Op onze campertrip naar Zuid-Spanje en Portugal staan we 4 nachten op Lisboa Camping & Bungalows. We pakken drie dagen de lijnbus naar het stadscentrum van Lissabon en maken daar telkens een zelf uitgezette stadswandeling. De derde dag maken we een wandeling door het oude centrum van Lissabon. Hieronder vind je de beschrijving.
In mijn artikel Lisboa Camping & Bungalows schrijf ik hoe je van de camping in het centrum van Lissabon komt.
Inhoudsopgave
Wandeling door het oude centrum van Lissabon
Vanaf de bushalte Cais Sodré, de eindhalte van de buslijn vanaf Lisboa camping, lopen we een door mij zelf bedachte wandeling. Ik beschrijf hieronder de tussenpunten op de wandelroute. Waar ik geen route-aanwijzingen geef, kun je je door het navigatiesysteem op je mobiele telefoon (bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me) naar het volgende tussenpunt laten begeleiden.
Café A Brasileira
We wandelen vanaf de bushalte eerst naar het prachtige, oude Café A Brasileira in de wijk Chiado. Het adres is Rua Garret 122. De Portugees Adriano Telles do Valle (1859-1932) opende het café op 19 november 1905 in een voormalige overhemdenwinkel. Telles woonde daarvoor een aantal jaren in Brazilië en trouwde er met de dochter van een grote koffieproducenten in Brazilië. Hij werd een gerespecteerd zakenman en landeigenaar. Telles wijdde zich aan het verbouwen en verkopen van koffie en aan journalistiek, een van zijn passies. Hij organiseerde culturele avonden waarop hij bekende artiesten en intellectuelen ontving.
Toen hij naar Portugal terugkeerde, nam hij de koffiebusiness mee. De Portugezen waren nog niet bekend met koffie en als ze het probeerden, vonden ze het te bitter. Maar Adriano Telles geloofde in de potentie van koffie en opende een keten van ‘A Brasileira’-koffiehuizen in Porto, Lissabon (zelfs 2), Coimbra, Braga en het Spaaanse Sevilla. Hij serveerde er gratis kopjes koffie aan klanten die uit Brazilië geïmporteerde delicatessen kochten. Zo promootte hij de drank. Met succes.
Het luxueuze interieur van Café A Brasileira in het oude centrum van Lissabon maakte het tot een ontmoetingsplaats voor advocaten, artsen, leraren, schrijvers en kunstenaars. Op het terras staat een bronzen beeld van de in Portugal beroemde dichter Fernando Pessoa, een trouwe bezoeker van het café. A Brasileira is een van de oudste cafés in Lissabon en in 1997 erkend als ‘erfgoed van openbaar belang’.
In Café A Brasileira do Chiado is de term bica ontstaan, nu het Portugese woord voor een shotje espresso. Het schijnt de afkorting van beba isto com açúcar (‘drink dit met suiker’) te zijn. De Portugezen, die dus geen koffiedrinkers waren (tegenwoordig niet meer voor te stellen!) konden zo wennen aan de smaak. Een andere uitleg over de oorsprong van de term bica is dat de koffie rechtstreeks in kopjes werd geschonken via de tuiten (bicas) van de koffiemachines, in plaats van in koffiepotten, omdat klanten vonden dat koffie anders iets van zijn smaak verloor. Lees meer verhalen over de geschiedenis van A Brasileira.




Livraria Bertrand in het oude centrum van Lissabon
De tweede stop is bij Livraria Bertrand, even verderop in de Rua Garret, op nr. 73 – 75. In 2011 door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot de oudste nog actieve boekwinkel ter wereld. We bewonderen het interieur van het oudste deel van de winkel en snuffelen even rond tussen de boeken. Altijd leuk. Het is dat we net koffie op hebben, anders hadden we wat kunnen drinken in het café, helemaal achterin.


Funicular – Largo do Calhariz naar Rua de São Paulo
We lopen terug langs Café A Brasileira en wandelen via het mooie plein Largo de Camões naar Largo do Calhariz, waar de funicular (de ‘helling’tram) klaar staat om naar de Rua de São Paulo af te dalen. We zijn intussen in de wijk Bairro Alto. Wij stappen niet in de tram, maar gaan lopend naar beneden. Halverwege de helling slaan we rechtsaf de Travessa da Laranjeira in. We klimmen daar de trap op en komen langs het Farmaceutisch Museum. Dat is gewijd aan medische ontwikkelingen, van het oude Egypte tot vaccinatie en medicijnen voor in de ruimte.




Quiosque São Paulo
We wandelen naar de Miradouro de Santa Catarina, dat uitzicht biedt op de rivier de Taag. Daarna dalen we af naar de Quiosque São Paulo, op het Praça São Paulo in de wijk Cais Sodré. In 1914 gaf de Kamer van Koophandel toestemming aan Januário da Silva om een stukje grond op het plein te huren en daar een kiosk op te plaatsen. Eerder verkocht hij op die plek al vruchtensap. In de kiosk verkocht hij tabak, lucifers, rookartikelen, kranten, drukwerk, loterijen en bloemen. De kiosk is een van de oudste in Lissabon, en hij is altijd in gebruik geweest. Tegenwoordig kun je er drankjes en snacks krijgen.

Einde van de wandeling bij bushalte Cais Sodré
Het plein Praça São ligt vlak achter de Time Out Market, de overdekte markthal met foodcourt. En die staat op zijn beurt schuin tegenover ‘onze’ bushalte. Hier eindigt onze wandeling.
Liever fietsen?
Estação Oriente
Onze wandeling door het oude centrum van Lissabon is niet zo lang, daarom besluiten we vanaf bushalte Cais Sodré de lijnbus naar treinstation Estação Oriente te nemen (het kan ook met de metro). Dit station is ontworpen door de Spaanse architect en ingenieur Santiago Calatrava, die o.a. ook het treinstation van Luik en de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia (lees mijn blogbericht) ontwierp.
Het Estação Oriente ligt in het moderne stadsdeel Parque das Nações, dat ook een bezoek waard is. We bekijken (deze keer) alleen het station en pakken er de lijnbus (lijn 750) naar de camping. Die doet er een uur over, terwijl er ook vlottere verbindingen zijn. Maar je kunt wel lekker (nou ja, het hotsebotst zo nu en dan aardig) blijven zitten.


Mijn wandeling hierboven gaat door de wijken Chiado en Bairro Alto. Samen met de wijk Baixa vormen zij het oude centrum van Lissabon. Lees ook mijn berichten:
Waardeer je dit bericht? Je kunt me bedanken met een virtueel kopje koffie of door iets te bestellen via de advertenties (jouw bijdrage helpt mij om deze website in de lucht te houden).
This entry was posted in Europa