Ávila heeft de best bewaarde stadsmuur ter wereld. En het historisch centrum van de stad staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is een bezoek echt waard!
Ávila is wel erg toeristisch. Met grote menu’s in het Engels met foto’s van de gerechten. Restaurants die bijna allemaal iets van ‘Medieval’ in de naam of inrichting hebben. En in bijna alle historische gebouwen zitten nu hotels. Maar dat drukt onze pret absoluut niet! We wandelen door alle straatjes en langs de stadsmuur, bezoeken spontaan een museum in een paleis en genieten volop.
Ávila is onderdeel van onze campertrip door Spanje.
Inhoudsopgave
Bekijk mijn foto-impressie:
Beroemde inwoners van Ávila
Palacio de Superunda – Caprotti-collectie
In 1916 strandde de trein waarin de Italiaanse schilder Guido Caprotti reisde in een sneeuwstorm in Ávila. Tijdens zijn gedwongen verblijf van een paar dagen werd hij zo verliefd op de stad dat hij zich er vestigde. Hij ontmoette al snel de schilderes Laura de la Torre en zij werden verliefd op elkaar. Ze trouwden en gingen in Palacio de Superunda wonen Daar is nu een museum gevestigd, voor een groot deel gewijd aan de schilder. Wij lopen er spontaan naar binnen en hebben daar geen spijt van.
Laura de la Torre was gespecialiseerd in het schilderen van miniaturen; van haar hangt er een verzameling schilderijtjes van Engelse koninginnen.
Santa Teresa van Ávila
Een andere beroemde inwoner van de stad is Santa Teresa. Zij leefde in de 16e eeuw. Een bakker heeft in 1860 een koekje aan haar opgedragen, dat nu een belangrijk souvenir van Ávila is: Yemas (eierdooiers) de Santa Teresa. Er is zelfs een winkel, waar ze niets anders dan Yemas de Santa Teresa verkopen. Daar mogen wij er één proeven. Ze zijn heerlijk, dus er gaat een doosje mee naar ons huis op wielen.
Weetjes over Ávila
- Ávila ligt op een hoogvlakte en is op 1132 meter de hoogstgelegen grote stad van Spanje.
- De stad bestond al in de Romeinse tijd.
- In de 16e eeuw bloeide de stad onder invloed van de katholieke koningen, maar vanaf de 17e eeuw daalde het aantal inwoners.
- De stadsmuur is 2,5 km lang. De bouw begon in de 11e eeuw. Hij heeft maar liefst 88 halfronde torens en 2500 kantelen. Gemiddeld zijn ze 12 meter hoog en 3 meter dik. En er zijn 9 toegangspoorten.
- De muren van Ávila zijn het grootste volledig verlichte monument ter wereld.
- Een kant van de kathedraal van Ávila is ingebouwd in de stadsmuur.
Ontdek meer over de stad op de Official Tourism Page van Ávila.
Camperplaats Ávila
Vanaf de camperplaats Aparkarea zien we uit op de stadsmuur van Ávila. En we lopen in nog geen 10 minuten naar het historisch centrum (wel even klimmen). De camperplaats kost € 12 per nacht zonder elektriciteit en €18 met (’23). Je kunt er je chemisch toilet legen, grijs water lozen en schoon water tanken, de was doen en zelfs je camper wassen. Er zijn 2 badkamers: 1 voor mannen en 1 voor vrouwen. Elk met douche en toilet (bij de prijs inbegrepen).
Wij hebben vooraf online geboekt en betaald, maar dat kan ook ter plekke nog (al loop je natuurlijk kans dat alle plaatsen bezet zijn als je laat arriveert). Bij de medewerkers, als die aanwezig zijn, of anders voor de poort via internet.
This entry was posted in Europa