Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Tarifa, zuidelijkste plaats van Europa

2 november 202319 november 2023

Tarifa is de meest zuidelijke plaats op het vasteland van Europa. ‘El mas meridional de Europa’, zoals ze zelf zeggen. Vanwege de sterke wind heel geliefd bij kitesurfers, maar ook voor andere reizigers een bezoek waard!

Wij staan er op de camping tijdens onze campertrip door Spanje.

  • Historisch centrum van Tarifa
    • Bekijk mijn foto-impressie
  • Camping Rio Jara bij Tarifa
    • Bekijk de foto’s van de camping
  • Op de fiets of lopend naar Tarifa
    • Langs de kust
  • Isla de las Palomas
  • Castillo de Guzman el Bueno
  • Verhaal van Tarifa

Historisch centrum van Tarifa

Het oude centrum van Tarifa is heel aantrekkelijk. Gezellige terrasjes, leuke pleintjes, straatjes en steegjes. De stad was eeuwenlang in Moorse handen en dat zie je nog overal terug. En er zijn ook veel mooie, oude gebouwen in ‘westerse’ bouwstijl.

Bekijk mijn foto-impressie

[Lees verder onder de foto’s]

Moorse gebouw in Tarifa
Droogstaande fontein met Moorse tegels en waterspuwende kikkers
Restaurantje in het historisch centrum van Tarifa
Patat met vlees en verwarmde kersttomaatjes
School in Moors gebouw
Gebouwen in moderne architectuur in Tarifa
Klinkerweg met terrassen in historisch centrum van Tarifa
Smalle straat in Tarifa
Portiek met Moorse tegels
Smal steegje in de oude stad van Tarifa
Historisch centrum Tarifa

Camping Rio Jara bij Tarifa

Er zijn een meerdere campings bij Tarifa; wij staan op camping Rio Jara. Daarvandaan zijn we op de fiets zó in Tarifa. Daar is trouwens ook een camperplaats en er zijn een aantal gedoogplekken voor campers. Lekker dicht bij de winkels, restaurants en het strand. Maar geen elektriciteit, en campinggedrag niet toegestaan.

Camping Rio Jara is een middelgroot terrein. Het ligt in een beschermd natuurgebied aan de kust. Over een stenen pad loop je naar zee. Om bij het strand te komen, moet je via een brug de rivier de Jara oversteken, maar die brug is jammer genoeg pasgeleden ingestort. Je kunt nog wel door het ondiepe water waden. Er is een bar en een winkeltje waar je vers brood kunt kopen en wat andere eerste levensbehoeftes.

De kampeerders zijn een mix van kitesurfers, digital nomads en overwinterende senioren (en combinaties daarvan). De meesten staan hier minimaal een paar dagen en ook wel veel langer. Dit zorgt voor een relaxte sfeer.

Bekijk de foto’s van de camping

[Lees verder onder de foto’s]

Onze camper op camping Rio Jara
Onze camper op camping Rio Jara
Toren op de camping met de tekst 'el mas meridional de Europa - Tarifa
De meest zuidelijke van Europa – Tarifa
Sanitair van de camping
Sanitair van de camping
Tegeltje met tekst 'camping Rio Jara' en afbeelding van ruiter te paard, rivier met boot en bergen
Overal tegeltjes…
Bar op camping Rio Jara in Tarifa
Bar op camping Rio Jara in Tarifa
Dierenverzameling op de camping
Dierenverzameling op de camping

Op de fiets en lopend naar Tarifa

Vanaf de camping kun je over de doorgaande N340 naar Tarifa fietsen. Goed te doen, want er is ruimte genoeg om tussen de witte streep en de berm te fietsen. Google maps (en de campingbeheerder) adviseert een route over landweggetjes. Die is rustiger, maar je moet dan wel 2 keer de N340 oversteken.

Als je naar Tarifa wilt lopen, neem je het uitgesleten wandelpaadje naast de N340 tot je rechts een natuurgebied met een sendero (wandelpad) aangegeven ziet staan. Volg de rood-witte markering, dan kom je als snel bij een houten vlonder. En via het vlonderpad kom je vanzelf in Tarifa. Als het water van de Rio Jaga laag staat, kun je al vanaf de camping het wandelpad door het natuurgebied nemen.

