Vélez-Málaga is een mooie, witte stad aan de Costa del Sol. Totaal niet toeristisch en toch een bezoek waard! Zeker als je toch al in de buurt bent, zoals wij. Vooral het historisch centrum van de stad heeft een aantal interessante bezienswaardigheden.
Inhoudsopgave
Vélez-Málaga ligt net boven Torre del Mar
Wij stonden in oktober/november 2021 vier weken op camping Almanat in Torre del Mar en fietsten vandaaruit een paar keer naar Vélez-Málaga. Dat ligt maar 5 kilometer het binnenland in. Vélez-Málaga is de gemeente waar Torre del Mar bij hoort.
- Mijn artikel over Naturistencamping Almanat.
- Mijn artikel over Torre del Mar.
Authentiek Spaans
In Vélez-Málagae ervaar je het authentieke Spanje. In het moderne stadsdeel, en vooral in het historisch centrum. Dat vind je makkelijk, want het is goed met borden aangegeven. En bovendien torent het fort van Vélez-Málaga boven de oude stad uit, dus dat is een baken waar je je op kunt richten.
Bezienswaardigheden van Vélez-Málaga
La Fortaleza de Vélez-Málaga
Zoals gezegd: op het hoogste punt van de stad ligt het fort van Vélez-Málaga. La Fortaleza, in het Spaans. Het is gebouwd in de 10e eeuw. In de 14e en 15e eeuw was het één van de belangrijkste forten in het Nasrid-koninkrijk. Mensen bouwden huizen rond het fort en zo ontstond de stad Vélez-Málaga. De stad lag strategisch aan de rivier de Vélez, tussen Granada en Málaga, en werd het belangrijkste economische centrum van de Andalusische provincie Axarquía.
Toen het Franse leger in 1808 Spanje binnenviel (Spaanse onafhankelijkheidsoorlog), werd het fort hervormd en kreeg het zijn militaire functie terug. Maar nadat het laatste militaire garnizoen er uit trok, werd het fort aan een particulier verkocht als steengroeve. Het verviel totaal.
In 1967 reconstrueerde de gemeente één van de torens, de toegangspoort en een kasteelmuur van het fort, met de hulp van het Ministerie van Toerisme.
Palácio de Beniel
Het Palácio (= Paleis) van Beniel is in het begin van de 17e eeuw gebouwd in Mudejar-stijl uit de late renaissance. Het had de eerste tijd een woonfunctie. In de 19e eeuw werd het gebruikt als rechtbank en stadhuis, en tot ver in de 20ste eeuw nog als stadhuis. Het is nu het hoofdkantoor van de Fundación Marîa Zambrano en van verschillende gemeentelijke diensten. Op deze Wikipediapagina lees je wie Maria Zambrano was.
Ermita de Nuestra Senora de los Remedios
Het is een hele klim naar de Ermita de Nuestra Senora de los Remedios (= kerk van Onze Lieve Vrouw van de Remedies). Maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht op het fort van Vélez-Málaga, de stad en de omgeving. De kerk zelf en het moderne park eromheen zijn ook heel mooi. De kerk is gebouwd in het midden van de 17e eeuw en sindsdien meerdere keren verbouwd. Nuestra Señora de los Remedios is de beschermheilige van Vélez-Málaga.
Binnen zijn de hedendaagse muurschilderingen de moeite waard om te bekijken. (Dat lees ik op internet, want als wij er zijn, is de kerk jammer genoeg dicht). Evaristo Guerra, een inwoner van Vélez-Málaga, schilderde de fresco’s tussen 2003 en 2007. Ze laten de stad Vélez-Málaga en het landschap eromheen zien. (Langs de boulevard van Torre del Mar hangt een reproductie van een ander kunstwerk van Evaristo Guerra.)
Casa Cervantes
Casa (= huis) Cervantes is een herenhuis uit de 16e eeuw. Reizigers overnachtten er op doorreis. Volgens de overlevering logeerde ook de schrijver Miguel de Cervantes hier een paar weken, in 1594. Een van de ruimtes – de Sala Cervantes – is ingericht als museum over zijn leven en over de stad. Een aanrader!
Het is wel een beetje jammer dat de expositie vooral uit lange, Spaanse teksten bestaat. Gelukkig vertaalt een medewerker alles voor ons. Haar Engels is niet zo geweldig, maar Wim kent een beetje Spaans en ik ben goed in het omdenken van op z’n Spaans uitgesproken Engelse woorden, dus zo komen we er toch uit.
