De stad Elche is omringd door palmboomgaarden, ooit aangeplant door de Moren. Echt een bezoek waard! Ook vanwege de historische binnenstad met indrukwekkende monumenten. Onze uitvalsbasis is camperplaats Finca el Triangulo.
We houden hier een tussenstop van een paar dagen op onze campertrip naar Zuid-Spanje en Portugal in 2024.
Inhoudsopgave
De palmen van Elche
Als we vanaf de camperplaats de stad in fietsen, komen we al langs en door een aantal palmenboomgaarden. Het zijn bijna allemaal dadelpalmen en er staan er ongeveer 200.000 in en rond Elche! Samen vormen ze El Palmeral. Wij maken een wandeling door het vrij grote stadspark en door de compacte botanische tuin de Huerto del Cura.
De geschiedenis van de palmen van Elche
De eerste dadelpalmen in Elche zijn misschien al in de 5e eeuw v.Chr. geplant door Carthagers die zich in hier vestigden. (Het Carthaagse rijk bestond uit Afrika, de Balearen en delen van Spanje, Sardinië en Sicilië.)
De Romeinen introduceerden het agrarisch waterbeheer in het gebied. Toen de Moren Portugal en Spanje veroverden, verplaatsten zij de stad Elche 7 km naar het noorden. Zij ontwikkelden een ingenieus irrigatiesysteem voor de palmboomgaarden. Dit gebruiken ze in Elche nog steeds. Ook de huidige indeling van de palmboomgaarden stamt uit de periode dat de Moren de stad bestuurden, van de 7e tot de 10e eeuw.
Stadspark Elche
In het stadspark staan natuurlijk heel veel palmen, maar ook allerlei grappige gebouwtjes. Onder andere het ‘ei’. Dat is de bijnaam van het bezoekerscentrum van het stadspark, gebouwd in 1946 voor de Industriebeurs.
Foto-impressie stadspark Elche
Huerto del Cura
De botanische tuin Huerto del Cura is aangelegd door ene kapelaan Castaño op het landje dat hij van zijn vader erfde. Er staan verschillende soorten palmen, ficussen en cactussen. De beroemdste palm van de tuin is de Imperial Palm Tree. De kapelaan gaf deze naam aan de boom na het bezoek van keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) aan de tuin, in 1894. De boom is ongeveer 180 jaar, wat voor een palm nog helemaal niet oud is. In de tuin is een foto-expositie van de boom en zijn bezoekers door de jaren heen. De foto’s en meer informatie staan ook op de website van de tuin: Imperial Palm Tree.
Foto-impressie Huerto del Cura
Meer bezienswaardigheden in Elche
Elche heeft heel veel interessante bezienswaardigheden, monumenten en museums. Ik beschrijf er een aantal. Je vindt er veel meer op de website van het toeristenbureau van Elche.
Espai d’art
Langs de boulevard Paseo de la Estación staan hedendaagse beelden.
Stadhuis van Elche
Het stadhuis van Elche uit de 17e eeuw is het oudste in het zuiden van de regio Valencia. In de klokkentoren (Torrre de la Vela) geven twee poppen (Calendura en Calendureta) de uren en kwartieren aan. Het gebouw staat op de Plaça de Baix.
MAHE (Museo Arquelológico Elche, Calle Diagonal Palacio)
Het museum bestaat uit 2 delen delen. Het ene zit in het 15e eeuwse paleis Palau d’Altamira, een voormalig alcazar en verblijfplaats van koningen, o.a. Ferdinand de Katholieke. Dit laat de moderne geschiedenis van de stad zien. Het andere ligt onder het plein en is heel modern. Hier zijn prehistorische en Grieks-Romeinse oudheden tentoongesteld.
In het museum staat de replica van de Dame de Elche, een vrouwenbuste uit de 3e of 4e eeuw v. Chr. Zij is in 1897 in de omgeving gevonden. Het is één van de belangrijkste Iberische kunstwerken in Spanje. Het origineel staat in het Museo Arqueológico in Madrid. Door de hele stad kom je replica’s van de Dame tegen en ook veel kunstwerken die op de Dame geïnspireerd zijn.
