Op onze campertrip naar Zuid-Spanje en Portugal staan we 4 nachten op Lisboa Camping & Bungalows. We pakken drie dagen de lijnbus naar het stadscentrum van Lissabon en maken daar telkens een zelf uitgezette stadswandeling. De eerste dag maken we een wandeling naar en door Mouraria. Hieronder vind je de beschrijving.
Lees ook het reisverslag van onze campertrip naar Zuid-Spanje en Portugal.
In mijn artikel Lisboa Camping & Bungalows schrijf ik hoe je van de camping in het centrum van Lissabon komt.
Inhoudsopgave
Wandelroute naar en door Mouraria
Ik beschrijf hieronder de tussenpunten op de wandelroute. Waar ik geen route-aanwijzingen geef, kun je je door het navigatiesysteem op je mobiele telefoon (bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me) naar het volgende tussenpunt laten begeleiden. Je kunt natuurlijk ook gewoon een papieren plattegrond van Lissabon gebruiken.
Time Out Market
Stap uit bij de eerste halte Cais Sodré en steek de weg over naar Time Out Market. Dat is een moderne foodcourt in een voormalige overdekte vismarkt (in de rechterkant van het gebouw is nog de oude versmarkt). Het is waarschijnlijk wat te vroeg voor de lunch, maar je kunt er bij Manteigaria lekkere koffie met een pastel de nata krijgen (en je hoeft er hier niet voor in de rij te staan). Er is ook een tentje met goede koffie en jummie mini-gebakjes. En loop vooral even het winkeltje A Vida Portuguesa in, vol leuke producten die in Portugal ontworpen en gemaakt zijn.



Pink Street
Wandel via Pink Street naar de Arco de Rua Augusta. De naam van Pink Street is officieel de Rua Nova do Carvalho. Jaren geleden stond deze wijk vooral bekend als rosse buurt. In 2011 veranderde dit. Oude panden werden gesloten en er kwamen cafés, restaurants en discotheken voor in de plaats. Het wegdek van de straat werd roze gespoten en kreeg als bijnaam Rua Cor-de-Rosa (Pink Street). Tegenwoordig is het een van de drukste uitgaansgebieden van Lissabon.

Onderweg naar Mouraria – Rua Augusta
Bewonder de Arco de Rua Augusta en het grote plein Praça do Comércio en wandel dan door de brede winkelstraat de Rua Augusta. Dit is het hart van de wijk Baixa.


Santa-Justa-lift
Sla na ongeveer 500 meter rechtsaf de Rua de Santa Justa in. Kijk voor je de straat in loopt achterom voor een blik op (en een foto van!) de Santa-Justa-Lift. Je kunt eventueel de lift naar boven nemen, maar de wachtrij is altijd lang. En als wij er zijn, is de lift zelfs gesloten vanwege de drukte.
De lift is 45 meter hoog en verbindt de Rua de Santa Justa met het hoger gelegen Largo do Campo. Boven kun je in de brug van het uitzicht kunt genieten. De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard. De bouw begon in 1900 en duurde 2 jaar. De constructie is helemaal van ijzer en rondom versierd met neogotische figuren. Sinds 1973 exploiteert het ov-bedrijf Carris de lift en is deze onderdeel van het openbaar vervoer in Lissabon. Je kunt een kaartje kopen aan het loket op de begane grond.
In 2002 werd de lift samen met de drie resterende historische kabeltrams van Lavra, Glória en Bica geclassificeerd als Nationaal Monument.

Mouraria – Moorse wijk
Loop tot aan het einde van de Rua de Santa Justa en daarvandaan naar de Praça Martim Moniz. Aan de oostelijke kant van het plein ligt de wijk Mouraria, oftewel de Moorse wijk. Tip: loop een klein stukje de Rua da Mouraria in en neem daar de roltrap naar het bovendeel van Mouraria – scheelt klimmen – en dwaal daar wat rond.
In 1147 veroverde koning Afonse Henriques Lissabon, met hulp van kruisvaarders die op weg waren naar Jeruzalem. Hierbij werden veel Moren, Joden en zelfs christenen vermoord. De Moren die de slachtpartij overleefden, mochten buiten de stadsmuren van Lissabon gaan wonen, in wat nu Mouraria heet.

Multicultureel
De wijk is tegenwoordig een mix van traditioneel en multicultureel. Er wonen en werken 51 nationaliteiten. Veruit het merendeel komt uit India en Bangladesh. Niet zo gek dus dat wij voor onze lunch terechtkomen in een Indiaas eettentje met Bengaalse medewerkers.
Het tentje heet Restaurante Tajmahal en het is een aanrader. Je vindt het in de Rua dos Cavaleiros 101 (link naar Google Maps). Het ziet eruit als een snackbar en je kunt er kebab en falafel krijgen, maar wij nemen beiden een Indiase curry. De curry’s worden vers klaargemaakt en smaken overheerlijk! Op ons na zitten er alleen mensen uit Bangladesh en/of India, die zo te zien in de buurt werken en/of wonen.



Fado-buurt in Mouraria
Loop verder door de Rua dos Cavaleiros en sla linksaf naar de Rua da Mouraria. Op de hoek met de Rua do Capelão staat een monument met daarop een gitaar en een gedicht: een ode aan Fado. Loop het straatje in en je bent in één van de oorspronkelijke fado-buurten van Lissabon. Hier woonde in de 19e eeuw de fadozangeres Maria Severa. Zij bracht de muziek van het volk naar de aristocratie toen ze verliefd werd op een graaf.

In de Rua do Capelão is een openluchtentoonstelling met zwart-witte muurschilderingen van foto’s van fadozangers en – zangeressen. Je ziet ook veel zwart-witte portretten op de gevels van de huizen in het buurtje. Alle portretten zijn gemaakt door de Britse kunstenares Camilla Watson, die hier vlak bij woont. Zij eert met de portretten de oudere bewoners van de buurt. Velen van hen worden gedwongen te verhuizen, vanwege gentrification: huizen worden opgeknapt en zijn daarna te duur voor de oorspronkelijke bewoners. Camilla Watson heeft ook een openluchttentoonstelling met zwart-witte portretten in Alfama. Naast de zwart-witte portretten zie je ook veel grote, kleurrijke muurschilderingen in deze buurt.
Dwaal ook hier gewoon wat rond. Wil je liever een uitgeschreven wandelroute door Mouraria, klik dan hier en kies met de vertaalknop voor Engels.
Ben je – net als ik – fan van streetart? Boek dan bij GetYourGuide een streetart-tour door deze en andere wijken van Lissabon:








Ontdek meer over Mouraria en de fado met GetYourGuide:
Tram 28 of 12
Als je genoeg gezien hebt in Mouraria kun je vanaf de Praça Martim Moniz de beroemde historische tram 28 pakken. Als je de rij te lang vindt, kun je ook een rondje met tram 12 maken (tip van iemand bij de tramhalte die ons om de lange rij voor tram 28 ziet zuchten). Je kunt gewoon blijven zitten tot je weer terug bent bij de vertrekhalte.

Terug naar bushalte Cais Sodré
Vanaf Praça Martim Moniz wandel je in een half uurtje terug naar bushalte Cais Sodré. Je kunt ook de metro (groene lijn vanaf Rua da Mouraria) of bus (760 richting Cemitério Ajuda) pakken.
Lees ook mijn blogberichten over Lissabon:
Waardeer je dit artikel? Je kunt me bedanken door me op een (virtuele) kop koffie te trakteren. Of bestel iets via de advertenties. Dat kost jou niets extra’s en ik krijg een kleine commissie.
This entry was posted in Europa