Jerez de la Frontera is: paardendressuur, sherry en flamenco. We spelen een paar dagen toeristje en beleven ze alledrie, en bezoeken ook nog een paar andere boeiende bezienswaardigheden.
Deze stad is de laatste stop op onze campertrip door Spanje. Hierna rijden we Portugal in.
Inhoudsopgave
Koninklijke paardrijschool van Jerez de la Frontera
In mei 1973 kende Koning Juan Carlos I – toen nog kroonprins – van Spanje in Jerez de la Frontera de ‘Caballo de Oro’ (Gouden Paard) trofee aan Don Alvaro Domecq Romero toe. Hij verdiende deze voor zijn goede werk met paarden. Tot dan toe gaf Alvaro Domecq – die uit een rijke sherry-familie komt – in een openbaar park zijn paardendressuurshows. Maar na de belangrijke erkenning richtte hij in 1975 de huidige paardrijschool op.
De school is inmiddels eigendom van de gemeente. Het complex bestaat uit twee buitenmaneges voor de trainingen, een groot gebouw met een binnenpiste voor trainingen en voor de grote show, een paleis met in de kelder een modern museum over de geschiedenis van de paardrijkunst en boven rijk gedecoreerde kamers, een mooi aangelegde tuin, een zadelmakerij en een koetsenmuseum.
In de school trainen ze paarden en ruiters, maar ook stalknechten, zadelmakers en koetsiers. En de school heeft zelfs een eigen kliniek voor paarden en een grote veterinaire staf. Alvaro Domecq is inmiddels 83 jaar oud (in ’23), maar rijdt nog steeds paard. Hij is herkenbaar aan zijn traditionele hoed. Bekijk de website van de Koninklijke School voor Paardrijkunst.
Bezoek aan de School voor Paardrijkunst
Als je de paardrijschool van Jerez de la Frontera wilt bezoeken, heb je verschillende opties. Je ziet ze in de advertenties hieronder. Als je via een advertentie op mijn reisblog boekt, kost dat jou niets extra’s en krijg ik een kleine commissie, waarmee ik deze website kan onderhouden.
Wij kiezen voor Toegang Koninklijke School voor Ruiterkunst Andalusië. Dus zonder de eigenlijke show. Een geweldige ervaring. We bekijken hoe de paarden en ruiters getraind worden, krijgen een superinteressante achter-de-schermen-rondleiding door de stallen, en kunnen daarna op ons gemak, hoe lang we maar willen, rondkijken en de zadelmakerij en de museums bezoeken.
Tip: als je boekt, krijg je een online voucher op je mobiele telefoon. Die kun je gewoon bij de kassa laten zien, dan krijg je een papieren kaartje. Dit geldt ook voor de sherryproeverij. Je hoeft dus niet – zoals wij doen – een copyshop op te zoeken en de tickets te printen! Al is dat wel weer een extra belevenis.
Nog een tip: 65-plussers krijgen een flinke korting.
[Lees verder onder de foto’s]
Rondleiding bodega en sherryproeverij
We boeken via GetYourGuide ook een rondleiding door een bodega in Jerez de la Frontera, namelijk die van Gonzalez Byass. Zij produceren enorm veel verschillende sherry’s, waaronder de bekende Tio Pepe. Ons ’toeristje spelen’ bereikt hier zijn hoogtepunt – of eigenlijk dieptepunt – want we starten met een rit in een felrood toeristentreintje. (“Juist leuk toch,” zegt Wim.) Gelukkig is het grootste deel van de rondleiding wandelend.
De uitleg over de productie van de sherry gaat een beetje aan mij voorbij, doordat de gids snel praat in Engels met een heel sterk Spaans accent. De afsluitende proeverij valt ook wat tegen, want we krijgen maar 2 glazen sherry voor onze neus, zonder uitleg. Maar dat maakt mij weinig uit, want ik vind het superleuk om de historische, de huidige en zelfs de futuristische ruimtes van het enorme complex te bekijken en foto’s te maken.
