Als reizen er een tijdje niet in zit vanwege corona gaan wij heel vaak fietsen rondom Amersfoort, waar wij wonen. Goed voor onze fysieke en mentale conditie. En gelukkig is het mooi weer! We stippelen onze routes uit via fietsknooppunten. En we genieten volop!
Inhoudsopgave
Fietsen rondom Amersfoort
Wij wonen al ruim 30 jaar in Amersfoort en kennen de omgeving aardig goed. Maar dankzij de fietsknooppunten ontdekken we steeds weer nieuwe leuke weggetjes. En ook de bekende stukken vervelen niet snel. Verderop leg ik uit hoe dat nou werkt met die fietsknooppunten.
[Lees verder onder de foto’s]
Als we fietsen rondom Amersfoort zijn we trouwens verrast over de vele molens die we zien! Korenmolen De Hoop bijvoorbeeld, is maar 20 minuten fietsen van ons huis en voortaan ons adresje voor meel om zelf brood mee te bakken.
Waar vind je de fietsknooppunten?
Er zijn verschillende websites met het fietsknooppunten-netwerk, zoals:
- ANWB fietsknooppuntenplanner
- Route.nl fietsrouteplanner
- Fietsersbond Routeplanner
- Waypoint Fietsroutenetwerk Nederland – speciaal voor gps
Je kunt een kant-en-klare route kiezen of zelf een route samenstellen. De websites geven een duidelijke uitleg. Telkens als je een etappe toevoegt, zie je het totale aantal kilometers tot dan toe.
De fietsknooppunten staan ook in de gedrukte Fietsatlas Nederland van Falk (aff.) en in de edities per regio.
Borden met knooppunten
Het netwerk van fietsknooppunten bedekt heel Nederland. Er is dus vast wel een knooppunt bij jou in de buurt. Bij de meeste knooppunten staat een bord met het knooppuntennetwerk van de omgeving. Je kunt dus ook met pen en papier naar zo’n bord fietsen en ter plekke een route maken. Dat doen wij vaak als we een weekendje weg zijn in Nederland.
Hoe leg je de routes vast en hoe volg je ze?
Je kunt een route op verschillende manieren vastleggen en volgen:
Papiertje
Je schrijft de knooppunten op een papiertje dat je in je zak steekt of op je stuur plakt. Super simpel en niets mis mee! Je kunt ook invulkaartjes en een houder voor aan je fietsstuur – een knooppunter – bestellen via de webwinkel van de ANWB.
App op je mobiel
De fietsrouteplanners van de ANWB, Route.nl en de Fietsersbond hebben elk hun eigen app voor je mobiele telefoon. Je vindt ze via de websites hierboven. De app leidt je van knooppunt naar knooppunt over je route.
Gps-apparaat
Je kunt ook een gps-apparaat gebruiken. Ik heb zelf een Garmin Oregon en daarmee werkt het als volgt. De routes die je samenstelt op de website Waypoint Fietsroutenetwerk Nederland sla je op je computer op. Je opent het bestand in BaseCamp (= de software van Garmin) en verzendt de route naar de Garmin (die je met een usb-kabeltje aan je computer verbindt).
Mijn Garmin Oregon is er één uit de 600-serie, maar vanaf de Garmin Oregon 700-serie kun je de route op je mobiele telefoon samenstellen en dan via bluetooth naar je Garmin verzenden. Geen computer nodig! Ik vond deze duidelijke uitleg op YouTube: Knooppuntenroute plannen op je mobiel en fietsen met je GPS.
Houder op je stuur
Om lekker door te kunnen fietsen is het handig om een speciaal houdertje voor je mobiel of je Garmin op je fietsstuur te monteren.
Stuurhouders voor je mobiele telefoon bij bol.com
[Lees verder onder de foto’s]
Fietsknooppunten in het buitenland
Het fietsknooppuntennetwerk is in de 80’er jaren bedacht in Belgisch Limburg, na de sluiting van de mijnen daar. Inmiddels kun je langs knooppunten fietsen in België, Nederland en Duitsland en sinds 2019 zelfs in Noord-Frankijk.
Verdwalen bijna niet mogelijk
Met de fietsknooppunten is verdwalen eigenlijk uitgesloten. Al moet je wel opletten, want je fietst zó kilometers om als je een bordje mist. Dat overkomt ons regelmatig, maar dat geeft ons alleen maar meer voldoening over de gezonde inspanning die we geleverd hebben!
[Lees verder onder de foto’s]
Onze eerste bestemming als we weer mogen reizen is Natuurkampeerterrein De Oldenhove bij Vollenhove (lees mijn blog). Hier fietsen we ook lekker in de omgeving aan de hand van de fietsknooppunten.
This entry was posted in Europa