Op Landgoed Quadenoord bij Renkum op de Veluwe wordt al sinds 1926 gekampeerd. En al in de vijftiger jaren is een deel van het landgoed uitgegroeid tot de officiële camping die het nu is. Wij stonden er begin juni 2021 met onze kampeerbus en voelden de rijke (kampeer)historie van het landgoed.
Inhoudsopgave
Natuurkampeerterrein Quadenoord
De camping op Landgoed Quadenoord is een natuurkampeerterrein. Je kunt er dus alleen terecht met de natuurkampeerkaart. Die kun je trouwens ter plekke aanschaffen, bij Bassie. Hij kost € 15,95 en is een (kalender)jaar geldig. Bassie is een soort gezellig keetje met een terrasje, waar je wat kunt eten en drinken en broodjes kunt bestellen.
Niet op alle natuurkampeerterreinen zijn campers welkom, maar op camping Quadenoord wel. Bij je lidmaatschap krijg je een boekje waarin je dit kunt checken. En op de website www.natuurkampeerterreinen.nl kun je een filter instellen; nog handiger!
De camping heeft geen receptie en zelfs geen toegangshek. Je komt er via een lange zandweg en je bent er als je links een sanitairgebouwtje ziet en rechts een bord ‘Landgoedcamping Quadenoord’. Je bent dan bij het trekkersveld gearriveerd. Verderop in het bos is nog een deel met seizoensplaatsen. Je kunt via de website reserveren. Als je als wandelaar of fietser spontaan kom aanwaaien, stuur je gewoon bij aankomst een mailtje via je mobiele telefoon. (Er hangt een bordje met het mailadres boven de afwasplaatsen).
Je kunt je eigen plekje kiezen op het trekkersveld. Tussen de bomen of – zoals wij – aan de rand, waar je uitzicht hebt over de akkers. Een práchtig plekje! Op de camping is het heerlijk stil, je hoort alleen de vogels. En zo nu en dan het geluid van een crossmotor. Je bent hier wel op het platteland… [Lees verder onder de foto’s]
Geen stroom op camping Quadenoord
Kamperen op natuurkampeerterrein Qaudenoord was voor ons wel een beetje een uitdaging. Er zijn namelijk geen plaatsen met elektra. En omdat ik ‘onderweg’ werk, moet ik wel mijn laptop kunnen opladen. En Wims tablet, en onze mobiele telefoons, en de powerbanks, en onze e-readers, en de accu’s van onze elektrische fietsen, en onze elektrische tandenborstels…. Niet echt back tot basic dus, moet ik erkennen.
Wij hebben een zonnecollector op het dak van onze bus. Normaal levert die voldoende stroom, als we alle apparatuur maar overdag opladen. Maar hij had er deze keer veel moeite mee om de huishoudaccu op te laden. Misschien omdat het wat bewolkt was, dachten wij nog. Gelukkig heb ik een speciale powerbank voor mijn laptop. Die konden we opladen bij het sanitairgebouwtje; daar staan namelijk paaltjes met stopcontacten. Speciaal bedoeld om je mobiele telefoon en bijvoorbeeld de batterijen van je elektrische fiets op te laden.
Voor de zekerheid hebben we de huishoudaccu bij de dealer laten checken en die bleek hoognodig aan vervanging toe. Gelukkig maar, want nu weten we dat de zonnecollector ons dus nog prima van stroom kan voorzien.
Een paar tips voor als je op natuurkampeerterrein Quadenoord gaat kamperen:
- Voor de douche en de afwas heb je ‘50 cent’-muntjes nodig.
- Neem zelf wc-papier en handzeep mee als je naar de wc gaat.
- Neem een goede zaklamp mee, want het is ’s nachts pikdonker op het terrein.
- Bij het sanitairgebouw kun je je chemisch toilet legen.
