De Noord-Italiaanse stad Ravenna bekend is om zijn mozaïek. We ontdekken dat het er inderdaad stikt van de monumenten met vloeren, wanden en plafonds van mozaïek! En er staan er maar liefst 8 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Ravenna is één van de bestemmingen van onze campertrip langs 5 mooie steden in Noord-Italië.
Inhoudsopgave
Vroegchristelijke monumenten van Ravenna
Ravenna was de zetel van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw en vervolgens van het Byzantijnse Italië tot de 8e eeuw. De stad heeft een unieke verzameling van vroeg-christelijke mozaïeken en monumenten. Alle acht gebouwen die bij het UNESCO Werelderfgoed behoren, zijn gebouwd in de 5e en 6e eeuw. ‘Ze tonen grote artistieke vaardigheden, waaronder een prachtige mix van Grieks-Romeinse cultuur, christelijke iconografie en oosterse en westerse stijlen’. Dit zijn ze:
- Het Mausoleum van Galla Placidia
- De Doopkapel van Neon
- De Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo
- De Ariaanse doopkapel
- De Aartsbisschoppelijke kapel
- Het Mausoleum van Theodorik
- De kerk van San Vitale
- De Basiliek van Sant’Apollinare in Classe
Op de fiets naar Ravenna
Wij fietsen 2 dagen naar Ravenna vanaf Bio-camping Ravenna. Een ritje van 5 kilometer. We zetten de fiets de eerste dag aan de rand van het centrum neer en komen al wandelend eerst langs de ruïne van (waarschijnlijk) het paleis van Theodoric. Er is een heel eenvoudig museumpje met mozaïekvloeren uit het paleis. Die hebben we vast binnen, denken we dan nog… niet wetend wat ons nog voor schitterends te wachten staat…
Mijn blog over de camping: bio-camping Ravenna
Combinatietickets
Omdat we voor alle monumenten lange rijen zien staan, zoek ik tijdens onze lunchstop bij Pasticceria Ferrari (met een bijzonder, klassiek interieur en heerlijke sandwiches) op internet of ik niet online kaartjes kan bestellen voor de monumenten. Dat lukt niet (alleen voor groepen), maar ik ontdek wel dat je voor een aantal monumenten alleen combinatietickets kunt kopen (heel betaalbaar). De combinatietickets zijn bij een aantal monumenten te koop. Informatie vind je op de website Ravenna Mosaici.
Basilica di S. Apollinare Nuovo
De rijen voor de monumenten in hartje centrum zijn superlang. We besluiten ons geluk te gaan beproeven bij een monument aan de rand van het centrum, de Basilica di S. Apollinare Nuovo. Dat blijkt een goede zet, want de rij daar is veel korter. De basiliek heeft geweldig mooie mozaïekwanden, die je echt niet wilt missen, plus een heel bijzonder plafond.
Battistero Neoniano
We bekijken verder nog de Battistero degli Ortodossi (of Neoniano), met een schitterend gemozaïekte koepel, het daar direct naastgelegen Museo Arcivescovile, met vooral veel oude, marmeren ornamenten en gevelstenen én – als onderdeel van het museum – een kapelletje: de Capella di San Andrea met een heel mooie gemozaïekte sterrenhemel. We besluiten de rest van de bezienswaardigheden van Ravenna tot de volgende dag te bewaren.
Mausoleum Theodoric
Ons eerste doel op dag 2 is het door hemzelf gebouwde Mausoleum van Theodoric. Hij was rond 500 na Chr. koning van Italië en de Ostrogoten. Muren, vloeren en plafond van het mausoleum zijn in de loop van de eeuwen gestript en ondertussen helemaal kaal. Midden in de ruimte staat een enorm bad, waarvan historici denken dat Theodoric daarin begraven is…
Stadspark van Ravenna met leuke bar
Op weg naar het mausoleum fietsen we langs een oud fort. Nieuwsgierig nemen we een kijkje en er blijkt een stadspark binnen de muren te zijn: Rocca Brancaleone. Met een grappig, sfeervol, klein koffie-/wijn-/cocktailbarretje met een terrasje. Later zie ik dat het pas een maand open is als wij er zijn.
Basiliek van San Vitale
Hierna fietsen we het centrum van Ravenna weer in en bezoeken de Basiliek van San Vitale. Op het terrein van de basiliek staat ook het Mausoleum van Galla Placidia uit de 5e eeuw na Christus. Een eenvoudig gebouwtje met binnenin een heel bijzondere koepel met ontelbaar veel gemozaïekte sterren. Er staat de hele dag zo’n enorme rij, dat we besluiten dit over te slaan.
Nationaal museum van Ravenna
Direct naast de Basiliek van San Vitale is het Nationaal Museum van Ravenna. Een aanrader! Je maakt er een wandeling door de tijd. Gevelstenen, ornamenten, beelden en resten van potten uit de eerste eeuwen na Christus, iconen uit verschillende tijden, fresco’s uit de 14e eeuw, ridderharnassen en -wapens uit de Middeleeuwen, vazen en potten uit latere eeuwen en – als perfect toetje – hedendaagse glas- en beeldhouwkunst.
Voor het Nationaal Museum van Ravenna, het Mausoleum van Theodoric en de Basilica Sant’Apollinare in Classe kun je een combinatieticket of losse tickets kopen. Op de betreffende websites (klik op de links) vind je prijzen en openingstijden.
Domus dei Tappeti di Pietra
Nadat we op een muurtje een meegenomen boterhammetje gegeten hebben, wandelen we naar de Domus dei Tappeti di Pietra (=stadswoning met mozaïekvloeren). Op de plaats van de huidige (ook al heel oude) kerk, heeft in de 6e eeuw na Christus de woning van een rijke Byzantiër gestaan, en de bijzondere mozaïekvloeren en -wanden zijn deels bewaard gebleven. Je wandelt vanuit de kerk de kelder in: een grote ruimte met een kronkelende loopbrug. Vanaf die brug kun je de mozaïekvloeren op de vloer (deels nagemaakt) en aan de wanden bewonderen.
Aangezien zo’n beetje álle gebouwen in het centrum van Ravenna historische betekenis hebben, is het onmogelijk ze allemaal te bekijken, laat staan hier te beschrijven.
This entry was posted in Europa