Jatiluwih betekent letterlijk: ontzettend mooi. En dat zijn de rijstterrassen van Jatiluwih! Surrealistisch mooi, vind ik zelfs. Ik vraag onze gastheer/gids Ketut voor de grap of de rijstterrassen misschien geschilderd zijn. Maar dat ze echt zijn, merken we even later als we er doorheen wandelen.
Inhoudsopgave
Lunch met uitzicht
We betalen een klein bedrag aan entree voor de rijstterrassen. Dit komt ten goede aan het dorpje Jatiluwih. Voor we gaan wandelen, lunchen we bij één van de vele restaurants met uitzicht op de rijstterrassen. Bekijk de entreeprijzen, een lijst met restaurants en meer informatie op de mooie, eigen website van Jatiluwih.
Wandeling door de rijstterrassen van Jatiluwih
Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes door de rijstvelden uitgezet. En je kunt er ook op je scooter doorheen rijden.
[Lees verder onder de foto’s]
Rijstterrassen van Jatiluwih – UNESCO-Werelderfgoed
Het culturele landschap van Bali bestaat uit vijf rijstterraslandschappen en hun watertempels. Ook de rijstterrassen van Jatiluwih horen hierbij. De watertempels staan centraal in een coöperatief irrigatiesysteem van kanalen en stuwen, bekend als Soebak. Dit systeem bestaat al sinds de 9e eeuw. Water uit bronnen en kanalen stroomt door de tempels naar de rijstvelden. Het subak-systeem is een voorbeeld van het Balinese principe van Tri Hita Karana. De letterlijke betekenis is ‘3 oorzaken van welzijn’ en het staat voor de balans tussen het rijk van god, de menselijke wereld en de natuur. De Balinezen zien rijst als een geschenk van god, daarom staat er vaak een beeld van de godin van de rijst, Dewi Sri en een altaar in de rijstvelden.
Het Baturmeer – een vulkaankratermeer – is waarschijnlijk de oorsprong van elke bron en rivier op Bali. Lees ook mijn bericht Reisverslag Bali – Penglipuran en Batur.
Bron: website van UNESCO.
This entry was posted in Azië