Logeren op Landgoed Quadenoord
Wel overnachten op het landgoed, maar graag met een beetje meer luxe? In de oude villa van Landgoed Quadenoord is nu Bed & Breakfast Villa Landgoed Quadenoord gevestigd. Het landhuis is in 1922 gebouwd in de bouwstijl van de Amsterdamse School.
Wandelen en fietsen op en rond Landgoed Quadenoord
Klompenpaden, langeafstandswandelroutes, ommetjes en regionale wandelroutes, fiets(knooppunt)routes… Op en rond Landgoed Quadenoord kun je heel fijn wandelen en fietsen. Wij hebben bijvoorbeeld een leuke fietstocht door de bossen en langs de rivier de Nederrijn naar kasteel Doorwerth gemaakt. [Lees verder onder de foto’s]
Wandelroutes over en in de buurt van Landgoed Quadenoord
Over de camping lopen twee Klompenpaden: het Hartensepad (14 km) en het Molenbeeksepad (15 km). Beide routes zijn gemakkelijk in te korten.
Op loopafstand vind je Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, waar ook diverse wandelroutes beginnen.
De camping ligt vlakbij het Veluwe Zwerfpad (streekpad), het Trekvogelpad (langeafstandswandelpad/LAW) en het Maarten van Rossumpad (LAW).
Op de camping staat een bord met een aantal (korte) wandelroutes in de omgeving. Zelf liep ik vanaf natuurkampeerterrein Quadenoord gewoon op de bonnefooi de bossen in. Verdwalen kan niet, want je komt altijd vanzelf weer op één van de doorlopende (zand)wegen terecht.
Het verhaal van Landgoed Quadenoord
Vanaf ongeveer 1500 v. Chr. woonden er al mensen op Landgoed Quadenoord. Dat blijkt uit de grafheuvels van de Klokbekercultuur. En er leefden later ook Romeinen. Er is namelijk Romeins aardwerk en een pot met Romeins geld gevonden. Uit die tijd stamt waarschijnlijk de naam Quadenoord, al weten historici de herkomst niet precies. ‘Kwadenoord’ was een dodenmoeras waarin Romeinen misdadigers gooiden bij wijze van straf. Maar ‘Quadenoord’ kan ook de naam zijn van een oude volksstam die vijandig was tegen de Romeinen.
Landgoed Quadenoord is al sinds 1872 eigendom van de familie Koker. In de loop der jaren kochten zij er terrein bij en het landgoed is nu 230 hectare groot.
Natuur en cultuurhistorie
Het landgoed bestaat uit bossen, weilanden en akkers en valt onder de Natuurschoonwet.
Landgoed Quadenoord is onderdeel van het natuurgebied Renkums Beekdal. In het gebied stromen meerdere beken, gevoed door bronnen.
Vlakbij de camping is een oude watermolen, die op dit moment gerestaureerd wordt. Ooit waren er maar liefst acht watermolens in het beekdal. In die molens werd eerst graan gemalen en later waren ze belangrijk voor de papierindustrie. Als de watermolen van Quadenoord weer in bedrijf is, gaan vrijwilligers er uitleg geven over de bijzondere geschiedenis van het gebied.
Zonnepark
De beheerders van landgoed Quadenoord blijven niet in het verleden hangen. Ze hebben een plan voor een zonnepark gelanceerd. De inkomsten van het zonneveld willen ze gebruiken voor de verbetering van het bosbeheer, de renovatie van het landhuis en de restauratie van de watermolen. Dus voor de instandhouding van de geschiedenis.
Kamperen op Quadenoord is mij betreft een aanrader! Meer weten over het landgoed, of een plekje op de camping reserveren? Ga dan naar de website van Landgoed Quadenoord.
MEER ARTIKELEN OVER KAMPEREN IN DE NATUUR
Lees ook mijn andere blogberichten over kamperen in de natuur in Nederland:
Natuurkampeerterrein De Oldenhof bij Volenhove: een aanrader
Echt kamperen op camping Harskamperdennen (Veluwe)
This entry was posted in Europa