In dit artikel verzamelde ik allerlei praktische producten uit ons camperhuishouden. Als je wat voor jouw camperuitzet bestelt via één van de advertenties kost het jou niets extra’s en krijg ik een kleine commissie. Dit helpt mij de kosten van deze website te dekken.
Inhoudsopgave
Lekker water met een waterfilterkan
In Zuid-Europese landen smaakt het water vaak naar chloor. Telkens flessen water kopen, is natuurlijk niet goed voor het milieu. Daarom hebben wij een waterfilterkan gekocht. Die haalt de vieze smaak uit het water. Wij hebben de ‘BRITA Marela Cool’ Die past in de deur van onze camperkoelkast. Let op: de kan filtert geen bacteriën uit het water, we vullen hem dus alleen met ‘potable’ water.
Mooi kunststof servies
Servies van kunststof is om meerdere redenen praktisch voor je camperhuishouden. Het is lichter dan aardewerk en glas, en zo goed als onbreekbaar. Dat eerste is belangrijk, omdat je al snel boven het toegestane gewicht van je camper uitkomt. En het tweede is vooral fijn als je regelmatig op een camping staat en bij het sanitairgebouw je afwas doet. Je bent echt niet blij als je wat laat vallen en je overal scherven vandaan moet rapen.
Maar… als je veel of lang met de camper op pad bent, wil je wel servies, dat mooi is om naar te kijken, en waar je lekker van eet of uit drinkt. Toen wij vorig jaar een grotere camper kochten, hebben we daarin geïnvesteerd. En we zijn nog elke dag blij met ons mooie servies van kunststof.
Het serviesgoed dat wij kochten, kan ik niet meer vinden. Het servies uit de advertenties hieronder is vergelijkbaar en/of vind ik gewoon zelf ook leuk.
Om rammelen tegen te gaan, hebben we foam kopjeshouders en antislipmateriaal in de kastjes:
Camperhuishouden – pannen
Lichtgewicht en compact – dat zijn de criteria voor een goede pannenset voor je camperhuishouden. Wij hebben zelf de pannenset uit de advertentie hieronder en die bevalt goed. Volgens Wim tenminste… want die kookt altijd. De pannen zijn smal en hoog: ze passen daardoor naast elkaar op het fornuis en ze hebben toch een redelijk grote inhoud. Heel handig: de stomer past in de grote pan, en je kunt hiermee dus tegelijk iets koken en stomen.
De wokpan, steelpan en koekenpan (vergelijkbaar met die wij zelf hebben) zijn compact doordat ze een afneembaar handvat hebben.
Barbecue
Natuurlijk kookt Wim het liefste buiten. Dat doet hij op de compacte en lichte (3,5 kg) gasbarbecue van CADAC. Op het rooster grilt hij vlees en groente, en in het deksel dat tegelijk een pan is, kan hij groente roerbakken.
Kunststof bewaardozen voor je camperhuishouden
Praktisch voor je camperhuishouden zijn natuurlijk ook kunststof bewaardozen; ons bevallen die van Mepal goed. We gooien nooit kliekjes weg, dus hebben we ook een voorraad koelkastdoosjes. Maar die koop je natuurlijk gewoon bij Blokker of zo.
Broodzak
Een broodtrommel in de camper neemt nogal veel ruimte in. Daarom gebruiken wij een broodzak. Wij kochten de onze bij een heel aardige mevrouw in een propvol winkeltje in Tomar (Portugal). Zij had hem zelf genaaid van stof met een print met gebouwen uit Tomar. Een leuk souvenir!
Keukengerei voor je camperhuishouden
Toen we ons nieuwe kunststof servies kochten, hebben we ook ons kampeerbestek naar de kringloop gebracht. We gebruiken nu gewoon bestek van IKEA. En bij onze basis-camperuitzet hoort een goede messenset met Japanse scherpte. Wim heeft gekozen voor de set met Global G-5538 koksmes G55 + officemes Gs38. Een hele investering, maar hij zweert erbij! Ze hangen netjes aan een magneetstrip boven het aanrecht.
Oven in de camper
In onze nieuwe camper zit een oven, waar we heel blij mee zijn. Maar in onze vorige camper bakte Wim van alles in onze Omnia Campingoven. Echt een aanrader!
Camperuitzet – hooikist-koken
Om het tekort aan pitten in de camper op te lossen en gas te sparen, kan de hooimadam een goede aanvulling zijn voor je camperuitzet (wij hebben hem zelf niet). De Hooimadam is gebaseerd op de hooikist, maar dan handzamer. Daarnaast kan je met de Hooimadam wel tot 30% besparen op de energie zoals je die bij ‘normaal’ koken verbruikt.
Koffie zetten in je camperhuishouden
Veel camperaars slepen senseo-apparaten, nespresso-machines of filterkoffie-apparaten mee. We zagen zelfs al een paar keer mensen met een Jura volautomatische koffiemachine in hun camper! (Het enige wat wij van thuis missen, want daar hebben we er één.) In de camper zetten wij met ons mokkapotje een heerlijk kopje espresso op het gasstel. Zwart voor Wim en met warme melk uit een steelpannetje voor mij. Het liefst met gemalen koffie van Lavazza of Illy als we die kunnen krijgen. Wij hebben zelfs twee apparaatjes; een kleine, traditionele van aluminium en een grotere van roestvrijstaal. Tip: het aantal kopjes staat voor de piepkleine, Italiaanse espressootjes.
Hieronder ook een advertentie van de Stanley Stay-Hot French Press. Wij hebben hem zelf niet; ik zag hem in een Facebookbericht van een collega-camperaar. Bij deze cafetière doe je gemalen koffie onderin, giet er kokend water op, laat hem even staan en drukt dan de pers naar beneden. Het bijzondere van dit ‘stay hot’-exemplaar is, dat de koffie heet blijft, omdat het tegelijk een thermoskan is. Kost wat, maar dan heb je ook wat ;-). Je kunt ook voor de meer betaalbare versie gaan; de French Press van Bodum, van kunststof.
Ook handig voor je camperuitzet: fluitketel
Een elektrische waterkoker hebben we niet nodig in ons camperhuishouden. We zijn prima tevreden met ons lichtgewicht fluitketeltje voor op gas!
Bekijk ook mijn artikelen 7 x handig voor in de camper en Fijn voor op reis.