Izmir is een miljoenenstad. Te groot dus om in korte tijd helemaal te bekijken. Wij beperken ons tot de oude wijk Konak. Met de metro makkelijk bereikbaar vanaf onze camping.
Wij bezoeken Izmir op onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Campings bij Izmir
Bij de stad zijn twee campings: Moonlight Caravan Park en Caravan Park Izmir. Wij kiezen de tweede vanwege de net iets betere bereikbaarheid van het stadscentrum met openbaar vervoer. Het is namelijk maar 10 minuten lopen naar het gloednieuwe metrostation Çağdaş met een directe verbinding naar metrostation Konak.
Caravan Park Izmir
Op Caravan Park Izmir worden we hartelijk ontvangen door medewerker Ergun. Hij wijst ons een mooi plekje en legt uit waar de supermarkten zijn en hoe we in Konak komen. Voor de zekerheid schrijft hij het ook nog op een papiertje en hij geeft ons een visitekaartje met het adres van de camping, zodat we die weer terug kunnen vinden. Als ik hem in ruil mijn kaartje geef met mijn reisblog en socials laat hij zijn Instagramaccount zien. Hij kan er niet over uit hoe how glad hij is als ik hem ga volgen. Natuurlijk volgt hij mij terug en even later krijg ik een privéberichtje: “It’s nice to know you from a distant land.”
Caravan Park heeft alle voorzieningen voor campers, zelfs gloeiendheet water voor de afwas. En Ergun staat altijd klaar om te helpen. Op het terrein is ook een caravan- en camperreparatiebedrijfje gevestigd. De eigenaar spreekt goed Engels en vertelt dat hij erkend reparateur voor Truma en Dometic is. Handig dus als er iets met je kachel of koelkast is.
Bezienswaardigheden in Konan, Izmir
We kiezen voor ‘Engels’ bij de kaartjesautomaat op metrostation Çağdaş, maar we komen er niet uit hoe we een kaartje moeten kopen. Gelukkig ziet een beveiliger ons een tijdlang naar het apparaat staren. Hij komt naar ons toegesneld en loopt met ons naar de poortjes. Daar blijken we met onze creditkaart te kunnen inchecken. Hoe eenvoudig kan het zijn!
Verken Izmir met GetYourGuide:
Historische lift
In de metro vragen we aan een jongen die redelijk Engels spreekt bij welk station we er uit moeten voor de historische lift (asansör). Dat is station Konak. Een wat oudere vrouw houdt een heel verhaal in het Turks tegen ons. We kunnen haar niet goed duidelijk maken dat we er geen woord van verstaan, maar ze blijkt ons aanwijzingen te geven voor hoe we bij de lift moeten komen. Buiten het metrostation klampt ze een willekeurige medewerker van een cafetaria aan met de vraag of die ons de weg naar de lift wil uitleggen. Die wijst ons naar de tramvay, maar wij besluiten te gaan lopen; prima te doen. Zeker met Google Maps. We zoeken op Izmir Tarihi Asansör Binası, in het Engels Izmir Historical Elevator Building. We nemen de lift naar boven, drinken daar koffie met taart en genieten van het overzicht over de stad en de zee.
Wandelen of fietsen over de boulevard
Vanaf de lift wandelen we over de boulevard naar het Konak-plein (Konak Meydani). Dit is niet het mooiste stuk; dat is namelijk de promenade tussen de Kordonpier en de Konakpier. Er loopt ook een mooi fietspad langs de hele boulevard. Dit begint al dicht bij de camping. Tip die ik in een review las: steek met de veerboot de baai over en fiets langs het water terug.
Konak-plein met klokkentoren en kleine moskee
Op het Konakplein staat de klokkentoren die het symbool is van Izmir. De toren werd in 1901 gebouwd ter ere van het 25-jarig sultanaat van Abdul Hamid II. Op het plein staat ook de kleine Konak Yalı-moskee, gebouwd in 1754.
Overal in Turkije zien we tot nu toe veel zwerfhonden. Grote, vriendelijke honden die vaak een stuk met je mee wandelen. Behalve als ze diep in slaap zijn… De meeste hebben een label aan hun oor ten teken dat ze ingeënt en gesteriliseerd zijn.
Kemeralti Bazaar
Kemeraltı is een prachtige bazaar, waar van alles te koop is. Het is sinds de 17e eeuw het commerciële centrum van İzmir. Het lag toen nog direct aan zee. We slenteren er met heel veel plezier overheen. Vooral ook omdat de verkopers je wel in alle toeristentalen lokken, maar niet opdringerig zijn. Heel verrast zijn we over de Kızlarağası Han (herberg). Deze werd gebouwd in 1744 en behield zijn functie tot het einde van de 19e eeuw. Tussen 1988 en 1992 restaureerden ze het gebouw. Het is een groot terras met kleine winkeltjes eromheen. Meer over de bazaar lees je hier.
Agora van het antieke Smyrna
Na de soep steken we een verkeersweg over naar de opgraving van de Romeinse agora van Smyrna, zoals Izmir in de oudheid heette. De agora was het administratieve, politieke, juridische en commerciële centrum van Smyrna. Agora is de Griekse naam voor plein of marktplaats: het hart van de stad en dé plek waar de burgers (mannen, want het werk werd in de regel door de vrouwen en de slaven gedaan) elkaar ontmoetten en met elkaar vergaderden.
Meer lezen over de bezienswaardigheden van Izmir? Ga dan naar de toeristische website van de stad zelf. Je vindt er onder andere 3 wandelroutes.
Waardeer je dit bericht? Als je wilt, kun je me bedanken met een kop koffie of door iets te kopen via een advertentie op dit reisblog.
This entry was posted in Azië