Flamencoshow
We reserveren voor een lunch met tapas en flamencoshow bij Tabanco El Pasaje. Tabanco’s zijn de traditionele sherry-bars met een zitdeel waar je een hapje kunt eten. Vooraf hebben we geen hoge verwachtingen van de show. ‘Het zal wel heel toeristisch zijn’. Maar we zijn al snel diep onder de indruk: het gitaarspel, het ritmisch klappen, de zang, de dans. Het is superprofessioneel en adembenemend mooi. En de tapas zijn ook nog eens heel lekker, vooral de gemarineerde artisjok!
Extra leuk is dat de leraar van de danseres er toevallig is en aan het eind van de show ook even meedanst. Hij heet Juan Parra en is de oprichter van de Flamencodans-academie in Jerez de la Frontera.
Bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera
We bezoeken ook nog een paar bezienswaardigheden: de Alcazar van Jerez de la Frontera en de kathedraal. We beginnen en eindigen op een terrasje op het grote, centrale plein van de stad, Plaza de Arenal.
Plaza de Arenal en omgeving
El Gallo Azul
Ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 liet de familie Domecq (ja, die van Alvaro van de paardrijschool) dit ronde gebouw creëren als een geschenk aan Jerez de la Frontera. Op de bovenverdieping is een restaurant en op de begane grond een bar. Beide met terras. El Gallo Azul betekent blauwe haan. Vanaf de Plaza de Arenal loop je er door de winkelstraat vanzelf tegenaan.
Alcazar
Een Alcazar is een kasteel of fort in Spanje uit de Moorse tijd. De Almohaden (een Berberse moslimdynastie) bouwden het Alcazar van Jerez de la Frontera in de 12e eeuw. Het bestond uit een hoge vestingmuur met kantelen en een binnenmuur met torens. Binnen de muren waren woonruimtes, voorraadmagazijnen, watertanks, een hamam en een moskee.
Later, na de Reconquista (herovering van Spanje door de Christenen), was het de zetel van de eerste christelijke burgemeester. Binnen de muren van de Alcazar werd een paleis gebouwd. De moskee kreeg de functie van kerk.
Bij je bezoek aan het Alcazar kun je je telefoon als audioguide gebruiken. De rondleiding begint in het paleis. Je kunt de gedecoreerde ruimtes bekijken en van uitzicht genieten vanuit de toren op het paleis. In de toren is een camera obscura. Daar kun je met een speciaal toegangskaartje een rondleiding krijgen. Dat lijkt ons wel wat, maar “Nee, dat is niet voor jullie, want de rondleiding is alleen in het Spaans”. Gelukkig hebben we in Eger, in Hongarije al eens het uitzicht via een camera obscura bekeken.
Heel speciaal is de oude apotheek. Het paleis is namelijk tijdelijk een ziekenhuis geweest. Om de teruggevonden spullen uit de ziekenhuisapotheek mooi tentoon te stellen, verhuisden ze het interieur van een voormalige apotheek uit het centrum van Jerez de la Frontera naar het paleis.
Kijk voor info over openingstijden en kaartjes voor het Alcazar op de Official Andalusia tourism website. De website van de gemeente heeft een interactieve plattegrond van het Alcazar met uitleg over alle interessante plekken. Helaas alleen in het Spaans…
Kathedraal van Jerez de la Frontera
De kathedraal van Jerez de la Frontera is gebouwd in de 17e eeuw op de vroegere Grote Moskee van Jerez. Je ziet de Moorse stijl nog aan de bogen in het interieur. Met een audioguide krijg je uitleg over ruimtes en religieuze kunstwerken. En je kunt zelfs met een VR-bril rondkijken.
Informatie over de openingstijden en toegang vind je op de eigen website van de kathedraal (met mooie video-impressie). Je kunt ook een toegangskaartje bestellen via GetYourGuide:
Ga naar de Official Andalusia tourism website voor meer bezienswaardigheden in Jerez.
Camperplaatsen in Jerez de la Frontera
Er zijn meerdere camperplaatsen in Jerez de la Frontera. Wij staan een paar dagen op Camper and Van. Midden in een modern winkelgebied met foodcourt, en direct naast de KFC. Met alle lichtreclames is de omgeving schreeuwerig, maar toch is het een hele rustige overnachtingsplek.
Aanrader: heerlijk en goedkoop Japans eten bij restaurant Udon in winkelcentrum Luz.
This entry was posted in Europa