Langs de kust

Heel leuk is om in Tarifa zelf langs de kust te fietsen. Gewoon het fietspad op als je Tarifa binnenfietst, en waar dat linksaf gaat, de boulevard volgen. Wel rekening houden met de wandelaars, natuurlijk. Of de fiets neerzetten en zelf ook gaan lopen.

Isla de las Palomas

Voor de kust van Tarifa ligt het eilandje Isla de las Palomas. Het is al sinds 1808 via een smalle weg over een dam met het vasteland verbonden. Het eilandje en het fort dat er op staat, zijn niet vrij toegankelijk. Je kunt bij het toeristenbureau een afspraak voor een rondleiding maken. Dat doen wij niet, maar wij wandelen er wel even naar toe. Op de dam zien we het mooi, bronzen kunstwerk en de sculpturen die aangeven dat aan de ene kant de Middellandse Zee is en aan de andere kant de Atlantische oceaan.

Het bronzen kunstwerk bestaat uit twee handen op een kaart van de Straat van Gibraltar. Een volwassen hand, met de handpalm naar boven gericht, als welkomstgebaar, dat de bevolking van Tarifa symboliseert, en van onderaf een jongere hand, die niet-begeleide buitenlandse minderjarigen symboliseert, die die volwassen hand probeert te bereiken.

Het monumentje beeldt de solidariteit van de bevolking van Tarifa uit met de jonge immigranten die hier aankomen op zoek naar een beter leven. Het is gemaakt door beeldhouwer/tekenleraar Alejandro Pedrajas, in opdracht van de ombudsman van Andalusië.

Monument voor solidariteit met niet-begeleide minderjarige asielzoekers
Monument voor solidariteit met niet-begeleide minderjarige asielzoekers
Sculptuur met de tekst Mar Medderráneo, Tarifa
Middellandse zee
Sculptuur met tekst Océan Atlantico, Tarifa
Atlantische oceaan
Kitesurfer
Kitesurfer

Castillo de Guzman el Bueno

Dicht bij de haven van Tarifa staat een goed bewaard gebleven kasteel, het Castillo de Guzman. Het dankt zijn naam aan de heldendaden van  Alonso Pérez de Guzmán, destijds bewaker van het fort. In 1294 belegerden de moslims het kasteel. Zij gijzelden de zoon van Guzmán en dreigden hem te vermoorden als hij zich niet zou overgeven. Maar Alonso Pérez de Guzmán offerde liever zijn zoon dan de stad over te dragen. Hij gooide zelfs zijn eigen mes uit de toren zodat ze zijn zoon zouden doden.

Het kasteel Guzmán el Bueno is in de eerste helft van de 17e eeuw gerestaureerd. Het diende toen nog steeds als verdedigingsbolwerk tegen de piraterij van de Berbers vanuit Afrika.

In de 18e eeuw werd een deel van de muren van het kasteel aangepast voor de installatie van artillerie en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog diende het als kazerne voor de Spaans-Britse troepen die  Tarifa verdedigden tegen het Franse leger (1811-1812).

Sinds 1989 is het kasteel eigendom van de gemeente en heeft het geen militaire functie meer. Je kunt het bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van Castillo de Guzmán el Bueno.

Verhaal van Tarifa

Tarifa is vernoemd naar de moslim-krijgsheer Tarif ibn Malik. Hij deed in 710 een inval om te testen of het mogelijk was om Spanje te veroveren. Hij landde op de plek die nu Tarifa is. Het jaar daarop veroverden de Moren Spanje daadwerkelijk. Hun overheersing duurde tot 1492. De stad ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko.

Het woord tarief zou zijn afgeleid van de naam Tarifa, omdat de haven de eerste was waar schepen voor het aanmeren moesten betalen.

This entry was posted in Europa
  • Andalusië
  • Spanje
Share

Post navigation

  Gibraltar – stukje Engeland in Zuid-Spanje
Cadeaus voor fans van reizen  

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ReizenReizen

Categorieën

Tags

Albanië Alentejo Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip Canarische eilanden China citytrip Duitsland Egypte Engeland Extremadura Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip Kroatië Marokko Montenegro Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

Doen We
Rondreizen
Vroegboek Deals bij D-reizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen

Ik maak mijn foto's met deze camera:

© 2023