Het is volgens Ketut een mooie dag voor het traditionele plattelandsdorpje Penglipuran, en de vulkaan Batur en het Baturmeer.
Normaal plannen wij op onze reizen onze uitstapjes zelf, maar hier in Bali laten we dat aan onze gastheer Ketut over. Hij heeft aan het begin van ons verblijf gevraagd wat ons interesseert en stemt onze uitstapjes daarop af. Hij is zelf druk met de verbouwing van zijn huis, dus neef Wayan rijdt ons weer. De rit door de jungle, langs akkertjes en door handwerkdorpjes is weer zeker zo mooi als de bezienswaardigheden.
Inhoudsopgave
Koffieproeverij
Ketut weet dat we graag een koffieproeverij willen doen en heeft aan Wayan gevraagd om onderweg naar Penglipuran en de berg Batur bij een koffieplantage te stoppen. Een leuke verrassing!
De koffie- (en thee)proeverij is in een soort educatieve tuin met allemaal verschillende bomen en struiken met naambordjes. En we krijgen er uitleg over het proces van koffie maken. Let ook op het woordgrapje BALI CATPOOCHINO op de foto hieronder.
Kopi Luwak
We proeven heel veel soorten koffie en thee, en we vinden ze bijna allemaal lekker. We drinken ook de kopi luwak, gemaakt van koffiebes-pitten die door de luwak (een civetkatachtige) worden uitgepoept. De Indonesiërs spreken de ‘f’ uit als ‘p’, en ‘kopi’ is dan ook gewoon ‘koffie’. Er wordt wereldwijd maar zo’n 500 kilogram van de echte kopi luwak per jaar geproduceerd en daarom is de koffie peperduur. Wij betalen maar een paar euro voor een kopje kopi luwak en heel bijzonder smaakt deze niet. En we zien heel veel koffieplantages waar ze kopi luwak verkopen Is het wel echte kopi luwak? Hoe worden de dieren behandeld? Wij vragen ons dan ook af of dit wel zuivere koffie is… Dat wordt bevestigd door o.a. dit artikel dat ik op internet vond.
Het traditionele dorpje Penglipuran
De inwoners van Penglipuran hebben hun dorpje – ‘desa’ in het Indonesisch – voor toeristen opengesteld. Als een soort openluchtmuseum terwijl de mensen er gewoon wonen en werken. Het is qua opzet een typisch voorbeeld van een Balinees dorp. De indeling van een Balinees dorp is afgestemd op de kosmische orde. Ook ons dorpje Payogan. Er is een denkbeeldige as tussen de zee – het rijk van het Kwaad – en de bergen, waar de goden wonen. De hoofdstraat loopt altijd van de zee naar de bergen en heeft smalle zijstraten die daar haaks op staan.
Aan de hoofdstraat van Penglipuran liggen de compounds van de families, met elk een toegangspoort. We wandelen samen met Wayan door het dorpje. Bij bijna alle compounds kun je souvenirs of wat te eten of drinken kopen. Vrij commercieel dus, maar de verkopers zijn totaal niet opdringerig, zoals in Ubud. Misschien omdat de toeristen entree moeten betalen en de bewoners dus al zeker zijn van inkomsten.
Tours naar Penglipuran
Wij hebben het geluk dat onze gastheer tegelijk ook onze gids is en zijn neef inschakelt als onze privé-chauffeur. Heb jij die mazzel niet dan kun je een tour boeken. Als je dat via GetYourGuide doet, krijg ik commissie. 🙂
De berg Batur en het Baturmeer
De berg Batur
Veel toeristen wandelen ’s nachts met een gids de berg Batur – ‘gunung Batur’ in het Indonesisch – op voor een spectaculaire zonsopgang. Wij bekijken hem van een afstandje, vanuit restaurant Amora (link naar Google Maps). De berg Batur is een vulkaan die nog actief is. De laatste uitbarsting was in het jaar 2000.
Baturmeer
Na de lunch rijdt Wayan ons naar een dorpje aan het Baturmeer. In het Indonesisch: Danau Batur. Vanaf de oever van het meer hebben we uitzicht op de vulkaan Batur.
Tours naar de berg Batur en het Baturmeer
Meer tours van GetYourGuide
Wij huren 2 maanden een huis in Payogan bij Ubud op Bali. Lees mijn reisverslag.
This entry was posted in Azië