Cervantes was jarenlang in actieve militaire dienst en beleefde als soldaat veel avonturen. Daarna was hij een tijdje belastingambtenaar. In die functie kwam hij naar Vélez-Málaga; om belastingen te innen. Hij werd op een keer beroofd en omdat hij daardoor het belastinggeld niet kon afdragen, werd hij gevangengezet wegens onbetaalde schulden. En in de gevangenis begon hij aan zijn beroemde boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. In het Spaans: El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha.
[Lees verder onder de foto’s]
Iglesia San Juan Bautista
De ‘San Juan Bautista’-kerk werd in 1487 gebouwd op een oude middeleeuwse moskee. In Mudejar-gotische bouwstijl. Na een aantal ingrijpende verbouwingen in het midden van de 19e eeuw veranderde de bouwstijl naar neoclassicistisch. Het puntdak met tegels van de kerktoren herinneren nog wel aan dat van een minaret. In de kerk kun je de muurschildering van de hedendaagse kunstenaar Francisco Hernández (uit Vélez-Málaga) bewonderen.
Iglesia de Santa Maria de la Encarnación
De kerk van Santa María de la Encarnación staat in de buurt van het fort van Vélez-Málaga. Zoals veel oude kerken in Zuid-Spanje was het oorspronkelijk een moskee. De kerk heeft een Mudejar-gotische bouwstijl met renaissance-elementen. Eén van die renaissance-elementen is een altaarstuk dat mogelijk afkomstig is uit de werkplaats van Diego Siloé.
Kerk en klooster van San Francisco
De oorsprong van het kloostercomplex van de San Fransisco (= de heilige Franciscus) gaat terug tot 1487. Toen veroverden katholieke vorsten de stad Vélez-Málaga (en Torre del Mar) op de Moren. Franciscaner monniken bouwden (ook weer) een oude moskee om tot kerk. In 1498 gaven de katholieke vorsten opdracht tot de bouw van het klooster naast de kerk.
Van de oude moskee is de minaret bewaard gebleven. Deze is omgebouwd tot een klokkentoren die nog versierd is met Moorse motieven. Het complex had oorspronkelijk twee kloosters. Eén werd er afgebroken, maar de patio is bewaard gebleven. Deze is uit de 16e eeuw en in Mudejar-stijl.
Teatro del Carmen
Het gebouw van Teatro del Carmen is een kerk die in 1995 omgebouwd is tot theater. De deuropening is het enige wat nog over is van de kerk; de rest van het oude gebouw is gesloopt. Het theater staat aan een mooi pleintje: Plaza del Carmen.
[Lees verder onder de foto’s]
Museo de la Semana Santa de Vélez-Málaga
Semana Santa (= Heilige Week), is een enorm belangrijk festival voor Vélez-Málaga. In de Paasweek draait alles om processies, speciaal eten en muziek. De 19 broederschappen die Vélez-Málaga rijk is, bereiden zich een heel jaar voor op de parades. Ze maken praalwagens met beelden van Jezus Christus, de Maagd Maria en andere heiligen. In het Museo de la Semana Santa de Vélez-Málaga ontdek je alles over deze bijzondere week. Meer informatie over het museum vind je hier.
Lees ook dit mooie (Engelstalige) artikel over de Heilige Week in Vélez-Málaga. Als je de Heilige Week zelf een keer gaat meemaken, is het een goede gids.
Paseo Andalucía
De Paseo Andalucía is een sfeervolle wandelpromenade in het moderne stadsdeel van Vélez-Málaga. Hij werd al rond de vorige eeuwwisseling aangelegd. Het was toen een zandpad met aan beide kanten hoge bomen die voor schaduw zorgden, en waartussen banken en lantaarnpalen stonden. Tegenwoordig is de promenade betegeld en gemoderniseerd.
Opvallend zijn de 4 vierhonderd(!) jaar oude ficussen aan beide kanten van de 2 toegangspoorten.
Openbare kunst
Als je door Vélez-Málaga wandelt, vallen je gelijk de vele beelden en sculpturen op. Ze bepalen mede de sfeer van de stad. Ik kan ze in dit artikel natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar ik vond wel dit overzicht van de beelden/sculpturen in Torre del Mar en Vélez-Málaga.