Efeze is een die-mag-je-niet-missen opgravingssite in Turkije. Vooral de terrashuizen en de bibliotheek van Celsus zijn heel bijzonder.
We bezoeken Efeze op onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Parkeren bij Efeze
Ons plan is om in Kuşadası op een camping te gaan staan en daarvandaan de opgravingen van Efeze te bezoeken. Maar én we rijden vanaf Izmir zo goed als langs Efeze, én we zien een mooie plek op een parkeerplaats naast het Archeologisch Museum van Efeze in Selçuk (waar je ook mag overnachten in je camper), én het is bewolkt (dus niet te heet). We parkeren de camper op een mooi plekje en nemen vanaf de dichtstbijzijnde taxistandplaats een taxi naar en van de opgravingssite. Na ons bezoek aan de opgraving is het nog vroeg in de middag en heet op de parkeerplaats. Daarom rijden we door naar Kuşadası. Het museum zelf bezoeken we niet. Op de website Turkish Museums kun je een virtueel kijkje nemen.
Wandeling door het oude Efeze
We hebben al veel oude stenen gezien, maar de opgraving van Efeze is wel héél indrukwekkend! Het geeft een indruk van de stad in de 2e eeuw n.Chr., de bloeitijd van het Romeinse Rijk. Vooral de terrashuizen en de bibliotheek van Celsus zijn heel bijzonder. De site staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.
We vragen de taxichauffeur om ons bij de upper gate af te zetten. Daar kopen we een combiticket voor de opgraving en de terrashuizen (of ‘hangende huizen’). Met de audiogids aan ons oor wandelen wedoor de Curetenstraat naar het Domitianusplein. Een hachelijke onderneming, want de marmeren stenen waar we overheen komen, zijn spiegelglad. Niet voor niets hangt er om de 100 meter een bord met het telefoonnummer van de ambulance en is er een ambulancepost op het terrein.
Via de blootgelegde resten van de terrashuizen wandelen we naar de bibliotheek van Celsus. Door de Mazaeus- en Mithridatespoort komen we op de agora; de marktplaats waar ook vergaderd werd. Daarnaast is het enorme theater van Efeze. Langs een verzameling sarcofagen en over een schaduwrijk pad komen we bij de lower gate van Efeze. Voor ons is het perfect om bij de upper gate naar binnen te gaan en naar de lower gate naar buiten. Maar mensen die niet al te goed ter been zijn, zou ik adviseren om via de lower gateI naar binnen én naar buiten te gaan, om zo de gladde Curetenstraat te mijden.
Lees meer over Efeze op Hunebednieuwscafé.
Terrashuizen
De terrashuizen of ‘hangende huizen’ van Efeze zijn tegen een helling gebouwd. Aan de grote ruimtes, de mozaïeken op de vloeren en fresco’s op de wanden, kun je zien dat er rijke mensen woonden.
Een aantal huizen hadden zelfs stromend water, een privé-badhuis en een toilet. Een kaartje voor de opgraving van Efeze kost € 40 (2024) en een combinatiekaart waarbij je ook toegang hebt tot de terrashuizen kost € 52. Niet goedkoop dus, maar je doet jezelf echt te kort als je de terrashuizen overslaat!
Waardeer je dit bericht? Als je wilt, kun je me bedanken met een kop koffie of door iets te kopen via een advertentie op dit reisblog. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie, die mij helpt om deze website kan onderhouden.
This entry was posted in Azië