Die grote, drukke stad in Zuid-Spanje, waar mensen met het vliegtuig landen om dan zo snel mogelijk met hun huurauto de rest van Andalusië te gaan verkennen. Dat beeld had ik lang van Málaga. Ondertussen heb ik genoeg reisverslagen gelezen om te weten dat Málaga zelf ook een leuke stad is. En we ervaren zelf hoe waar dat is.
We bezoeken Málaga in 2019, 2023 en 2024. Met de eerste 2 jaar als uitvalsbasis camperplaats Area Malaga Beach, en de laatste keer vanaf naturistencamping Almanat, een uurtje met de lijnbus. In totaal bezoeken we de stad 6 dagen. Eén keer met de fiets vanaf Area Malaga Beach en alle andere keren met de lijnbus.
Ga jij met het vliegtuig Málaga? Op deze website vind je heel veel informatie over de luchthaven, vliegtickets en vervoer naar de stad.
Inhoudsopgave
Playa de la Malagueta
Als we op de fiets naar Málaga gaan, is vooral het laatste stuk – langs het strand Playa de la Malagueta – heel leuk. Met chiringuito’s (strandtentjes) en kleurrijk beschilderde toiletgebouwtjes.
Muelle Uno en Centre Pompidou
Als we iets verder fietsen, komen we bij Muelle Uno (muelle= dok): het vernieuwde havengebied. De eerste bezienswaardigheid daar is het Centre Pompidou Málaga. Dat is een dependance van het beroemde museum voor hedendaagse kunst in Parijs. We besluiten het spontaan te bezoeken en hebben daar geen spijt van!
[Lees verder onder de foto’s]
Koop een online skip-the-line-ticket via Tiqets:
We laten onze fietsen bij het museum staan. We kijken nog even vol verbazing naar de gigantische cruiseschepen die in de haven aangemeerd liggen en wandelen via de Palmeral de las Sorpresas en door het sfeervolle Parque de Málaga naar het historisch centrum.
Historisch centrum
Het historisch centrum van Málaga heeft een heel eigen karakter. Met bijzondere architectuur, sjieke winkelstraten, sfeervolle steegjes, lekker veel terrasjes en mee daardoor een levendige sfeer. Voor éxtra sfeer zorgen de straatartiesten.
[Lees verder onder de foto’s]
Ook in Málaga:
Kathedraal van Málaga
De Kathedraal van Malaga is gigantisch groot. Het is ook nog eens de hoogste van Andalusië. De volledige naam is Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación. Hij staat aan de Plaza del Obispo in het stadscentrum.
De bouw van de Kathedraal van Malaga nam maar liefst 200 jaar in beslag. Ze begonnen in de 16e eeuw, op de fundamenten van een oude moskee. Maar de bouw werd heel vaak onderbroken door geldgebrek. De linkertoren van 84 meter is hierdoor wel compleet, maar de rechtertoren is maar half afgebouwd. Vanwege die halve toren noemen de locals de kathedraal ook wel La Manquita: ‘eenarmige’ of ‘manke’ dame. Door de lange bouwperiode heeft de kathedraal verschillende bouwstijlen.
Het interieur van de kathedraal is zeker zo indrukwekkend als de buitenkant. De kerk bestaat uit veel verschillende kapelletjes met elk hun eigen functie. Het orgel uit 1871 is één van de hoogtepunten. En ook het uit hout gesneden priesterkoor, dat uit bijna zestig beelden bestaat, is heel bijzonder.
Alcazaba en Castillo de Gibralfaro
Belangrijke bezienswaardigheden van Málaga zijn de Alcazaba (Moors fort) en het kasteel Gibralfaro. We bezoeken ze ’s morgens vroeg. Dan is het namelijk nog koel en het is klimmen geblazen. We maken het onszelf wel een beetje makkelijk door in de Alcazaba de lift terug naar beneden te nemen en vanaf het kasteel lijnbus 35. Je kunt ook heen al lijn 35 nemen, maar naar boven wandelen is prima te doen, als je gezond bent.
[Lees verder onder de foto’s.]
Ontdek Málaga met GetYourGuide
Picasso en Málaga
Pablo Picasso werd in 1881 in Málaga geboren. In een smal straatje is een museum aan hem gewijd. Je kunt ook zijn geboortehuis bezoeken, maar dat doen wij zelf niet.
Naast de vaste collectie – schilderijen, beelden en keramiek van Picasso zelf – zijn er in het Picassomuseum tijdelijke tentoonstellingen. Als wij er zijn, is dat The Echo of Picasso. Met prachtige hedendaagse kunstwerken, die geïnspireerd zijn en/of voortborduren op de kunst van Picasso.
