Dalyan bij Muğla is een bezoek waard vanwege de mooie omgeving en ook het stadje zelf is leuk. Wij staan er op een kleine camping op fietsafstand.
Wij staan een paar dagen bij Dalyan tijdens onze campertrip door Turkije.
Inhoudsopgave
Boottocht bij Dalyan
Dalyan ligt aan een rivier, tussen de Egeïsche zee en het Köyceğiz-meer. We maken een mooie boottocht door een natuurgebied naar de monding van de rivier en het Iztuzu-strand, ook wel het schildpaddenstrand genoemd. Overdag is het Iztuzu-strand van de toeristen, en ’s nachts van de schildpadden. Bij een strandtent lunchen we met een typisch Turkse gevulde pannenkoek (Gözleme). Het natuurgebied waar we doorheen varen, doet ons denken aan Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Biesbosch, maar door de hoge bergen is het toch echt wel anders.
Foto-impressie van ons bootuitje
[Lees verder onder de foto’s]
Taxiboot en dagtrips
Er varen heel veel toeristenboten door het gebied. De taxiboten die op en neer van Dalyan naar het Iztuzu-strand varen en de boten waarmee je een dagtrip kunt maken met o.a. een zwem- en snorkelpauze in het meer, plus een uitgebreide lunch. Die dagtrips moet je uiterlijk een dag van tevoren boeken, de taxiboten varen zodra ze genoeg passagiers hebben. Heen vanaf 10:30 en terug vanaf 13:00. De boten liggen in het centrum, bij de moskee. Wij betalen omgerekend ca. € 7,50 pp voor een retour.
Als we bij het strand aankomen, vragen hoe we de juiste boot terug kunnen herkennen. Onze schipper legt uit dat we op de termen kooperatif en public boat, en het schildpadlogo moeten letten. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. De eerste boot van het kooperatif blijkt een groep te vervoeren. En op de boot waar een behulpzame schipper ons naartoe brengt, staat private boat. We vertrouwen het niet, maar de schipper van de – superluxe – privéboot checkt ons kaartje en zegt dat we echt bij hem aan boord mogen komen. We zijn niet de enigen die het ingewikkeld vinden. Op de boot naast ons, zitten een paar jongens die wel 3, 4 keer weggestuurd en weer teruggeroepen worden. En op onze boot ontdekken 2 vrouwen net op tijd dat zij op een andere boot moeten zijn.
Bij GetYourGuide kun je trips naar Dalyan boeken vanuit andere plaatsen (klik door voor alle activiteiten):
Koningsgraven bij Dalyan
Onderweg varen we langs de graven van Lycische koningen. Die zijn rond 400 voor Chr. uitgehakt in de rotsen. Op grote hoogte, om de schatten tegen diefstal te beschermen. Lycie is een gebied langs de zuidkust van Turkije. In de Oudheid woonden hier de Lyciërs.
Eerder kon je over een pad naar de graven toelopen. Dit pad werd Sevgi Yolu genoemd, ‘Pad der liefde’, omdat hier naast de vele toeristen, ook veel stelletjes kwamen. Omdat de bezoekers veel schade hebben aangebracht, is het gebied niet mee openbaar toegankelijk. Je kan nu alleen nog met een gids over het pad wandelen. Gelukkig zijn de graven heel goed te zien vanaf het water.
Op de fiets naar het Iztuzu-strand
Vanaf onze camping is het maar kilometer fietsen naar het Iztuzu-strand. We zijn wel blij met onze e-bikes, want het is een weg vol hellingen. We fietsen niet helemaal naar het strand, maar tot een mooi uitzichtpunt.
Het stadje Dalyan
Het stadje was vroeger een klein vissersdorpje; het woord dalyan betekent viskering of viskwekerij. Het is inmiddels supertoeristisch en modern, maar zonder hoogbouw. We slenteren met veel plezier door de gezellige straatjes met toeristenwinkeltjes en drinken wat op een terrasje.
Beschermd gebied
In 1987 waren er plannen om op het İztuzu-strand een groot hotel te bouwen. Dit leidde internationaal tot grote beroering, omdat het strand de op een na belangrijkste nestplaats is voor de bedreigde onechte karetschildpad (caretta caretta) in het Middellandsezeegebied. Dankzij protesten van milieuactivisten en internationale milieu- en natuurbeschermingsorganisaties kreeg de regio een beschermde status en werd uitgeroepen tot natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan. Er gelden strenge voorschriften om verstoring van de schildpadden te voorkomen. De onechte karetschildpad is nu het logo van de stad en van de bootcoöperatie van Dalyan.
Campings bij Dalyan
Bij Dalyan zijn veel campings, maar lang niet allemaal geschikt voor campers. Wij staan een paar nachten op het leuke terrein van Sultaniye camping (lees mijn blogbericht) en op Ekin Kir Evi Restoran & Apart & Camping (link naar de website van de camping), bij een veldje met granaatappelstruiken. En we hebben schaduw van moerbeibessenboom. Zelf ben ik overgevoelig voor bessen, maar Wim snoept de hele dag door uit de boom, net als de bezoekers van het restaurant. De camping ligt 6 kilometer ten zuiden van Dalyan aan het Sülüngür-meer. Een prima fietsafstand, dus.
Campingvoorzieningen
De camping heeft redelijke voorzieningen: schone toiletten, warme douches, water voor de camper, een klein zwembad met ligstoelen. Ze hebben geen afwasgelgenheid en je chemisch toilet mag je in de wc legen. Grijs water lozen kan er niet. Bekijk de camping ook op Park4Night.
Je kunt er lekker, maar niet supergoedkoop, eten, met uitzicht op het meer. In tegenstelling tot de reviews is de camping via 1 van de 3 ingangen bereikbaar voor hoge campers. En als wij er zijn (eind mei) is het restaurant tot 22:00 uur open. Op het moment dat het restaurant ’s avonds dichtgaat, doen ze ook het hek van de hoge ingang dicht.
Land van sinaasappels en granaatappels
Granaatappelsap (Pomegranate juice in het Engels en nar suyu in het Turks ) is heel gezond en granaatappels worden in Turkije en veel landen aan de Zijderoute gezien als een symbool van vruchtbaarheid, van overvloed, voorspoed en gezondheid. Granaatappels worden op de grond geplet of het sap wordt op bruiloften aan gasten uitgedeeld om het pasgetrouwde stel het beste te wensen.
We zien ook veel sinaasappelboomgaarden en in veel café’s kunnen we verse sinaasappelsap krijgen. Wij kennen Portugal als het land van de sinaasappels en de Turken blijkbaar ook, want sinaasappelsap heet hier Portakal suyu.
Waardeer je dit bericht? Als je wilt, kun je me bedanken met een kop koffie of door iets te kopen via een advertentie op dit reisblog. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie, die mij helpt om deze website kan onderhouden.
This entry was posted in Azië