Konya is een traditioneel-islamitische stad vol bezienswaardigheden. Terwijl we die bekijken genieten we tussendoor van het dagelijks leven in het oude centrum en van alle spontane gesprekjes die we hebben.
We bezoeken Konya op onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Het verhaal van Konya
Konya is een eeuwenoude stad. De bloeitijd was in de 12e en 13e eeuw toen het de hoofdstad was van het Seltsjoekse Sultanaat van Rum. Tussen 1150 en 1300 bouwden de Sultans van Rum veel mooie gebouwen en moskeeën in Konya. In deze periode kwam Jalal ad-Din Rumi in de stad wonen. In Turkije wordt hij aangeduid als Mevlana wat ‘onze meester’ of ‘ onze gids’ betekent. Lees meer over de Seltsjoeken.
Konya is nu qua oppervlak de grootste stad van Turkije. Het heeft 2 miljoen inwoners. De stad is tegelijk modern en traditioneel. Aan de ene kant druk verkeer en overal winkels met neonreclame. Aan de andere kant is er in de winkels en café’s geen alcohol te krijgen. En bijna alle vrouwen dragen een hoofddoek en vele een niqab. Ik ben blij dat ik dit wist; ik heb een lange broek en een T-shirt met mouwtjes aangetrokken.
Mevlana-museum
Het Mevlana-museum, gevestigd in een voormalige moskee, is gewijd aan Mevlana (Jalal ad-Din) Rumi. Hij werd geboren in het huidige Afghanistan en bestudeerde het soefisme in Aleppo en Damascus. In Konya richtte hij een Soefi-broederschap op en ontwikkelde de Sema-dans. Daarin draaien de wervelende derwisjen om hun as, en raken uiteindelijk in trance. Zijn graf in het huidige Mevlana-museum is nog steeds een bedevaartsoord. Mevlana Rumi is vooral ook bekend om zijn vele mooie gedichten. Lees meer over het heiligdom van Rum in Konya.
Foto-impressie Mevlani-museum
[Lees verder onder de foto’s]
Moskeeën in Konya
Selimiye-moskee
We drinken een glas verse sinaasappelsap in een leuk ingericht café in een gezellig straatje tegenover het museum, en bezoeken dan de Selimiye-moskee naast het Mevlana-museum. Die heeft een speciale ingang voor vrouwen en ik kan vanaf de vrouwenafdeling alleen het plafond bewonderen. Ik mis helaas het interessante gesprek dat Wim heeft met een Turkse gepensioneerde leraar Engels, die hem een koran in het Engels geeft.
Moskee en tombe van Sjems Tebrizi
Daarna bekijken we nog de moskee en de tombe van Sjems Tebrizi. Hij was de spirituele gids van Mevlana Rumi. Rumi raakte zo van hem in de ban dat hij zijn eigen discipelen verwaarloosde. Die waren zo jaloers dat ze Sjems Tebrizi verdreven en uiteindelijk vermoordden. Als vrouw kan ik ook deze moskee niet bekijken, maar wel de bedrijvigheid bij de ingang. Mannen die zich voor de ingang ritueel wassen of een kopje thee drinken. Net als alle andere bezoekers van de moskee krijgen wij ook een kopje thee.
Alaaddin-moskee
De oude Alaaddin-Keykubad-moskee staat op een heuvel een park met dezelfde naam. Hier kan ik het interieur wel goed bekijken; je loopt er namelijk door het mannendeel naar het vrouwendeel. Ik wil alleen de biddende mannen niet storen, waardoor ik een mooi, blauw mozaïek en de bewerkte houten preekstoel mis. Achteraf had ik dat best kunnen doen.
Archeologisch museum van Konya
Na lunch in een dönertentje, bezoeken we nog het archeologisch museum met vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook uit het neolithicum (tot 6000 jaar v.Chr!). O.a. uit de opgraving van de stad Çatalhöyük, die we later bezoeken. Onderweg ernaartoe lopen we langs de bouwval van een hogeschool (medresesi) voor rechtsgeleerdheid. Door het hek heen, zien we resten van prachtige mozaïeken.
Meer bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden die wij niet gezien hebben, maar wel de moeite waard zijn:
Karatay Medresesi
De Karatay Medressi is een museum met oude reliëfs en keramische tegels uit het Seltsjoekse tijdperk. Het gebouw zelf stamt ook uit die tijd; het diende als Islamitische hogeschool. Het museum ligt tegenover de Alaaddin-heuvel in het stadscentrum.
Panorama-museum
Het nieuwe Panorama-museum is een modern openluchtmuseum dat de geschiedenis van het Seltsjoekse tijdperk laat zien aan de hand van wassen beelden en films.
Karatay Karavan Parki in Konya
Onze uitvalsbasis is Karatay Karavan Parki, een mooie, gratis camperplaats met sanitair. Nadeel is het verkeerslawaai met veel getoeter. We slapen prima, maar vinden het toch wel erg onrustig. Daarom blijven we niet langer dan 2 nachten. We pakken bij de ingang van de camperplaats de lijnbus naar het centrum. Op de fiets kan ook (4 km rechtdoor en je bent bij het Mevlana-museum, maar wij vinden de bus veiliger.
Waardeer je dit bericht? Als je wilt, kun je me bedanken met een kop koffie of door iets te kopen via een advertentie op dit reisblog. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie, die mij helpt om deze website kan onderhouden.
This entry was posted in Azië
Bedankt voor deze blog. We hebben een appartement in Konya en weten nu meer over onze nieuwe stad
Ilse en Patrick
Wat leuk dat jullie wat aan mijn blog hebben. Bedankt voor de kopjes koffie! En natuurlijk heel veel plezier gewenst in Konya!