Onderweg naar Australië hadden we een stopover in Shanghai van 9,5 uur. Genoeg voor een bezoek aan de stad! Vooral omdat we ’s ochtends arriveerden en ’s avonds verder vlogen. Het werd een geweldige citytrip van 4 uur!
Wij gingen naar Australië voor de bruiloft van onze broer/zwager en schoonzus.
Lees ook mijn artikelen over de bruiloft in Australië en hun woonplaats over Maldon, waar we een paar jaar later 3 maanden woonden.
Van tevoren had ik op internet alles precies uitgezocht. (Zo fijn dat mensen de moeite nemen hun ervaringen te delen!) In deze blogpost zet ik alles nog eens op een rijtje, inclusief escapes voor als er iets mis dreigt te gaan.
Inhoudsopgave
Reisschema voor 1 dag voor een stopover in Shanghai
Ik heb ons ‘reisschema voor 1 dag’ heel ruim opgesteld en er niet te veel sightseeing in opgenomen. 1,5 uur voor de rit naar de oude stad, 4 uur voor het bezoek aan de oude stad en de Bund, 1 uur voor de trip terug naar het vliegveld, 3 uur van tevoren terug op het vliegveld voor onze vlucht naar Australië.
Neem alvast Chinees geld mee
Om tijd te sparen, kun je vanuit Nederland alvast Chinees geld meenemen, al kun je ook op het vliegveld pinnen. Denk er sowieso aan om je pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
Bij aankomst op Shanghai Pudong Airport (PVG) kun je ter plekke een gratis overstapvisum aanvragen voor maximaal 72 (=3 dagen) of zelfs voor maximaal zelfs 144 uur (=6 dagen). Als je bij de vliegveldmedewerkers aangeeft dat je een ‘Transit Visum’ wilt, verwijzen zij je vanzelf naar de juiste plek. Een voorwaarde voor een overstapvisum is dat je wel écht op doorreis moet zijn naar een bestemming buiten China, zoals in ons geval Australië.
Hoe kom je van Shanghai International Airport in de stad?
Als je je paspoortstempel hebt, volg je de borden richting het treinstation. Neem hier rustig de tijd voor, want in het buitenland – en zeker in China – is alles anders op vliegvelden en stations. Wij volgden bijvoorbeeld de pijlen richting het treinstation (plaatje van een trein, kan niet missen) en konden op een gegeven moment niet verder. Bleken we op de verkeerde verdieping te lopen.
En even later dachten we dat we al op het station waren en volgden we voor ons idee de pijlen naar het juiste spoor, maar al snel ontdekten we dat we door een winkelcentrum liepen; de pijlen verwezen naar de verdiepingen. Reizigers die de weg op Pudong Airport weten, doen er een half uurtje over om in de oude stad te komen, wij ongeveer een uur. Toch nog ruim binnen 1,5 uur die ik ervoor uitgetrokken had, dus.
Met de Maglev-trein en de metro
Neem op het treinstation de Maglev. Deze trein brengt je in nog geen 8 minuten naar het Longyang Road Station (ongeveer 10 euro voor een retourtripje). Vanaf Longyang Road Station namen wij de metro (lijn 2) naar East Nanjing Road Station. Metrokaartjes kun je bij een automaat kopen. Dat doe je zo: eerst kies je links onderaan voor English, daarna kies je de metrolijn van het station waar je heen wilt, dan het station op die desbetreffende lijn zelf en tenslotte het aantal kaartjes dat je wilt, voor als je met meerdere personen bent. Op het scherm krijg je dan het eindbedrag te zien, waarna je je geld kunt invoeren en je je kaartje(s) en eventueel wisselgeld terugkrijgt.
Je kunt vanaf het vliegveld ook helemaal met lijn 2 naar East Nanjing Road Station, maar dan doe je er langer over én je mist de sensatie van de razendsnelle Maglev.
Old Town van Shanghai
Op Nanjing East Road Station stapten wij over op lijn 10 naar Yuyuan Garden Station de oude stad. Wij bezochten de Yuyuan (of Yu) Garden (=Tuin van het Geluk), die vlakbij het station ligt, plus de bazaar en de straten eromheen. De minst toeristische straten zijn het leukst!
Rond de Zigzag-brug
We waren van tevoren van plan om tijdens onze stopover in Shanghai bij de stalletjes op straat eten te kopen, maar dat zag er niet erg hygiënisch uit. We bedachten vervolgens om dumplings te gaan eten in het populaire Nanxiang Steamed Bun Restaurant (Nanxiang Mantou Dian), vlakbij de zigzagbrug en bij de City God Temple .
De zigzagbrug is een enorme toeristische trekpleister, en op en rond de brug is het dan ook stervensdruk. En ook in het Nanxiang Steamed Bun Restaurant was het zo druk dat we er maar van afzagen om daar een hapje te eten. Onze stopover in Shanghai duurde tenslotte maar een paar uur. Gelukkig kwamen we prima aan onze trekken in een modern restaurant waar ze hetzelfde streetfood verkochten als op straat – en gelukkig ook dumplings – maar dan een stuk verantwoorder.
Stopover in Shanghai – korte stadswandeling op Google Maps
De Bund
Vanaf de oude stad is het tien minuutjes lopen naar de Zhongshan East 2nd Road die langs de Huangpu river loopt. Als je over de Zhongshan East 2nd Road naar het noorden loopt (linksaf als je vanaf de oude stad tegen de rivier aanloopt) kom je vanzelf op de Bund, de 1,5 km lange oeverpromenade tussen de Huangpu-rivier en de Zhongshan East Road. Je loopt langs de historische gebouwen aan deze kant van de rivier terwijl je aan de overkant van het water de beroemde skyline van het moderne stadsdeel Pudong ziet.
Op Zhongshan East Road 18 zit Bar Rouge. Wij zijn er zelf onze ultrakorte stopover in Shanghai niet geweest, maar op internet zag ik dat je vanaf de rooftopbar een schitterend uitzicht op de skyline hebt.
Terug naar Pudong International Airport
Als je direct na de Bar Rouge linksaf slaat, loop je over de Nanjing East Road in ca 10 minuten naar het Nanjing East Road metrostation. Reken op een wandeling van een half uur vanaf het begin van de Bund. Wij twijfelden of we goed liepen en vroegen een Chinese man de weg. Die was zo vriendelijk om helemaal met ons mee te lopen. De vrouw met wie hij was, kon ons niet bijhouden doordat ze op hoge hakken liep. Maar wij waren blijkbaar belangrijker dan zij, want hij liet haar gewoon achter ons aan strompelen, ook al probeerden wij hem duidelijk te maken dat wij helemaal geen haast hadden.
Vanaf station Nanjing East Road pakten we weer metrolijn 2 naar Longyang Road en daarvandaan de Maglev naar het vliegveld.
Taxi als alternatief bij je stopover in Shanghai
Wij waren ruim op tijd terug voor onze vlucht, namelijk 3 uur van tevoren. Ik had dit voor de zekerheid gevraagd aan de medewerkers op Pudong Airport. Als we het idee gehad hadden dat we het met trein en metro niet zouden halen, hadden we altijd nog een taxi kunnen nemen. Thuis had ik alvast deze tekst geprint om zo nodig aan de taxichauffeur te laten zien:
浦东国际机场 = Pudong International Airport in het Chinees.
Durf je de rit met Maglev en metro niet aan omdat je stopover korter is, wil je meer tijd in de stad doorbrengen, of heb je gewoon geen zin in gedoe, dan kun je natuurlijk ook sowieso heen en terug een taxi nemen.
This entry was posted in Australië, Azië