[Lees verder onder de foto’s]
Boek via één van de advertenties hieronder een skip-the-line-ticket (klik door voor alle opties):
Meer museums in Málaga
Naast het Centre Pompidou en het Picassomuseum bezoeken wij in Málaga nog deze museums (er zijn er nog véél meer):
Museo de Málaga
Het Museum van Málaga is gebouwd in 1791 als douanegebouw en had in de loop van de tijd meerdere functies. Onder andere als tabaksfabriek en regeringsgebouw. Het is vanaf 2012 helemaal gerestaureerd en sinds 2016 een museum. Met 2 afdelingen: Kunst en Archeologie. De toegang voor inwoners van de EU is gratis. De afdeling Kunst heeft één van de grootste verzamelingen van negentiende-eeuwse Spaanse schilderkunst en ook nieuwere werken.
De afdeling Archeologie toont voorwerpen die bij opgravingen in de omgeving werden gevonden. Een groot deel ontdekten ze tijdens de restauratie van het Alcazaba.
Jammer genoeg is de cafetaria op de 4e verdieping gesloten als wij er zijn. Het heeft namelijk een dakterras (rooftop), dus je kunt er genieten van het uitzicht. En het dak is een moderne toevoeging op het oude gebouw van het museum, die ik graag van dichtbij had willen bekijken.
CAC Málaga
Het CAC Málaga staat voor: Centro de Arte Contemporáneo Málaga. Oftewel Centrum voor Hedendaagse Kunst. Met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Het zit in de voormalige groothandelsmarkt, een historisch gebouw op de oever van de rivier de Guadalmedina. (Ook gratis voor inwoners van de EU.)
[Lees verder onder de foto’s]
Museo del Automóvil y la Moda de Málaga
Museo del Automóvil y la Moda de Málaga – museum voor auto’s en mode, gevestigd in een oude tabaksfabriek. .Met zo’n 90 oldtimers en daarnaast haute couture, hoeden en tassen. Een verrassende combinatie! Bekijk naast mijn foto’s ook de video van het museum zelf.
[Lees verder onder de foto’s]
Hop-on-hop-of-bus
Geen zin om veel te lopen of ben je slecht ter been? Ontdek de stad dan met de Hop-on-Hop-off-bus:
Jardin Botanico Historico La Concepción
De Jardín Botánico Histórico La Concepción is een botanische landschapstuin die al meer dan 150 jaar oud is. Het is een van de weinige tuinen in Europa met subtropische planten. Hij ligt helemaal in het noorden van de stad. Wij nemen de lijnbus naar Ciudad Jardin, stappen uit bij halt San Jose en volgen de borden. Het is een kwartiertje lopen. De hop-on-hop-of-bus stopt ook bij de botanische tuin.
Naast de bomen en planten zijn er 2 tentoonstellingen. In de Casita del Jardinero zie je scenes over het ontstaan van de tuin, uitgebeeld met Barbie-poppen. En Le Jardin Circonflexe zijn beelden van de Frans-Spaanse kunstenaar Xavier Vilató (geboren in 1958), die verspreid door de tuin staan. De toegang is goedkoop en op zondagmiddag vanaf 14:00 u gratis.
[Lees verder onder de foto’s]
Eten en drinken in Málaga – een paar tips
Taberna Antigua Casa de Guardia
Als wij in een saai straatje door de deur loeren van wat even later Antigua Casa de Guardia blijkt te zijn, zien we een lange toog met heel veel mensen er voor en oude vaten er achter. Daar willen we het fijne van weten, dus we stappen naar binnen. Maar we hebben geen idee wat de namen op de vaten inhouden, dus kijken we volkomen blanco als de kastelein onze bestelling wil opnemen. Dat is hij duidelijk wel gewend: “Do you want Malagan wine?” “Sweet or dry?” Hij schrijft het verschuldigde bedrag op de toog. “My computer.” Hij heeft er duidelijk plezier aan. En wij ook!
La Fábrica de Cerveza
Als we onze buren op camping Almanat vertellen dat onze volgende bestemming Málaga is, raden zij ons La Fábrica de Cerveza aan. Een bierbrouwerij annex bar-restaurant in de bohemien wijk SOHO, met een superleuk interieur. We drinken er een ambachtelijk gebrouwen Cruzcampo-biertje (ze hebben 9 soorten, waaronder ook 0% en een Radler 2% alcohol) en genieten van een lekkere lunch.
[Lees verder onder de foto’s]
Rooftop terazza de Larios
Bij een citytrip past natuurlijk een hapje en/of drankje in een rooftopbar. Málaga heeft er aardig wat; je vindt ze in de rooftopguide. Wij drinken een glas verse sinaasappelsap op Terazza de Larios. Met uitzicht op de kathedraal en Castillo Gibralfaro, en op de mooie Plaza de la Constitución (plein van de grondwet).
Streetart in Málaga
[Lees verder onder de foto’s]
Ook in de niet toeristische wijk Lagunillas zien we veel streetart. En leuke – meest doodlopende – straatjes met gerenoveerde huizen. Lees mijn blogbericht.
Huur een auto en ga op verkenning uit
Ben je langere tijd in Málaga zonder eigen vervoer? Huur een auto in Málaga en ga op verkenning uit in de omgeving. Plaatsen in de buurt die een bezoekje waard zijn, zijn bijvoorbeeld:
This entry was posted in Europa