Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

De stad Veliko Tarnovo

3 augustus 20179 juni 2022

Veliko Tarnovo is één van de oudste steden van Bulgarije. Je ziet er overblijfselen uit verschillende periodes uit de geschiedenis. Het is een interessante en ook heel gezellig toeristische stad. Ideaal dus voor een dagtripje.

Veliko Tarnovo wordt opgeknapt…

De wereld is een dorp

We nemen vanaf camping Veliko Tarnovo een taxi naar de stad Veliko Tarnovo. Het is een rit van 14 kilometer. We betalen omgerekend € 6,50, dus € 3,25 per persoon; voor de lijnbus in Nederland betaal je meer… De taxichauffeur spreekt een paar woordjes Duits en vraagt waar wij in Nederland wonen. Zijn reactie: “Oh, Amersfoort… bij Utrecht…” Heeft hij in Scherpenzeel gewerkt als vrachtwagenchauffeur! Kent Barneveld, waar ik ben geboren en getogen dus ook goed. Hij zet ons af voor het toeristenbureau. Daar halen we gelijk maar een plattegrondje van de stad.

Streetart in Velik Tarnovo

Uitzicht over de stad

De medewerker van het toeristenbureau vraagt hoelang we in de stad blijven en doet een voorstel voor een dagprogramma. Op haar advies beginnen we bij Kunstgalerie Boris Denev in een groot gebouw boven de stad. De kunst kan ons niet allemaal even goed boeien, maar het is toch een perfect startpunt voor ons dagje Veliko Tarnovoa. Vanaf de brug bij de galerie heb je namelijk een schitterend uitzicht over de oude stad. De huizen in Ottomaanse stijl lijken wat slordig tegen en op elkaar gestapeld te zijn. [Lees verder onder de foto’s]

Uitzicht vanaf de brug bij de Boris Deniv kunstgalerie.
Uitzicht op de oude stad.

Archeoloog-bedelaar

Een man op de brug vraagt waar we vandaan komen en reageert enthousiast als hij hoort dat uit Nederland komen; hij kent daar iemand. Hij woont in Veliko Tarnovo en vertelt van alles over de stad. Hij is archeoloog en laat ons wat Romeinse muntjes zien. Dan vraagt hij of hij vandaag onze gids mag zijn. Als wij zijn aanbod afslaan, laat hij een foto van zijn 10-jarige zoon zien en vraagt of hij voor hem wat euromuntjes van ons kan krijgen.

Als we zeggen dat we geen euro’s bij ons hebben (wat ook zo is), vraagt hij of wij dan zijn Romeinse muntjes willen kopen. Ondertussen hebben we wel door dat hij tegen alle toeristen hetzelfde verhaal afsteekt en gewoon op een nét-niet-bedelmanier wat geld los wil krijgen. Hoe sneu we het ook vinden dat hij blijkbaar genoodzaakt is om te bedelen, en niet zijn hand op wil houden, we gaan niet op zijn verzoeken in.

Uitzicht op de kunstgalerie vanaf de vesting.

Streetart

Tijdens onze wandeling zien we regelmatig streetart. Ik houd mijn camera in de aanslag… 🙂

Streetart in Veliko Tarnovo
Streetart in Veliko Tarnovo

Oude stad

Via het redelijk moderne stadscentrum lopen we de oude stad in. We zien hier veel huizen in typisch Ottomaanse bouwstijl, maar ook huizen uit latere tijden. We komen door een leuk, bazaar-achtig straatje, met veel winkeltjes met ambachtelijke producten: Samovodska Charshia Market. We lopen nog langs een grote kathedraal en klimmen uiteindelijk helemaal naar het Tsarevets Fort, hoog op een heuvel.

Samovodska Charshia
Nog niet alles is opgeknapt, wat mooie foto’s oplevert.
Kathedraal in Veliko Tarnovo

Vesting van Tsarevets

Van beneden lijkt de Vesting van Tsarevets Fort (Tsarevets Fortress) heel wat, maar boven blijken het vooral resten van muren te zijn. Toch zijn er de afgelopen decennia veel restauratiewerkzaamheden geweest. Zo is de kerk, helemaal bovenop de heuvel, helemaal herbouwd. Het is leuk om boven wat rond te dwalen, en het uitzicht op de omgeving is geweldig mooi. We genieten nog een tijdje van de repetitie van een opera voor we weer naar beneden afzakken. [Lees verder onder de foto’s]

Tsarevets Fort
Uitzicht vanaf de vesting.

Museumdorp Arbanasi

We eten een lekkere kop soep in een restaurant aan de voet van de heuvel en nemen dan een taxi naar het museumdorp Arbanasi, 3 kilometer verderop. We verwachten een dorpje waar de huizen dicht op elkaar staan, met veel souvenirwinkeltjes, wemelend van de toeristen. Maar niets is minder waar. De huizen staan ver uit elkaar, allemaal met een grote tuin met een muur eromheen.

Zo goed als allemaal doen ze dienst als hotel of restaurant. Als wij arriveren, rijdt er net een touringcar weg en dat is het dan qua toeristen. Het geheel maakt een verstilde indruk.

Arbanasi

We wandelen wat rond, eten een coupe ijs in de tuin van een restaurant en bezoeken The Konstantsalieva House, het heel mooi gerestaureerde museumhuis van een rijke koopman. [Lees verder onder de foto’s]

The Konstantsalieva House
The Konstantsalieva House

De geschiedenis van Veliko Tarnovo in het (heel) kort

Byzantijns

Uit opgravingen blijkt dat het gebied al in de 3e eeuw voor Christus bewoond werd. De stad is dus al 5 eeuwen oud! In 1185 na Christus stichtten de broers Iva Assen en Theodor-Petar de Tweede Bulgaarse staat, nadat zij een twee jaar durende slag tegen het Byzantijnse rijk gewonnen hadden.

Bulgaars

Veliko Tarnovo – dat toen nog Turnovgrad hette – werd de hoofdstad van het land. Onder de Assen-dynastie ontwikkelde Turnovgrad zich in de 2 eeuwen daarna tot een welvarend economisch en cultureel centrum. Er werd er veel gebouwd, waaronder het Tsarevets Fort. De stad had dus een bloeitijd in de Middeleeuwen.

Ottomaans en daarna weer Bulgaars

Uiteindelijk viel in 1393 Turnovgrad in handen van de OsmaanseTurken, net als de rest van de Balkan. Je ziet dit terug aan de typisch Ottomaanse bouwstijl in de oude stad. Bulgarije werd in 1877 bevrijd – na 500 jaar dus – en Turnovgrad werd de hoofdstad van de nieuwgevormde  onafhankelijke staat. Maar niet voor lang: na een kleine 2 jaar werd Sofia de hoofdstad van Bulgarije en is dat nog steeds. In 1966 kreeg Turnovgrad de toevoeging Veliko, wat ‘groot’ betekent, en werd Veliko Tarnovo.

Communisme

Natuurlijk maakt ook het Communistische tijdperk een belangrijk deel uit van de Bulgaarse geschiedenis.

Gebouw met Oostblok-architectuur.
This entry was posted in Europa
  • Balkan
  • Bulgarije
  • Campertrip
  • Streetart
Share

Post navigation

  Camping Veliko Tarnovo
All inclusive in Marsa Alam, Egypte  

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2022