlorë begint de Albanese rivièra. Die doet z’n bijnaam eer aan: veel hotels en restaurants met terrassen, overal kamers te huur en rijen ligstoelen en parasols. Maar het is er wel heel mooi! De kustweg loopt deels vlak langs de stranden en deels hoog door de bergen. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de Llogarapas. Vanaf de pas die 800 m hoog is, zie je heel ver beneden je het strand en de zee.
Klik door naar mijn artikel De Albanese rivièra.
Himarë
Himarë ligt in een prachtige baai aan de Albanese rivièra. In een naastgelegen baai zijn meerdere campings. Wij stonden daar twee keer op camping Kranea: in 2014 en in 2022. In die 8 jaar is de baai volgebouwd met hotels, maar het is er gelukkig nog net zo mooi. Aanrader is een boottocht langs de rotskust vanuit Himarë.
Klik door naar mijn artikel Himarë aan de Albanese rivièra.

Ksamil en Butrint
De Albanese rivièra eindigt in het zuiden, bij Ksamil. Daar zijn een paar kleine campings en een aantal mooie en minder mooie strandjes vol ligbedden en parasols, en leuke, moderne strandtenten. Ksamil is ook een perfecte uitvalsbasis voor de prachtige archeologische opgravingssite Butrint. Je kunt er op de fiets (maar ook prima met de camper) naartoe!
Klik door voor mijn artikel Ksamil en Butrint in het zuiden van Albanië.


Mooie tussenstop campertrip door Albanië: Blue eye
The Blue Eye – Syri i Kaltër in het Albanees – is een mooie tussenstop naar de volgende bestemming, Gjirokastër.
Klik door voor mijn artikel Syri i Kaltër (Blue Eye) in Albanië.
Heb je geen zin om met de camper in de drukte bij The Blue Eye terecht te komen, dan kun je overwegen om op één van de camperplaatsen bij Sarandë (link naar Campercontact) te gaan staan en een trip naar Syri i Kaltër te boeken. Bijvoorbeeld via GetYourGuide:

Campertrip door Albanië – Gjirokastër
Albanië maakte tot 1912 deel uit van het grote Ottomaanse rijk. In het historisch centrum van Gjirokastër staan nog een aantal oude, typisch Ottomaanse huizen. De stad heeft verder nog een Ottomaanse bazaar, een 18e-eeuwse moskee en twee kerken uit diezelfde periode. Deze stad moet je dus zeker niet overslaan op je campertrip door Albanië!
Wij overnachtten er in 2014 op de parkeerplaats van hotel-restaurant Freskia, en er zijn ook 2 campings (link naar Campercontact).
Klik door naar mijn artikel Gjirokastër.



Korçë
Korçë is een leuke stad, met een enorme markt, een moskee, een grote, orthodoxe kerk, een modern voetgangersgebied en een karavanserai. Wij waren er in 2013, en ik lees op internet dat de stad inmiddels een metamorfose heeft ondergaan. Ik zie op Campercontact dat er 2 camperplaatsen zijn. Van Gjirokastër naar Korçë kun je het beste via Griekenland rijden. Over Konitsa en Kastoria. De SH75 is namelijk – voor zover ik weet – slecht begaanbaar.
Klik door naar mijn artikel Korçë, leuke stad in Zuidoost-Albanië.

Meer van Ohrid
Het Meer van Ohrid ligt op de grens van Albanië met Noord-Macedonië. Een leuke stop op je campertrip door Albanië is camping Peshku. Daarvandaan kun je leuke fietstochtjes maken naar de plaatsen rond het meer.
Klik door naar mijn artikel Het Meer van Ohrid.
Elbasan
Elbasan heeft een vrij modern centrum en een vervallen Ottomaans wijkje met smalle straatjes. De stad heeft een lange en interessante de geschiedenis.
Klik door naar mijn artikel Elbasan in centraal Albanië.

Bedankje voor campertrip door Albanië
Ik heb dit artikel met veel plezier samengesteld, maar stel een bedankje op prijs als je mijn tips gebruikt. Dat kan in de vorm van een ‘kopje koffie’ via Buy me a coffee of door een iets te bestellen via een advertentie op dit reisblog. Jouw financiële steun helpt mij deze website (veilig) in de lucht te houden.