Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Natuurkampeerterrein De Oldenhof bij Vollenhove

21 mei 202027 mei 2022

Klein nadeeltje is het verkeersgeluid dat je op sommige kampeerplekken hoort. Maar de vogels kwetteren daar gelukkig prima bovenuit. We zijn super enthousiast over natuurkampeerterrein De Oldenhof, vlakbij Vollenhove. De mini-camping ligt op een prachtig, oud landgoed.

Camping De Oldenhof is mooi gelegen

Gezins- en trekkerstenten, campers, hippe kampeerbusjes, caravans. Wij houden van campings met allerlei verschillende kampeermiddelen en camping De Oldenhof is er zo één. Het kampeerterrein heeft maar 20 plaatsen en is heel ruim opgezet. De kampeerplekken liggen langs de rand van een groot grasveld, met in het midden een vuurplaats.

Bekijk de website van de camping.

Blik op natuurkampeerterrein de Oldenhof
Natuurkampeerterrein de Oldenhof

Adellijk bezit

Op landgoed De Oldenhof staat ook nog een havezate. Een havezate – of ‘hofstede’ – is een woning waar adellijke families woonden. Tegenwoordig wonen er gewone burgers, in 4 luxe appartementen.

De Havezate op landgoed Oldenhof
De Havezate op landgoed Oldenhof

Taco en Aafke Jongman, die natuurkampeerterrein de Oldenhof beheren, wonen in een oude boerderij op het landgoed. Zij openden de camping in 2016, vrij recent dus. Eigenlijk moet ik ‘heropenden’ schrijven, want freule Clara Sloet van Oldruitenborgh, die tot een paar jaar geleden het landgoed beheerde, exploiteerde er ook al een natuurcamping.

Onze camper op natuurkampeerterrein de Oldenhof
Onze camper op natuurkampeerterrein de Oldenhof
Het sanitairgebouwtje op camping de Oldenhof
Sanitargebouwtje op camping de Oldenhof

Koffie- en theeschenkerij bij natuurkampeerterrein De Oldenhof

In hun boerderij hebben Taco en Aafke een koffie- en theeschenkerij met terras. (Je kunt er ook een glas wijn of een biertje krijgen, staat er uitdrukkelijk bij op de website).

Steun voor Nepal

In de schenkerij vallen gelijk de paginagrote krantenartikelen op, waarin Taco verslag doet van de hevige aardbeving die hij in 2015 in Nepal meemaakte. Hij was na een zware trekking in zijn hotel in de hoofdstad Kathmandu toen de grond begon te golven. Hij en de andere leden van het expeditieteam zagen de dagen erna hoe desastreus de gevolgen van de aardbeving waren.

Taco ondersteunt een aantal weeshuizen in Nepal. Door ter plekke te helpen bij de wederopbouw en met geld. Een deel van de opbrengst van de koffie- en theeschenkerij gaat dan ook naar stichting 112Nepal die het expeditieteam heeft opgezet en waarvan Taco bestuurslid is.

Fietsen en wandelen in de omgeving van natuurkampeerterrein De Oldenhof

Natuurkampeerterrein De Oldenhof ligt een paar kilometer buiten het pittoreske stadje Vollenhove. En ook Sint Jansklooster is vlakbij. Hier staat het bezoekerscentrum De Wieden.

In de omgeving kun je mooi fietsen. Bijvoorbeeld naar de leuke plaatsen Blokzijl, Giethoorn, Belt-Schutsloot. Of naar het Waterloopbos, een bos met een bijzonder verhaal (lees mijn blog).

Vanaf de camping kun je ook goed wandelen. Er lopen verschillende wandelroutes over het landgoed heen, waaronder het langeafstandswandelpad Overijssels Havezatenpad. [Lees verder onder de foto’s]

De haven van Vollenhove met kerk op de achtergrond
Vollenhove
Prachtig historisch gebouw in Vollenhove
Historisch gebouw in Vollenhove
Straatje in Vollenhove
Straatje in Vollenhove

Leuk: bootje varen in de Wieden

Vanaf camping De Oldenhove ben je ook zó in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Wij huurden bij Eetcafé de Waterlelie in Belt-Schutsloot een fluisterbootje en voeren daarmee 2 uur door de smalle vaarten van het uitgestrekte laagveenmoerasgebied. Via een gemarkeerde vaarroute, dus we hoefden niet bang te zijn om te verdwalen. (Tip: neem net als wij een kussentje mee om op te zitten, want de bankjes in het bootje zijn hard.)

Punt van ons bootje in smalle vaart in de Wieden
Rustig varen door de Wieden.
Oude huisjes bij het bezoekerscentrum De Wieden
Oude huisjes bij het bezoekerscentrum De Wieden

Camping De Oldenhof – een plek met geschiedenis

Gerhard Sloet, lid van de Overijsselse Ridderschap, Gedeputeerde Staten van Overijssel en later ook landrentmeester van Twente, bouwde havezate De Oldenhof omstreeks 1635. Na zijn dood in 1681 verkochten zijn erfgenamen De Oldenhof. Het landgoed wisselde daarna verschillende keren van eigenaar.

Eind 18e eeuw verbouwde de toenmalige eigenaar de havezate ingrijpend. Ook de boerderij van de campingbeheerders en het omringende bos dateren uit deze periode.

In 1825 kwam het landgoed weer terug in handen van de familie Sloet. Jan Willem Gerard baron Sloet bracht het landgoed in 1976 onder in de Stichting Oldenhof. In 1992 werd De Oldenhof een rijksmonument met het predicaat ‘beschermde buitenplaats’. (bron: Landgoed de Oldenhof)

Groene Boekje

Wij kopen elk jaar het Groene Boekje, dat toegang geeft tot de natuurkampeerterreinen. We kamperen niet elk jaar op een natuurkampeerterrein, dus halen de kosten er niet uit, maar we beschouwen de aanschaf van het boekje dan gewoon als donatie aan Stichting De Groene Koepel.

This entry was posted in Europa
  • Campertrip
  • Nederland
Share

Post navigation

  7 simpele tips om je foto’s te verbeteren
Het nadeel van een camper (en hoe wij dit oplossen)  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen

Ik maak mijn foto's met deze camera:

© 2023