De NC500 is een schilderachtige route langs de noordkust van Schotland. Wij rijden hem vanaf Inverness tegen de klok in. Dat blijkt een goede keuze, want het landschap wordt steeds bijzonderder naarmate je verder rijdt.
Schotse Route 66
De NC500, oftwel de North Coast 500, wordt ook wel de Schotse Route 66 genoemd. Maar in tegenstelling tot de Route 66 is de NC500 niet één weg. De route heet NC500, omdat hij (ruim) 500 mijl (830 kilometer) lang is en langs de noordkust (NC) van Schotland loopt. De route volgt verschillende wegnummers met aftakkingen en alternatieven, die samen de NC500 vormen.
Lees ook mijn gastblog over de NC500 op Reisgekkie.nl. Deze staat boordevol praktische informatie over de route. Superhandig als je hem zelf gaat rijden.
Initiatief om het toerisme in Noord-Schotland te stimuleren
De NC500 werd in 2015 gelanceerd om toeristen naar het uiterste noorden van Schotland te trekken. En dat is zeker gelukt. Het schijnt in de zomervakantieperiode van 2020 zelfs gekkenhuis te zijn geweest. Veel Britten die vanwege de coronamaatregelen niet naar het buitenland konden, kozen voor een staycation in Schotland. Met huurcampers of eigen auto’s trokken ze over de NC500. Een spoor van afval (inclusief hun festivaltentjes) achterlatend, als we de foto’s op social media mogen geloven. Gelukkig ziet alles er superschoon uit als wij de route rijden, in de nazomer van 2020. Alles is dus snel opgeruimd of op social media werd de situatie (weer eens) overdreven.
Vanwege de enorme drukte, worden er nieuwe camperplaatsen in de Schotse Hooglanden (o.a. langs de NC500) aangelegd, en sommige zijn in 2021 al klaar.
(Foto-)verslag van onze camperrit over de NC500
Het officiële begin- en eindpunt van de NC500 in Schotland is Inverness Castle. Omdat wij van Isle of Skye komen, starten wij bij Strathcarron, het zuidwestelijkste puntje van de route. Wij reizen aan de hand van de Rough Guide to the North Coast 500. Wij hebben het e-book, maar dat is heel onhandig, dus ik raad echt de paperback aan. Als je die via onderstaande link bestelt, kost het jou niets extra’s en krijg ik een kleine vergoeding van bol.com.
We overnachten op Torvean Caravan Park, geen speciale aanrader, maar er is aan de andere kant ook niets mis met deze camping. Je kunt er langs het Caledonian Canal wandelen en met de fiets ben je in 10 minuutjes bij Inverness Castle.
Cromarty op de Black Isle
Voor onze eerste NC500-stop wijken we direct al van de ‘hoofd’route af. We rijden naar Cromarty op het uiterste puntje van het schierland de Black Isle. Onderweg stoppen we bij Chanonry Point bij Fortrose, omdat je daar zeehonden en dolfijnen kunt zien. Via een heel smal weggetje rijden we naar de parkeerplaats, maar die is helemaal vol, dus moeten we jammer genoeg gelijk weer terug via hetzelfde smalle weggetje.
Ons bezoek aan Cromarty is gelukkig wel succesvol; het is een pittoresk, klein vissersplaatsje.


Lunch bij The Storehouse
We rijden langs de noordkust (via de B9163) van de Black Isle terug om de hoofdroute van de NC500 weer op te pikken en lunchen bij The Storehouse langs de A9.

Glenmorangie distillery
We stoppen nog even bij de Glenmorangie distillery. Een tour hadden we (ivm corona) vooraf moeten boeken, maar wij vinden het ook leuk om alleen het karakteristieke gebouw te bekijken en in de winkel rond te neuzen.

Dornoch
We stoppen voor de nacht bij Dornoch Caravan and Camping Park – een groot terrein in een mooi, duinachtig gebied. Vanaf de camping wandelen we nog even het leuke plaatsje Dornoch in. [Lees verder onder de foto’s]




Dunrobin castle en Helmsdale
Onze volgende etappe van de NC500 is naar camping Ferry View in Gills Bay. Vanuit Gills Bay kun je met de veerboot oversteken naar Orkney, vandaar de naam van de camping. Onderweg maken we even een foto van Dunrobin Castle in Golspie, dat zó uit een Disneyfilm zou kunnen komen. Ook wandelen we even door Helmsdale. [Lees verder onder de foto’s]


John o’ Groats
We houden een wat langere stop in John o’ Groats. John o’ Groats is de meest noordoostelijke (bewoonde) plaats van het Verenigd Koninkrijk. Het is ook het eind- en beginpunt van een fietsroute van en naar Lands End, in het uiterste zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Ruim 1400 kilometer. Vanuit het haventje van John o’ Groats kun je met een voetveer naar Orkney oversteken.
De kern van het dorp is niet meer dan een verzameling café’s, toeristenwinkeltjes en vakantiehuizen, en een ambachtelijke bierbrouwerij, The John o’ Groats Brewery, maar er heerst een gezellige drukte. In de brouwerij zien we dat de naam ‘John o’ Groats’ komt van Jan de Groot, een Nederlander die vanaf 1496 een aantal jaren de veerboot van het vasteland naar Orkney runde.
Heel opvallend is het gebouw The Inn at John o’ Groats aan de haven. Het klassieke, oude John O’Groats Hotel is in 2013 verbouwd en uitgebreid met een kleurrijke aanbouw, in Scandinavische stijl. [Lees verder onder de foto’s]



Duncansby Stacks
Iets ten zuiden van John o’ Groats staan de Duncansby Stacks langs de A99 aangegeven. Die móet je bekijken als je de NC500 in Schotland doet (zelf rijden we er even voor terug vanaf Gills Bay). Het zijn prachtige rotsformaties voor de kliffenkust van Duncansby Head. Duncansby Head is het meest noordoostelijke puntje van Groot Brittanië. Via een smal weggetje rijd je naar de parkeerplaats bij de vuurtoren. Daarvandaan wandel je door een weiland naar de stacks. Volg gewoon de bordjes. Of de andere toeristen [Lees verder onder de foto’s]




Prachtige rit naar Durness
De volgende overnachtingsplek is Sango Sands Oasis in Durness. De rit ernaartoe is echt supermooi! [Lees verder onder de foto’s]








Door een maanlandschap naar Ullapool
Bij de volgende etappe rijden we langs de westkust naar het zuiden, richting Ullapool. We komen door een schitterend, onwerkelijk maanlandschap. Dit is echt het meest bijzondere deel van de NC500.





We eindigen ons NC500-avontuur in het gezellige stadje Ullapool, aan Loch Broom. Hier staan we op Broomfield Caravan Park.


Dit rondje was onderdeel van ons reis door Engeland en Schotland in de zomer van 2020.
Klik door voor mijn hele reisverslag Engeland en Schotland met daarin een paar links naar berichten waarin ik sommige bezienswaardigheden of routes uitgebreider beschrijf.
This entry was posted in Europa