Albturist Ecocamp Përmet in Albanië is een kampeerterrein met een leuke outdoorsfeer. Je komt er na een prachtige rit over een vrij smalle weg langs de rivier de Vjosa.
Wij staan er een paar dagen op onze campertrip door de Balkan in 2024. Lees mijn reisverslag. De camping staat ook als tussenstop op mijn voorstel voor een campertrip door Albanië.



Inhoudsopgave
Voorzieningen Albturist Ecocamp
De camping bestaat uit een langgerekt terrein. Er zijn geen afgebakende plaatsen. Je kunt aan beide lange kanten zelf een plek zoeken. De voorzieningen zijn eenvoudig maar schoon en goed in orde. Naast het oude hokje met 2 wc’s en 2 douches is er een nieuw sanitairgebouw met nog eens 2 wc’s en douches. Ook zijn er 2 aanrechten In de open lucht, met heet water. Dat water is trouwens drinkbaar en smaakt goed!
Wij staan een paar dagen in juli en het is heet. Boven de 35 graden en geen verfrissend windje. Op de camping is weinig schaduw, maar wij weten onze camper tussen een paar bomen te frummelen, dus wij houden het gelukkig wel even uit.




Outdoor-activiteiten
De eigenaren van de camping organiseren allerlei activiteiten: raften, kanoën, canyoning, bergbeklimmen. Wij houden het bij even lekker poedelen in de rivier om af te koelen.
Meer informatie op de eigen website van de camping.

Warmwaterbronnen van Bënjë
In de buurt van de camping, op 10 kilometer, zijn de bekendste warmwaterbronnen van Albanië: Llixhat e Bënjës (‘kuuroorden van Benje’). Lees en zie meer op de website Visit Sarande.
Wandelen en fietsen in de omgeving
Het stadje Përmet
Wij fietsen van Albturist Ecocamp naar het stadje Përmet. Dat is maar 3,5 kilometer, dus ook lopend niet ver. Het is vergelijkbaar met andere steden die wij eerder in Albanië bezochten: een modern centrum met veel terrasjes die gezellig vol zijn, met daaromheen vervallen huizen en gebouwen. We doen een paar boodschappen in één van de levensmiddelenwinkels.




Bio!
Op de terugweg van Përmet stoppen we nog even bij een klein winkeltje om jam te kopen. Die hebben ze niet, maar de eigenaresse gebaart dat we maar even in de schaduw moeten gaan zitten. Zij loopt een trap op, ik denk naar haar eigen huis, en komt met een schaaltje ingemaakte kersen terug om te proeven. Als we aangeven dat we het heerlijk vinden, gaat ze nog een keer naar boven en komt terug met een hele pot die we kunnen kopen. ‘Bio!’, zegt ze en ze gebaart erbij dat ze het zelf gemaakt had. Met een pak sap erbij zijn we € 18,00 kwijt! We rekenen maar dat we voor de leuke ervaring betalen…


Wandeling in de bergen vanaf Albturist Ecocamp
Als wij er zijn, is het te heet, maar een aanrader is een wandeling naar het bergdorpje Leshnicë. Een kleine 1,5 uur. Het dorpje bestaat uit 10 huizen waarvan de helft bewoond is, door alleen maar heel oude mensen.
Het verhaal van Albturist Ecocamp bij Përmet
Als ik aan gastvrouw Donna vraag of zij de eigenaresse of de manager is, vertelt zij mij haar verhaal. Acht jaar geleden startte zij met haar man de camping op een stuk land dat van haar familie is. Buurtgenoten schamperden dat het nooit wat zou worden. En de eerste 2 jaar ontvingen ze inderdaad geen enkele kampeerder. Ze waren ook niet zo handig met de marketing. Ze maakten alleen reclame via Facebook en met een bord aan de weg.
Zij en haar man pakten alles aan om toch een inkomen te hebben. En toen, na 2 jaar, stopte er een Nederlands echtpaar. Eindelijk campinggasten! En wat voor gasten! Ze bleven een paar weken en gaven Donna in die tijd elke avond Engelse les en hielpen haar met het promoten van de camping op internet. Ze bezoeken de camping nog steeds regelmatig. Gelukkig kwamen er vanaf die tijd meer mensen kamperen. En/of deelnemen aan het raften en de andere outdoor-activiteiten die Donna’s man organiseerde.
Maar ja, toen kwam Covid19 en was het weer stil op Albturist Ecocamp. Als wij er zijn, in juli, is het gezellig druk op de camping. Maar dat is nog maar net, vertelt Donna, de afgelopen maanden was het veel te rustig. Ze moeten de eindjes aan elkaar knopen, ook om de opleiding van hun dochter te kunnen betalen. Nu het vakantie is, werkt zij hard mee. Gelukkig hebben ze voor de komende tijd al veel boekingen.
De buurtgenoten zien het succes en degenen met een stukje land zetten nu ook borden ‘camping’ neer. Maar zij realiseren zich niet, dat het opbouwen en runnen van een camping veel meer inhoudt dan een bord aan de weg, zegt Donna. Zij en haar man brengen telkens verbeteringen aan. Zo hebben ze net een mooi nieuw sanitairgebouwtje neergezet.
Na ons gesprek snap ik beter waarom Donna maar blijft herhalen dat ze het zo waardeert dat wij er zijn. En ik neem graag de uitnodiging voor een knuffel aan. En natuurlijk krijgt Albturist Ecocamp een superpositieve review op Google Maps, Park4Night en Campercontact van ons.
This entry was posted in Europa