Basílica de Santa Maria
De basiliek werd in de 17e eeuw op de resten van een moskee en meerdere kerken gebouwd. De bouwstijl is zowel een barok als neoklassiek, omdat ze zo lang over de bouw deden.
Torre de la Calahorra
De Torre de la Calahorra (of Calaforra) is waarschijnlijk gebouwd in de late 12e of vroege 13e eeuw tijdens de heerschappij van de Almohaden (Berberse moslimdynastie). Het was als uitkijktoren een integraal onderdeel van de stadsmuren. Oorspronkelijk was de toren waarschijnlijk hoger.
In de 19e eeuw werd de Calahorra-toren gerenoveerd; de neo-Arabische ramen en kantelen werden toegevoegd en veel kamers kregen trompe-l’oeil-muurschilderingen. De toren is nu een klein museum. Je vindt hem achter de basiliek.
Arabische baden
De Arabische baden (Baños Árabes) van Elche dateren uit de periode rond 1150. Ze zijn niet de enige moslimbaden in Elche, wel de allerbelangrijkste. Ze lagen namelijk dicht bij de moskee en de belangrijkste stadspoort van de stad. Zo konden mensen van buiten Elche zich eerst wassen voor ze de medina en de moskee binnengingen. Ze liggen onder het klooster Convent de la Mercè aan het Plaça de la Mercè. De ingang is achter het terras met de apart gesnoeide bomen. In de ruïne van de baden krijg je uitleg via VR-beelden die je op je mobiele telefoon downloadt. Je kunt na de baden ook een kijkje nemen op de binnenplaats van het klooster.
De wijk Raval
El Raval is de van oorsprong Moorse wijk in Elche. De wijk heet voluit Raval de Sant Joan en is de op één na oudste wijk van Elche. De moslims stichtten het wijkje toen ze door de christelijke veroveraars uit het stadscentrum verdreven werden (1265).
Hieronder een impressie van de Plaça Major del Raval. De onderste foto is van een beeld van een schoenmaker. Elche was en is schoenenstad. Zo’n 50 procent van de Spaanse schoenen produceren ze in Elche! Lees meer over El Ravel op de website van de gemeente Elche.
Camperplaats Finca el Triangulo
Onze uitvalsbasis voor Elche is camperplaats Finca el Triangulo. 7 kilometer fietsen op een fietsstrook langs de doorgaande weg. Je kunt ook een wat langere weg kiezen, die rustiger is, maar zonder fietspad. Op een regenachtige dag bestelden wij een Über; prima alternatief. Met de lijnbus kan ook, maar het is wel een half uurtje lopen naar de halte (vraag even aan de campingeigenaren welke bushalte je het beste kunt nemen).
Finca el Triangulo is van hartelijke, gezellige Nederlandse eigenaren, Jeroen en Corina en hun tienerkinderen. Zij hebben het terrein een paar jaar geleden gekocht en er dit mooie camperpark aangelegd. Het is heel kleinschalig met maar 5 camperplekken, maar ruim opgezet, zoals je op de foto hieronder ziet. Omdat er maar weinig plekken zijn, moet je van tevoren bellen of WhatsAppen.
Wc’s, douches, campervoorzieningen; alles wat je nodig hebt, is er. Plus een gezellig overdekt terras met een doe-het-zelf-bar. Jammer genoeg niet rookvrij, dus zelf heb ik er niet gezeten, want ik kan niet tegen rook. De supermarkt is dicht bij en de bakker komt (bijna) elke dag langs. Je kunt naar Elche fietsen, maar ook de andere kant op, naar de kust bij Santa Pola. En in de directe omgeving van Finca de Triangulo kun je volgens Corina ook leuke fietstochtjes maken.
Bekijk camperplaats Finca el Triangulo op Campercontact en op Facebook. En er zijn nog veel meer camperplaatsen en campings rond Elche.
This entry was posted in Europa