Reizen is niet alleen een activiteit, maar vooral ook een mindset. Het gaat over openstaan voor ervaringen, je over vooroordelen heen zetten. Daarvoor hoef je niet eens daadwerkelijk op reis te zijn.
Inhoudsopgave
Toevallige ontmoeting
Vorige week stapte ik in een erg drukke trein en ging ‘een beetje noodgedwongen’ naast een man met lange, slierterige haren zitten. Type ‘licht onverzorgd’. Binnen een paar minuten kwamen we erachter dat hij in de stad woont waar mijn moeder vandaan komt en dat hij een volle neef van mij kent, omdat ze actief lid zijn van dezelfde kerk. (Gelukkig kon ik via WhatsApp een factcheck bij mijn broer en zus doen, want zij zijn veel beter op de hoogte van familiezaken.) We hadden een geweldig gezellig gesprek en namen hartelijk afscheid.
Levend geschiedenisboek
Vanwege die leuke ervaring koos ik van de week heel bewust voor een plaatsje in de trein naast een man waar ik anders misschien niet zo snel naast zou gaan zitten. Met een gebit waaraan alle voortanden onder en boven ontbraken en met verder ook een niet al te ‘appetijtelijke’ look. Ik werd direct ‘beloond’: hij begon al snel over zichzelf te vertellen. Jammer genoeg praatte hij heel onduidelijk en met een zwaar accent, maar de grote lijnen kon ik aardig volgen en hij bleek een levend geschiedenisboek te zijn.
Gelukzoeker
Zo was hij familie van Indira Ghandi. Zijn vader was een idealist en een activist, en was vermoord door de Pakistani’s. (Zijn moeder is 100 geworden en zijn opa 120.) Hijzelf is rond zijn 14de naar Nederland verhuisd. Als ‘gelukzoeker’. Hij koos een land met veel water, omdat hij zelf ook uit een land met veel water kwam. Hij groeide op in een dorp op de grens van India en Bangladesh.
Reizen is een mindset – wat is een grens?
Ik vroeg hem of hij zich Indiër of Bengalees voelde. “Ik voel me niet speciaal een Indiër of een Bengalees. Wat is een grens? Ik ben in Bangladesh geboren en zonder te verhuizen in India komen te wonen. Natuurlijk moet er grenscontrole zijn, maar een muur, zoals Trump wil bouwen, slaat toch nergens op? Waarom zouden mensen niet van het ene naar het andere land mogen reizen als ze dat willen. Dat heb ik al van mijn vader geleerd.”
Tijdens onze vakanties in de Balkan, maar ook bijvoorbeeld wandelend door Oost-Nederland, heb ik met veel mensen gesproken die in grensstreken wonen. Ook zij zijn vaak in een ander land komen te wonen zonder te verhuizen. Tot welk volk zij horen, is voor hen veel belangrijker dan in welk land zij wonen. Het is een thema waar ik erg in geïnteresseerd ben geraakt.
Reizen is een mindset – ‘Ik zweet echt niet, hoor’
Toen ik liet merken hoe bijzonder ik zijn verhalen vond, zei hij dat het geen toeval was dat ik naast hem was gaan zitten. Ik dacht even dat hij bedoelde dat het lot ons samengebracht had, maar het bleek een nuchtere vaststelling te zijn: “Jonge mensen komen niet naast mij zitten. Terwijl ik echt niet zweet, hoor.”
Lees ook mijn artikelen Het verhaal van Suzi en Zomaar een ontmoeting in Maldon.