Reizen in coronatijd. We overwinteren in Portugal in coronatijd en zo nu en dan vragen mensen mij of wij last hebben van de corona-restricties. Daarom deze update voor wie het interesseert. Eerst een terugblik over de afgelopen corona-maanden (ook om het voor mezelf vast te leggen), waaruit blijkt dat we tot nu toe steeds enorme mazzel hebben.
Inhoudsopgave
Australië
Wij brachten afgelopen winter door in Australië (klik door voor mijn blogberichten). Wij hadden een overstap in China en waren bezorgd dat onze vlucht gecanceld zou worden vanwege de corona-epidemie in China, en dat we vast zouden komen te zitten in Australië (geen straf, maar niet de bedoeling). Maar de vlucht werd netjes omgeboekt, met een overstap in Dubai, die zelfs korter, en dus prettiger, was dan de oorspronkelijke in China. Veel mensen hebben maanden ver van huis in lockdown gezeten en wij hadden dus de mazzel dat we gewoon volgens plan naar huis konden.
Reizen in coronatijd – Nederland
We waren 12 februari terug in Nederland, op de dag dat de WHO het nieuwe coronavirus een naam gaf: COVID-19 (COronaVIrusDisease-2019). Half maart ging Nederland in (intelligente) lockdown. Omdat buiten bewegen belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid, zijn we veel gaan fietsen rond onze woonplaats. Dat was er sinds onze verhuizing nog niet van gekomen en we ontdekten allerlei mooie landweggetjes en fietspaden. Het was heerlijk! En zodra het reizen in coronatijd mocht, maakten we een campertrip door Nederland. Ook dat was genieten. Wij hebben mazzel dat wij met onze camper ‘zelfvoorzienend’ zijn (wij hebben een wc en douche aan boord), want het sanitair op de campings was nog gesloten.
Reizen in coronatijd – Kroatië
Half juni gingen de grenzen binnen Europa open en reisden we naar Kroatië (blogbericht). Dat had op dat moment namelijk ‘code geel*’. Vooraf checkten we onze verzekeringen, want we wilden geen problemen als een land of gebied ‘code oranje’ zou krijgen. Gelukkig blijken wij – toevallig – heel goed verzekerd te zijn. En andere factor als een land ‘code oranje’ krijgt, is de quarantaine. Voor ons is dat natuurlijk geen probleem, omdat Wim met pensioen is en ik locatieafhankelijk freelancer ben.
*Ik schrijf ‘code geel’ en ‘code oranje’ tussen aanhalingstekens, omdat dit de Nederlandse aanduidingen zijn. Wat voor Nederland ‘oranje’ heet, is voor België bijvoorbeeld ‘rood’.
Ons oorspronkelijke plan was om in voorjaar/zomer van 2020 een paar maanden door de Balkan te trekken, maar de buitengrenzen van de EU waren gesloten. Een mooie gelegenheid om meer van Kroatië (klik door voor mijn blogberichten) te zien. We komen er al ruim 30 jaar, maar ontdekten veel mooie, nieuwe plekken.
Heel snel na ons vertrek uit Kroatië, dus op de terugweg, gaf Nederland ‘code oranje’ aan Kroatië. Tot verbijstering van de Kroaten, want de besmettingsaantallen waren helemaal niet gestegen. Het had ermee te maken, dat de Kroaten de cijfers niet exact volgens de EU-norm aanleverden. Maar of dat de echte reden was, weet ik natuurlijk niet.
Reizen in coronatijd – Engeland en Schotland
Eind juli waren we terug in Nederland en 12 augustus staken we over naar Engeland, met reisbestemming Schotland. Net op tijd, want op de dag dat we aankwamen, maakte de Britse overheid bekend dat Nederlanders vanaf 15 augustus na aankomst in het Verenigd Koninkrijk 14 dagen in quarantaine moesten. Engeland gaf Nederland dus ‘code oranje’. Dat hadden we niet zien aankomen, dus we hadden mazzel met onze timing.
Aan het eind van onze rondrit door Schotland bezochten we de schoonouders van onze zoon. Onze zoon en schoondochter, die in Londen wonen, kwamen ook. We hadden een paar heel gezellige dagen samen. En alweer hadden we mazzel, want 2 dagen na ons bezoek mochten de Schotten nog maar één ander huishouden ontvangen en al snel daarna helemaal niemand meer. (Ik moet wel bekennen dat we ook bij elkaar gekomen waren als de maatregel dat je maar één ander huishouden mocht ontvangen toen al was ingegaan.)
