Sevilla is één openluchtmuseum. Waar je ook loopt in de oude stad; je blijft je verwonderen over de prachtige gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla hebben we in 2015 al bezocht. Daarom slaan we die deze keer over.
Ik heb dit artikel in januari 2024 geüpdatet.
Wij wandelen met een plattegrond van de stad van het toeristenbureau, waar wandelroutes op staan aangegeven. Ik ben enorm fan van de stedengidsjes van Time to Momo en ik vind het dan ook super dat er half oktober 2023 een gidsje van Sevilla is verschenen. Wandelroutes door Sevilla staan ook in het Stedengidsje Time to Momo Andalusië.
In het najaar van 2023 rijden we op onze campertrip door Spanje via Sevilla. De stad staat deze keer niet op ons programma, maar het is natuurlijk een prima tussenstop tussen Mérida en de kust. In januari 2024 deden we de stad wel weer aan. We ontdekten 2 onbekendere plekken die ik toevoegde aan mijn blogbericht 9 bezienswaardigheden in Sevilla.
Inhoudsopgave
Camping Villsom
De uitvalsbasis voor ons stadsboek aan Sevilla is camping Villsom in Dos Hermanas. Dat is de dichtstbijzijnde camping. Er zijn wel camperplaatsen in en vlak bij de stad, maar wij worden niet enthousiast van de reviews. In januari 2024 staan we op camperplaats Carcaracol, wat ons prima bevalt. Met de lijnbus ben je in een half uur in de stad.
Met de bus naar Sevilla
Het liefst zouden we vanaf Dos Hermanas naar Sevilla fietsen, want het is maar 15 km. Maar er is geen goede fietsroute, daarom nemen we de bus. Met lijn 132 ben je vanaf Villsom in ongeveer 40 minuten in Sevilla. De halte is vlákbij de ingang van de camping en de bus rijdt regelmatig. Het eindpunt is Plaza de España, één van de mooiste plekken van de stad. Wij blijven deze keer 4 dagen in Sevilla.
Barrio Santa Cruz
Dag 1: Vanaf de bushalte wandelen we in 10 minuten naar het historisch centrum. De oude Joodse barrio (=wijk) Santa Cruz ligt tegen de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla en er lopen veel toeristen rond, maar toch heeft het iets verstilds. Wij dwalen er heerlijk rond, terwijl we genieten van de mooie huizen en patio’s.
We drinken aan het eind van de dag een biertje in de leuke Universal People Bar, Calle Blanca de los Ríos 1.
Beleef Sevilla met GetYourGuide
Wandeling langs de rivier en door Triana
Dag 2: Vanaf Plaza de España maken we een mooie, lange wandeling, die we met ons plattegrondje uitstippelen. Weg van de drukte, maar mét zicht op bijzondere gebouwen. Nadat we ons opnieuw verwonderd hebben over het prachtige gebouw op de Plaza de España en het toeristengekrioel ervoor lopen we door het Parque de María Luisa (direct achter de Plaza de España) en dan helemaal langs de rivier de Guadalquivir. Tot aan de oude Puente (=brug) Triana Isabel II. Daar steken we over naar de traditionele, voormalige volkswijk Triana. We lopen de wijk door en steken via de Puente de San Telmo de rivier weer over. Dan wandelen we rechtstreeks terug naar de bushalte bij Plaza de España.
Start dag 2 in Sevilla – lunch
Voor we gaan lopen, lunchen we op het terras van Bar Citroen bij de bushalte. Ik wil een tosti en bestel op de gok een ’tostada queso’. Bijna goed: ik krijg een geroosterd broodje kaas. Ook lekker!
Rondvaart over de rivier Guadalquivir
Onderweg langs de rivier besluiten we spontaan een rondvaart te maken. We stappen een stukje voor het Maritiem Museum Toro del Oro op (gerekend vanaf Park María Luisa); bij de Puente de San Telmo. De rondvaartboten even verderop zijn veel groter, dus volgens ons minder leuk. Onze rondvaart duurt een uur en kost € 5,00 pp (’19). Een ontspannen afwisseling van het wandelen. We krijgen uitleg in het Spaans, Frans en Engels over wat er te zien is op de oevers en over de verschillende bruggen. En we horen dat de naam ‘Guadalquivir’ uit de Moorse tijd stamt en Arabisch is voor ‘Rio Grande’ oftewel ‘Grote rivier’.
