In 1952 werd het Laboratorium ‘De Voorst’ in Marknesse (Noordoostpolder) opgericht. Als dependance van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. In grote schaalmodellen van zeearmen en havens over de hele wereld, voorspelden ze in De Voorste de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water. Het gebied heet tegenwoordig het Waterloopbos en is een toeristische attractie in ontwikkeling.
Etappe 3 van het langeafstandswandelpad Pionierspad loopt door het Waterloopbos.
Inhoudsopgave
Oudste bos van Flevoland
Het bos is aangelegd in 1944; het is het oudste van Flevoland. Het Waterloopkundig Laboratorium was alleen toegankelijk voor de medewerkers. En als die klaar waren met een onderzoek, lieten ze de proefopstelling gewoon achter. De natuur ging vervolgens vrijuit zijn gang. De goten en geulen, dammen en stuwen raakten weelderig begroeid met allerlei soorten planten.
Natuurmonumenten is eigenaar van het Waterloopbos
Het Laboratorium De Voorst sloot in 1995 en een projectontwikkelaar kocht toen het terrein. Hij wilde er 1000 vakantiewoningen neerzetten. Omwonenden en natuurorganisaties vonden dat een slecht idee en wisten het tegen te houden. In 2002 kocht Natuurmonumenten het gebied. Het kreeg de naam Waterloopbos. Via gemarkeerde routes kun je nu door het bos en langs de ruïnes van de waterwerken wandelen. Een aparte beleving!
Vader en zoon Thijsse
Het Waterloopbos is nu een combinatie van een bijzonder natuurgebied en industrieel erfgoed. Extra speciaal: de eerste directeur van het Waterloopkundig Laboratorium was prof. dr. ir. J.Th. Thijsse. Hij was de zoon van de bekende natuurbeschermer en oprichter van Natuurmonumenten Jac.P. Thijsse!
Waterloopbos is rijksmonument
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed benoemde in 2013 het Waterloopkundig Laboratorium de Voorst tot Monument uit de Wederopbouwperiode na WOII. En in 2016 kreeg het Waterloopbos de status van Rijksmonument.
Kunstwerk Deltawerk //
Natuurmonumenten en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed ontwikkelen het gebied samen verder. Zo laten zij een aantal modellen restaureren om de geschiedenis te bewaren (bewust niet alle). Ook liet Natuurmonumenten van het proefmodel van de stormvloedkering het kunstwerk Deltawerk // maken. Zij hopen hiermee meer bezoekers naar het gebied te trekken. Dat is namelijk nog best onbekend.
[Lees verder onder de foto’s]
Café-restaurant het Proeflab//
In een paviljoen bij de ingang van het Waterloopbos zijn café-restaurant Het ProefLab// en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd. Een leuke plek om je bezoek aan het Waterloopbos te starten of te eindigen!
[Lees verder onder de foto’s]
Waterloopbos als openluchtlaboratorium
‘Als je een idee hebt, voer het uit’, zei directeur Thijsse altijd. Vooral in de beginjaren van het Waterloopkundig Laboratorium deden de (jonge) medewerkers hun belangrijke onderzoek al experimenterend. Dat deden ze met enorm veel passie en plezier. Daarom maken Natuurmonumenten en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed van het Waterloopbos een openluchtlaboratorium voor bezoekers. Een beleefbos, waar je met veel plezier kunt ontdekken en experimenteren.
We komen in de toekomst zeker een keer terug!
Ga voor meer informatie en alle activiteiten in het Waterloopbos naar de website van Natuurmonumenten.
Interessante boeken over het Waterloopbos, de wederbouw en planologie. (Als je iets bestelt via de advertenties in dit artikel, kost het jou niets extra’s en krijg ik een kleine commissie):
Wat te doen in de omgeving van het Waterloopbos
Een uitstapje naar het Waterloopbos kun je goed combineren met een bezoek aan Werelderfgoed Schokland en het pittoreske Urk. En het is 20 minuten fietsen vanaf natuurkampeerterrein de Oldenhof (lees mijn blog) in Vollenhove.
Mijn bronnen (leuk om te lezen!):
Monumenten.nl/speeltuin-voor-ingenieurs
Publicatie van Deltares, waar het Waterloopkundig Laboratorium Delft in 2008 in opgegaan is.
Natuurmonumenten.nl/herstel-van-start
Nos.nl/spelenvaren-voor-de-natuur
Martjankuit.nl/wandelen-in-de-voetsporen-van-pionierende-waterbouwkundigen
This entry was posted in Europa