Nationaal Park Monfragüe is een uitgestrekt natuurgebied in de Spaanse regio Extremadura. Wij verkennen het met een excursie vanaf camping Monfragüe. Een echte aanrader, want de gids spot vogels voor je, brengt je op de mooiste plekken en weet héél veel over het park te vertellen!
Wij bezoeken het park bij onze campertrip door Spanje.
Inhoudsopgave
Excursie door Nationaal Park Monfragüe
Spanje heeft 16 nationale parken, vertelt onze gids Valentino. De Picos de Europa was het 1e Spaanse natuurgebied met die erkenning en het Nationaal Park Monfragüe het 14e. Het is middelgroot in vergelijking met de andere. Het gebied rondom het Nationaal Park is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Valentino spreekt goed Engels, en speciaal voor ons zegt hij alle namen van vogels en bomen en planten in het Nederlands. Vloeiend. Dat doet hij ook voor gasten uit andere landen. Wij hebben een groepsexcursie voor 4 personen geboekt, maar wij zijn de enigen. In feite een privétour dus.
Lees ook mijn blogartikel Camperplaats Posada de Valdeón in de Picos de Europa.
Nationaal Park Monfragüe is het meest uitgestrekte en best bewaarde mediterrane bos ter wereld, vol kurkeiken en steeneiken. Deze bomen, en de rotsen, beekjes en 2 rivieren – de Tiétar en de Taag – maken het gebied een ideale leefomgeving voor allerlei planten en dieren. De roofvogeldichtheid is nergens groter dan hier.
Vogels kijken in Nationaal Park Monfragüe
Wij zien heel veel vale gieren, en – dankzij Valentino – een paar monniksgieren. Die vliegen heel hoog boven ons, maar hij herkent ze aan de vorm van hun vleugels. Daarnaast broeden in Nationaal Park Monfragüe vijf soorten arenden: steenarend, dwergarend, slangenarend, havikarend en de zeldzame Spaanse keizerarend. Daarvan zien wij alleen de havikarend, en dat we die zien, is best bijzonder, volgens Valentino. Zonder zijn oplettendheid hadden wij hem nooit ontdekt. Met het blote oog zie je namelijk alleen een piepklein wit vlekje; dat is de voorkant van de vogel. Ervaren vogelaars, zoals onze gids, hebben daar een oog voor.
Valentino spot de vogels voor ons, met het blote oog en zijn verrekijker. Als hij een vogel of hert ziet, zet hij de telescoop voor ons op zodat wij het goed kunnen bekijken. Ik maak foto’s met mijn travelzoomcamera (aff) en met mijn mobiele telefoon tegen de telescoop van Valentino.
We hebben geluk: gisteren regende het de hele dag en vanochtend hebben de gieren honger, want gisteren konden ze niet jagen. Daardoor zien wij er nu zo veel vliegen. Ze laten zo snel mogelijk hun veren drogen (ook een mooi gezicht!) en gaan dan op jacht. Het waait flink, dat helpt bij het opstijgen en vliegen met vleugels die nog niet helemaal droog zijn.
De meeste vogels zien we bij de rots Peña Falcon, met de bijnaam Salto de Guitano (sprong van de zigeuner). Wij zien gieren en een blauwe rotslijster, maar ook de zwarte ooievaar, slechtvalk, en grijze gors kun je hier spotten.
[Lees verder onder de foto’s]
Nationaal Park Monfragüe is ook cultureel waardevol; in een grot zijn prehistorische rotstekeningen gevonden en er staat een ruïne van een 9e-eeuws kasteel. Dit dus allemaal volgens Valentino, die niet alleen van alles over de vogels weet en vertelt, maar o.a. ook over de geschiedenis van het gebied en over de mensen die er nu nog wonen.
Bekijk ook de website Birding in Extremadura.
Burlende herten
We hebben nog meer geluk: in Nationaal Park Monfragüe leven veel herten en het is de tijd van het jaar dat de mannetjes hun lokroep laten horen om vrouwtjes te lokken. We horen er heel veel burlen! En we zien er ook een paar. Een vrouwtje met haar jongen zelfs van heel dichtbij.
[Lees verder onder de foto’s]
Camping Monfragüe
Camping Monfragüe is niet zo’n sfeervol terrein, maar de receptiemedewerkers zijn superaardig en relaxt, en het sanitair is prima in orde. De camping ligt direct naast het bezoekerscentrum van Nationaal Park Monfragüe, maar jammer genoeg 10 km van de grens van het natuurgebied zelf. Een half uur fietsen dus. En het startpunt van de wandelingen ligt in Villarreal de San Carlos, en dat is 40 minuten fietsen vanaf de camping. De camping is het hele jaar open en in het laagseizoen krijg je korting met de ACSI-kaart.
Fietstocht vanaf de camping
Vanwege de afstand naar Nationaal Park Monfragüe besluiten wij daar niet te gaan wandelen. In plaats daarvan fietsen we een stukje van de vía verde, die vlák bij de camping start (net na restaurant Las Habazas). Die wandel-/fietsroute is onderdeel van de Vía de la Plata en ligt in de overgangszone van Nationaal park Monfragüe en het biosfeerreservaat. Het pad loopt over een deel van de oude spoorlijn Madrid-Valencia de Alcántara, met uitzicht op kurkeiken en steeneiken, en runderen en Iberische varkens. We volgen de vía verde tot het oude station van Malpartida (Antigua estación de Malpartida), slaan daar af naar Malpartida de Plasencia en fietsen daarvandaan terug naar de camping. Al met al een mooi en makkelijk tochtje!
Routebeschrijving: bij het oude station van Malpartida – niet meer dan een paar ingestorte gebouwen – sla je rechtsaf een zandpad in. Dat volg je – parallel aan het stukje vía verde dat je net gefietst hebt- tot je bij een tunneltje komen. Daar fiets je onderdoor. Sla op de asfaltweg linksaf, dan kom je vanzelf in Malpartida de Plasencia. Het handigst is om daar je routeplanner op camping Monfragüe in te stellen. Het laatste stukje kun je nog even over de vía verde fietsen.
Bezoekerscentra van Nationaal Park Monfragüe
Nationaal Park Monfragüe heeft twee bezoekerscentra. Voordat wij op excursie gaan, komen we meer te weten over het park in het bezoekerscentrum naast de camping. Dat is heel mooi ingericht. En met QR-codes kun je naar een website met Engelse uitleg. Helaas werkt dat niet bij ons (misschien hadden we bij de balie moeten vragen om een WIFI-code?). Maar ook zonder toelichting is het een hele interessante expositie.
Bedankt voor de tip! We gaan komende maanden die kant op en zeker daar eens fietsen
Graag gedaan en veel plezier!