Dag 3 in Sevilla – de wereld is een dorp
Dag 3: Wim blijft op de camping om lekker te lezen en de was te doen. Hij kletst een tijd met de jongen die in een tentje achter ons staat. Het blijkt een ex-leerling van hem te zijn. Hij trekt al maanden door Spanje en wil de winter in Sevilla doorbrengen. De wereld is een dorp…
Freelancen in Caótic
Ik neem de bus naar Sevilla en wandel naar Caótica. Dat is een café annex boekwinkel annex culturele broedplaats. Ik heb namelijk op internet gelezen dat je daar lekker kunt werken. Klopt helemaal; rustige sfeer, goede muziek, heerlijke koffie. Ik voel me een echte digital nomad, ‘living my dream’ ;-).
Ik raak aan de praat met een Australische, die tegenover mij zit te werken. Vanwege haar mans werk woont zij in Sevilla. Als ze hoort dat wij komende winter naar Australië gaan, krijg ik gelijk haar gegevens: “Neem gerust contact op als je in de buurt van mijn woonplaats bent; als local kan ik je goede tips geven.” De wereld is een dorp…
Dag 4 in Sevilla – Macarena
Dag 4: Onze laatste dag voor we weer naar huis trekken… Nog een (voorlopig) laatste keer met de bus naar Sevilla. We wandelen van de bushalte in ruim een half uur naar de wijk (of eigenlijk het district) Macarena. Er zijn hier net zulke mooie huizen en kerken, en net zulke leuke barretjes en restaurantjes als in hartje stadscentrum, maar veel minder toeristen. Een prima alternatief dus, als je de drukte wilt mijden! Of als je, zoals wij, iets meer van Sevilla wilt zien. Je vindt in Macarena zelfs de oudste bar van Sevilla: El Rinconcillo.
Veel drukker in Sevilla
*In mijn verslag over ons eerdere bezoek aan Sevilla schrijf ik dat het zo’n rustige stad is. Dat kan ik in de herfst van 2019 niet meer zeggen; er lopen nu hórdes toeristen. Dat zorgt zo nu en dan voor opstoppingen in smalle steegjes, maar verder hebben wij er geen last van. Er is ruimte genoeg voor iedereen.
Wel zijn we – gezien de enórme rijen – heel blij dat we Real Alcázar en de kathedraal al bezocht hebben. We vragen ons af of de enorme drukte misschien aan de Game of Thrones-gekte ligt en de campingmedewerker bevestigt dat. “Sinds 3 jaar is het ineens veel en veel drukker in Sevilla. In april, rond Pasen, kun je je zelfs bijna niet bewegen in de stad.”
Skip the line – online tickets
Je kunt de wachtrij overslaan door de tickets bezienswaardigheden online te kopen (links hieronder). Doe dit voor het Real Alcázar minimaal een dag of 5 van tevoren, anders vis je achter het net! Bij de kathedraal kun je 1 of 2 dagen van tevoren nog wel online tickets krijgen. Je hoeft de kaartjes niet te printen; je kunt ze op je mobiel laten zien.
Je kunt online tickets via de websites van Real Alcázar en de kathedraal bestellen en via bijvoorbeeld Tiqets en GetYourGuide. Let op: bij sommige bezienswaardigheden is de toegang gratis op bepaalde dagen/tijdstippen. Check dat op de officiële websites voordat je een kaartje via sites als Tiqets en GetYourGuide bestelt.
Tiqets
De medewerker van onze camping heeft een waarschuwing voor als je tóch in de rij gaat staan. “Langs de rij wachtenden lopen echte parasieten. Zij bieden kaartjes aan, zodat je direct naar binnen kunt. Ze spreken vooral ouderen aan. Het is een eigen keuze om erop in te gaan, maar weet dat je véél meer betaalt dan de eigenlijke ticketprijs. En al héél véél meer dan het gereduceerde tarief voor 65-plussers.”
This entry was posted in Europa