Saint-Guilhem-le-Désert is een heel mooi en bijzonder, en heel gezellig dorp in de Herault. Het dorp staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Inhoudsopgave
Nog meer erkenningen
Saint-Guilhem-le-Désert is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Bovendien heeft het het keurmerk Grand Site de France. Dat is een label dat wordt toegekend door de Franse overheid aan bijzondere (natuur)plekken in Frankrijk waar ze de bezoekersstromen duurzaam regelen.
Wij bezochten het dorp op onze campertrip langs de mooiste dorpen van Frankrijk.
Reis je niet met openbaar vervoer? Overweeg dan om een tour naar Saint-Guilhem-le-Désert te boeken:
Bezienswaardigheden Saint-Guilhem-le-Désert
Het hele dorpje is een wandeling waard, maar er zijn een aantal speciale bezienswaardigheden:
Abdij
Abdij van Saint-Guilhem-le-Désert. Gesticht in 804 door Guilhem, de hertog van Aquitanië, ook bekend als Willem met de Hoorn. De abdij zelf bestaat niet meer; alleen de kerk met 15e-eeuwse klokkentoren is er nog. Onder de kerk is een crypte. In het museum is een sarcofaag uit de 6de eeuw. In The Cloisters, een afdeling van het Metropolitan Museum of Art in New York is de reconstructie van de kloostergang te zien. De abdij staat (apart van het dorp zelf) op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Grot
Grotte de Clamouse, op 3 km van het dorp. De grot werd in 1945 ontdekt en je kunt hem bezoeken. De grot heeft stalagmieten, stalactieten, zuilen, schijven en draperieën van calciumcarbonaat. Er zijn diverse zalen.
Brug
Pont du Diable, brug uit de 11e eeuw.
Het verhaal van Saint-Guilhem-le-Désert
Karel de Grote gaf Guilhem een relikwie cadeau, met daarin stukken van het Ware Kruis (vermeende overblijfselen van het kruis waaraan Jezus stierf). Vanwege dit relikwie trok de abdij veel pelgrims op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het werd zo’n populaire stop dat er uiteindelijk een dorp ontstond rond de abdij: Saint-Guilhem-le-Désert.
Krijg een prachtige indruk van Saint-Guilhem-le-Désert met deze bijzondere drone-video:
This entry was posted in Europa