Hier mijn Reisverslag Engeland en Schotland met links naar berichten waarin ik bezienswaardigheden of routes uitgebreider beschrijf.
Overwinteren in Portugal
We hebben 8 weken door Schotland en Engeland getrokken en bleven na thuiskomst niet lang in Nederland. We wilden namelijk graag ‘overwinteren’ in Zuid-Europa. Het plan dat we al voor corona hadden, was om naar Spanje en Portugal te gaan. Spanje viel af, want dat land was in lockdown toen wij vertrokken. De keuze was tussen Griekenland, Italië en Portugal, want die landen hadden ‘code geel’. We kozen Portugal, want dat voelde het meest vertrouwd, omdat daar normaal gesproken veel Nederlanders overwinteren. (Nu trouwens ook nog wel.)
Reizen in coronatijd – veilig in de camper
Wij vonden het prettig om weer onderweg te zijn, want in Nederland lijken sommige mensen zich minder goed aan de maatregelen te houden dan in andere landen, en bovendien ging onze thuiswonende zoon een paar dagen per week naar kantoor, met het openbaar vervoer. In onze camper zijn we veiliger. Ik heb vlak voor vertrek het corona-informatienummer van de overheid gebeld en de medewerker was het gelukkig van harte met mij eens. Zij wenste ons een goede reis en veel vitamine D.
We zijn nu een maand in Portugal en inmiddels is ook in dit land een flinke tweede coronagolf bezig. Toen wij arriveerden, was het hier ‘code geel’ en ondertussen geeft Nederland ‘code oranje’ aan Portugal. En onze timing was onbedoeld weer eens perfect, want vrij snel nadat wij naar Portugal reden, ging Frankrijk in ‘confinement’.
Begin november is in Portugal de noodtoestand uitgeroepen. Niet omdat de toestand rampzalig is, maar om de overheid de mogelijkheid te geven om strenge maatregelen te nemen, waar en wanneer dat nodig is. Die noodtoestand wordt elke 14 dagen opnieuw vastgesteld.
Kleurcodes in Portugal
De Portugese overheid wil een lockdown voorkomen en heeft daarom een indeling met kleurcodes gemaakt. Iedere gemeente krijgt een kleurcode en per kleurcode gelden andere maatregelen. In heel Portugal geldt sowieso gezichtsmaskerplicht binnen in openbare ruimtes, en buiten waar het druk is. En je moet 2 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuis werken.
Wij zitten de hele winter in het zuiden van Portugal en daar zijn overwegend ‘witte’ gemeentes; wit is de code voor relatief weinig besmettingen. Ook wij zitten in een ‘witte’ gemeente en daar gelden geen restricties, behalve natuurlijk de algemene maatregelen. En in de lange weekenden waarin een landelijke feestdag valt, mag je je gemeente niet uit. Maar wij hebben ook met onze reis naar Portugal weer mazzel!
Ik ben lid geworden van de Facebookgroep Overwinteren in Portugal om steeds goed op de hoogte te zijn van de nieuwste corona-ontwikkelingen in Portugal. De beheerder van de groep vertaalt de berichten van de overheid in het Nederlands en deelt deze in de Facebookgroep.
Reizen in coronatijd in Portugal
De eerste week in Portugal stonden we op camping Beira Marvao in het noorden van de Alentejo en we staan nu alweer ruim 3 weken op een privécamperplaats in de oostelijke Algarve: Casa da Hans Emy. De camperplaats heeft 2 (luxe) badkamers en vanwege corona laat de Nederlandse eigenaar niet meer dan 2 campers toe, zodat ieder een eigen badkamer heeft. We zijn van plan hier de komende maanden te blijven. Heel toevallig gaf iemand op camping Beira Marvao ons de tip om hierheen te gaan. En ook daarmee hadden we dus enorme mazzel, want het is een perfecte plek, zéker in coronatijd.
Lees het vervolg van mijn reisverslag in Onze reizen in coronatijd – terugblik februari – juni 2021.
Auto gehuurd
Om wat meer te zien van de omgeving te zien, hebben wij op het vliegveld van Faro heel voordelig een auto gehuurd via Discover Cars. Als je op de banner hieronder klikt, kom je op de website van Discover Cars.
This entry was posted in Europa, Routes