Ulun Danu Beratan – Hindoe-tempel meets De Efteling. Niet speciaal ons pakkie aan, deze bezienswaardigheid. Dat weet onze gastheer en gids Ketut. Maar toch zijn we blij dat hij ons hiernaartoe brengt, want het is superleuk om een keer te bezoeken. En dat weet Ketut ook!
In de winter van 2022/23 huren wij voor 2 maanden een huis op Bali. Lees mijn blogbericht.
Inhoudsopgave
Koffie met uitzicht op rijstterrassen
Onderweg maken we een tussenstop bij restaurant Uma Luang Sari. Daar genieten we van een kop Balinese koffie met uitzicht op rijstterrassen en 4 bergen. Via een weg met haarspeldbochten rijden we over de bergen naar het tempelcomplex Ulun Danu Beratan.
[Lees verder onder de foto’s]
Ulun Danu Beratan aan het Beratanmeer
Zoals ik al schreef, niet echt ons pakkie an, deze toeristenkermis, maar wel een grappige ervaring: Ulun Danu Beratan. Het is een Hindoeïstisch tempelcomplex aan een klein meer. Je kunt er bootjevaren, en in de mooi aangelegde tuin staan allemaal kleurrijke fantasiebeelden. Op het terrein is ook een kleine boeddhistische tempel en vlakbij staat een grote kleurrijke moskee. Heb je aan één dag Ulun Danu Beratan niet genoeg, dan kun je een bungalow huren op het park achter het complex, en je mag er zelfs je tentje opzetten.
Mijn foto’s van Ulun Danu Beratan:
De tuin van Ulun Danu Beratan is prachtig aangelegd, met veel perken met bloeiende bloemen. Rechts op de foto een maïskolf; die staat daar omdat er in de omgeving veel maïs verbouwd wordt.
Naga’s
Toeristen zien de draken op de foto hieronder misschien als fabeldier, maar voor de Balinezen zijn het heilige wezens. Het zijn naga’s. De natuurlijke vorm van naga’s is een grote slang, maar ze kunnen hun lichaam (tijdelijk) een andere vorm aan te laten nemen, en kunnen daardoor in verschillende gedaanten voorkomen: als draak, waterdraak of veelkoppige draak, als half slang en half mens of als mens met slangen die uit zijn hoofd groeien.
Naga’s bezitten volgens het hindoeïsme een goddelijke parel van kennis. Ze kunnen goed- of kwaadaardig zijn en geven je robijnen als je ze voor je wint, maar hun gif is dodelijk. Ze worden gemakkelijk boos, en hun adem en hun blik kunnen dodelijk zijn.
Poseren in Ulun Danu Beratan
Vie dames vragen of ik hen op de foto wil zetten en staan direct te poseren. Ik: ‘Natuurlijk wil ik dat, maar dan moet ik moet wel even jullie mobiele telefoon hebben. Oh ja, daar hadden ze niet aan gedacht, ze grabbelen snel even een mobiel uit hun tasje… Gelukkig mag ik ook een foto met mijn eigen camera van hen maken. Ze zien er zo mooi uit. Ik maak natuurlijk een praatje en de ze vertellen dat ze van Sumatra komen.
Een eindje verderop zet Wim op verzoek een paar Franse vrouwen op de foto. Ze willen namelijk samen met hun Balinese gids poseren. Die gids knoopt gelijk een gesprekje aan, in het Nederlands. Zijn uitspraak is perfect en met zijn Franse gezelschap praat hij vloeiend Frans. Wij zijn zwaar onder de indruk, al geeft hij zelf aan dat zijn talenkennis – evenals helaas zijn banksaldo – flink ingezakt is, doordat hij vanwege covid19 een paar jaar niet heeft kunnen werken.
Barong
Barong is een mythologisch figuur op hindoeïstisch Bali. Hij is de leider van de geesten die het goede vertegenwoordigen. Het houten masker en het lijf worden in door 2 mensen gedragen: de ene draagt het masker en de andere het achterlijf. Bij deze barong zijn de blote voeten van de voorste drager zichtbaar.
Bekijk de eigen website van Ulun Danu Beratan.
Een snack en 2 konijntjes
Onderweg koopt Ketut bij een kraampje langs de weg heerlijke tapioca-crackers om in de auto op te knabbelen. En even verderop koopt hij 2 jonge konijntjes voor zijn kleindochtertje.
This entry was posted in Azië