Als je stilte zoekt, moet je niet op camping Harskamperdennen zijn. Wat een herrie… vogelgekwetter, de hele dag door! Grapje natuurlijk. Camping Harskamperdennen ligt middenin de natuur en je komt er juist helemaal tot rust. Wij stonden er met onze kampeerbus en ik had het gevoel terug in de tijd te gaan. Hier kampeer je nog echt.
Inhoudsopgave
Nostalgie
Het nostalgische gevoel dat ik heb, wordt nog eens versterkt, doordat het terrein bijna tegen het Kootwijkerzand ligt. Ik groeide op in Barneveld en toen ik heel jong was, gingen onze zaterdagse uitjes regelmatig naar deze enorme zandverstuiving.
Wij hebben de kortingskaaart van ACSI en profiteerden daardoor van een flinke laagseizoen-korting op camping Harskamperdennen. Meer informatie vind je via deze link hieronder:
CampingCard ACSI 2021(Als je de ACSI-CampingCard via deze link aanschaft, krijg ik een kleine affiliatie-commissie.)
Midden in de natuur
Er zijn op camping Harskamperdennen geen rechte asfaltweggetjes, maar alleen kronkelige grind- en zandpaden. Dit versterkt het gevoel van ‘echt kamperen’en ‘midden in de natuur’. En het terrein is autovrij. Op een deel van de camping zijn plaatsen met elektra en een deel is een back to basic Natuurkampeerterrein.
Camping Harskamperdennen is heel groot, maar totaal niet massaal. Het terrein is namelijk verdeeld in kampeerveldjes. In verschillende groottes. Camping Harskamperdennen is populair bij jonge gezinnen. Vooral sinds die vanwege corona tijdelijk niet op (vlieg)vakantie naar het buitenland kunnen. Zij ontdekken hoe ontzettend leuk kamperen met jonge kinderen is. Ik spreek de eigenaar en hij merkt een opvallende stijging van het aantal gasten met jonge kinderen.
Wat ik zo aantrekkelijk vind aan camping Harskamperdennen is juist de variatie in leeftijd van de kampeerders. En ook de verscheidenheid aan kampeermiddelen. Trekkerstentjes, bell-tenten (dat zijn een soort tipi’s), grote koepeltenten en piramidetenten, alle soorten en maten caravans, kampeerbusjes en -bussen, grote campers. Partytenten zijn verboden; die passen niet in de natuur.
In de inleiding heb ik het over het gekwetter van de vogels. Maar je ziet ook heel veel rode (dat zijn de inheemse) eekhoorntjes op camping de Harskamperdennen. Ze rennen voortdurend over en langs je kampeerplek.
Huuraccomodaties
Om op Harskamperdennen te kamperen hoef je trouwens geen eigen tent, caravan of camper te hebben, zelfs niet op het natuurkampeerterrein-deel. Je kunt ook overnachten in een houten trekkershut of ingerichte huurtent. Geen bungalowtenten natuurlijk, maar stoere safaritenten, patrouilletenten en ‘De Waard’-tenten.
Fietsen en wandelen rond camping Harskamperdennen
Camping Harskamperdennen ligt op de Midden-Veluwe; je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. [Lees verder onder de foto’s]
Het verhaal van camping Harskamperdennen
Voorbeeldterrein
Camping Harskamperdennen bestaat al sinds 1961; ruim 60 jaar dus al. Eind jaren vijftig was het bermtoerisme populair. Mensen parkeerden hun auto langs de kant van de doorgaande weg en gingen dan met het hele gezin picknicken, en ondertussen naar het voorbijrijdende verkeer kijken. De weg waar de camping aan ligt, is ooit speciaal aangelegd om het bermtoerisme langs de drukke A1 te ontmoedigen. En daarnaast gaf de overheid aan Staatsbosbeheer de opdracht om aan deze weg een ‘voorbeeldterrein voor verblijfsrecreatie’ te ontwerpen. Dat werd kampeerterrein Harskamperdennen. Kampeerders in spe konden hier een cursus kamperen volgen.
Kampeerpaspoort
De cursisten leerden niet alleen praktische zaken, zoals je tent opzetten en vuurtje stoken. Maar vooral ook de ‘kampeeretiquette’. Fatsoenlijke kampeerders laten geen afval achter, kleden zich netjes en zijn altijd beleefd tegenover mede-kampeerders. Lawaai maken is uit den boze en jongens en meisjes sliepen in die tijd apart, elk op hun eigen veld.
Als afsluiting van de cursus legden de deelnemers een kampeerexamen af. Als je slaagde, kreeg je een kampeerpaspoort. Daarmee mocht je op bepaalde natuur- en landgoedkampeerterreinen staan. Zonder kampeerpaspoort was je alleen welkom op de ‘commerciële’ campings.
Ik vond dit leuke artikel over het kampeerpaspoort: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/kamperen-in-nederland-niet-zonder-diploma.
En hier lees je meer over bermtoerisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bermtoerisme.
Het huidige beheerderskoppel runt camping Harskamperdennen al 30 jaar. Eerst in dienst van Staatsbosbeheer, toen in dienst van het Nivon, die het terrein jaren geleden een tijdje in bezit had. En nu alweer jaren als eigenaren. Dankzij hen blijft het gevoel van ‘echt kamperen middenin de natuur’ bewaard.
Meer artikelen over kamperen in de natuur
Lees ook mijn andere blogberichten over kamperen in de natuur in Nederland:
Natuurkampeerterrein De Oldenhof bij Volenhove: een aanrader
Kamperen op Landgoed Quadenoord (Veluwe)
This entry was posted in Europa