Peñíscola aan de kust van Oost-Spanje – we zijn er al vaak langsgereden. Maar omdat mensen er zo enthousiast over zijn, gaan we er deze keer op een camping staan. En we snappen het enthousiasme nu 100%: het historisch centrum is superpittoresk!
Inhoudsopgave
Wij moesten altijd grinniken over de naam. Maar inmiddels weten we dat Peñíscola gewoon het oude woord voor peninsula (= schiereiland) is. En als je het op z’n Spaans uitspreekt, hoor je dat ook. Luister maar.
Overnachten in Peñíscola
In Peñíscola zijn verschillende campings en camperplaatsen. Je vindt ze op Google Maps, Park4night en Campercontact. Wij stonden op camping Ferrer, midden in het centrum van Peñíscola.
Peñíscola heeft behalve het historisch centrum o.a. ook twee mooie stranden die toeristen trekken, dus er zijn genoeg hotels, appartementen en B&B’s. Ook die vind je op Google Maps. Op camping Ferrer kun je trouwens ook een bungalow of een kamer huren.
Vanaf camping Ferrer is het een kwartier lopen naar het historische wijkje, dat op een schiereiland tussen de twee stranden ligt. Je ziet het vanuit de verte al heel mooi liggen. Een oude burcht torent er bovenuit.
Het kasteel van Peñíscola
Als je via de straatjes van het historisch centrum van Peñíscola naar boven dwaalt, kom je vanzelf bij het kasteel uit. Wij zijn in een weekend in Peñíscola en dan is het erg druk met Spaanse toeristen bij het kasteel. Daarom besluiten wij het alleen aan de buitenkant te bewonderen. Maar deze belangrijkste bezienswaardigheid van Peñíscola is zeker een bezoek waard. Op de mooie website van Castilla Peñíscola kun je veel over het kasteel zien en lezen.
Het verhaal van het kasteel van Peñíscola
De burcht is tussen 1294 en 1307 gebouwd door de Tempeliers, op de ruïnes van een oude Arabische citadel. Dat deden ze toen hun Orde al aan het verdwijnen was. De burcht, hoog op een rots, was een goede laatste schuilplaats.
De burcht gaf ook onderdak aan Benedictus XIII – Papa Luna (= Paus Maan). Hij bracht er tussen 1411 en 1423 zijn laatste jaren door. Hij woonde dus niet in Rome, zoals gebruikelijk voor pauzen. Hij maakte van het kasteel een pauselijk paleis. Paus Maan lijkt wel een bijnaam, maar dat is het niet. ‘Luna’ was zijn achternaam. De burcht van Peñíscola staat ook bekend als Castello de Papa Luna.
Sinds het meer dan 700 jaar geleden gebouwd werd, is het fort vaak veranderd. Door paus Luna, maar ook door de Fransen die het kasteel tijdens de onafhankelijkheidsoorlog bezetten. En door de Spaanse generaal Elío die het bombardeerde om het te heroveren. In de 20ste en 21ste eeuw is het kasteel een aantal keren gerestaureerd.
Bekijk ook de korte video waarin een jonge ridder je rondleidt door het kasteel:
Fietsen en wandelen bij Peñíscola
Op de fiets naar Benicarló
Een leuke fietstocht is van Peñíscola naar Benicarló. Ongeveer 16 km heen en terug (in totaal). Bijna helemaal langs de boulevard, met uitzicht zee. Lees mijn blogbericht over Benicarló.
Wandelen en fietsen door de Sierra de Irta
Ten zuiden van Peñíscola ligt het natuurpark de Sierra de Irta. In dit gebied zijn een aantal mountainbike- en wandelroutes uitgezet. Maar informatie vind je in de folder Trails of Irta.
Plaatsen in de buurt
Net ten zuiden en ten noorden van Peñíscola liggen de rustige badplaatsen Alcossebre en Benicarlo. En wat verder naar het zuiden en noorden liggen de stad Valencia en de Ebrodelta, beide ook een bezoek waard! Lees ook mijn blogs over Valencia en het klooster van El Puig daar vlakbij:
In de Ebrodelta kun je fietstochten maken tussen de rijstvelden door.
This entry was posted in Europa