We rijden de N2 (of EN2 = Estrada Nacional 2). Dit is een toeristische route door het binnenland van Portugal, van Chaves naar Faro. Van noord naar zuid, dus. Onze leidraad is het boek ‘Met de camper door Portugal’ van mijn reisvriendin Tina Reinders. We starten met Chaves:
Lees mijn verslag Campertrip door Portugal over de N2.
Inhoudsopgave
Camping Quinta do Rebentão bij Chaves
We verkennen Chaves een paar dagen, met als uitvalsbasis Parque de Campismo Quinta do Rebentão. Vanaf deze camping is het via de N2 maar 4 km naar de stad. Prima fietsafstand dus. Al is het met een niet-elektrische fiets niet aan te raden, want er zitten een paar stevige hellingen in de weg. Wij fietsen voor de veiligheid over de stoep, want de N2 is druk. Dichter bij de stad is de camperplaats bij Guesthouse Chaves een goed alternatief.
Café Kilometrozero
Bij het begin van de N2 – KM 0 – drinken we een bruin biertje in café Kilometrozero En we kopen er het ‘officiële’ N2-paspoort – met het eerste stempel – en een T-shirt als souvenir. Je kunt trouwens ook een stempel in je N2-paspoort krijgen op camping Quinta do Rebentão.
Foto-impressie Chaves
Chaves is een verrassend fotogenieke stad. Bekijk hieronder mijn impressie.
[Lees verder onder de foto’s]
Jogo do Sapo
In Chaves spelen de mannen een heel oud spel: Sapo (kikker). De spelregels zijn simpel: elke speler mag 6 x gooien op een soort kast met gaten. Elk gat is een aantal punten waard. De bek van de kikker boven op de kast geeft de hoogste score. Wie de meeste punten scoort, wint de ronde. Ik vond op internet een blogpost over dit spel: O jogo do Sapo.
Romeinse resten in Chaves
Chaves was al in de Romeinse tijd een belangrijke stad met een strategische ligging. De naam was Aquae Flaviae, vanwege de warmwaterbronnen in het gebied. In 2006 werd er in het centrum een Romeins kuuroord ontdekt, toen ze voorafgaand aan de bouw van een ondergrondse parkeergarage archeologisch onderzoek deden. Op de plaats van een parkeergarage is er nu een prachtig museum gebouwd. Daar zijn twee medicinale baden die nog steeds door de thermale bronnen gevoed worden.
Er is ook nog een modern thermaalbadencomplex: Termas de Chaves.
Pyrgus
Niet alleen de Portugezen houden van een spelletje. Ook de Romeinen die hier vroeger leefden, deden dat al. In het Romeinse thermaalbadcomplex lezen we dat daar een pyrgus gevonden is; een klein, prachtig bewerkt, torentje met een trappetje om heel eerlijk dobbelstenen te kunnen werpen. Het origineel staat in een museum in Lissabon en een replica in het museumpje in het VVV van Chaves. Dat zijn we even gaan bekijken:
Streetart in Chaves
We zien het vaker in Portugal: elektriciteitskastjes met taferelen uit de omgeving of bijvoorbeeld van het dagelijks leven. In Chaves is het thema: (oude) ambachten.
In Silves in het zuiden van Portugal fotografeerde ik ook beschilderde elektriciteitskastjes. Bekijk ze in mijn bericht Silves in het binnenland van de Algarve.
This entry was posted in Europa
Goede avond
Ik volg je al geruime tijd en vind het mooi te zien dat jullie nu naar Portugal zijn , ik zelf wil het ook nog een keer doen , maar zit met een partner met heimwee dus steeds naar het zelfde , was nu Torrox Costa ,! Wel mooi weer gehad zijn Nu op de terug weg en zitten in santa Maria del Campo in Spanje groet van Hans
Leuk dat je me volgt! Wij hebben allebei het omgekeerde; fernweh. Al hoeven we echt niet telkens naar nieuwe bestemmingen. Wat we wel fijn vinden, is mooi weer. Fijn dat jullie dat ook hadden!
Mooie foto’s en begeleidende toelichting, krijg het gevoel aan boord te zijn maar zou het liever zelf ontdekken ;-). Goede trip en blijf veilig.
Jij reist zelf toch ook regelmatig. Of niet meer?
Hoi Feikje en Wim
leuk om Portugal te zien, mooie foto”s
krijg een hoog Porto gevoel, ook een mooie stad
eigenlijk alles tot aan Faro, met veel plezier volgen we jullie.
Groetjes de bijna buren Wout en Ruud
Leuk dat jullie ons volgen! We zijn (voor het eerst!) ook in Porto geweest. Práchtig; blog met héél veel foto’s in de maak!