Over N2 door Portugal (of EN2 = Estrada Nacional 2). Dit is een toeristische route door het binnenland, van Chaves naar Faro. We rijden hem met als leidraad het boek ‘Met de camper door Portugal’ van Tina Reinders. Lees mijn verslag van onze campertrip, met links naar mijn berichten over specifieke dorpen, steden en camperplaatsen.
Inhoudsopgave
Met de camper via de N2 door Portugal
Het boek Met de camper door Portugal, van Noord naar Zuid via de N2 geeft een duidelijke beschrijving van de route. Met fijne aanwijzingen over tricky haarspeldbochten en smalle weggetjes door kleine dorpjes. En met allerlei goede tips: bij welke kilometerpaal je moet opletten voor een bijzonder uitzicht of een grappig beeld. Waar je een fijn fietspad vindt of lekker kunt wandelen. Leuke restaurantjes, interessante musea. Camperplaatsen en campings, enz. En het boek staat vol informatie over de plekken waar je langs of doorheen rijdt.
Tina Reinders, de schrijver van het boek, gaf mij deze wijzigingen door, waarmee de 1e t/m de 4e druk weer up to date is (september ’24). In de 5e druk worden deze wijzigingen natuurlijk verwerkt; het is op dit moment niet bekend wanneer deze verschijnt. Volg Tina op Facebook voor nieuwe wijzigingen of om zelf veranderingen in de route of overnachtingsplekken aan haar door te geven.
Informatie voor caravans
Tina maakte ook dit documentje voor wie de route met een caravan wil rijden.
Heb je geen camper? Huren kan ook! Bijvoorbeeld bij WorldWideCampers of Goboony. Als je dat doet via deze advertentie, dan kost het jou niets extra’s en krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden.
Via de N2 door Portugal – slow traveling
Wij reizen fulltime en zijn daarom bewust slow travelers. Dat houdt in dat we liever niet de hele dag in de camper onderweg zijn. Dat we vaak de wat grotere, rechtere wegen verkiezen boven kronkelige bergweggetjes, zodat Wim ontspannen kan rijden. Dat we niet alle bezienswaardigheden in een stad of streek hoeven te zien. En dat we vaak wat langer op één plek blijven om daar te fietsen, te wandelen, te werken, te schrijven, te lezen, te schilderen, gitaar te spelen, of gewoon even niets te doen. Met dit uitgangspunt ‘doen’ we ook de N2. Oftewel; we slaan wel eens een stukkie over…
Mijn verslag van de campertrip over de N2 door Portugal
Chaves
De N2 start in Chaves. Een verrassend leuke stad, die we een paar dagen verkennen. Lees mijn blogbericht Chaves, Portugal.
Etappe Chaves – Vila Pouca de Aguiar
Een heel korte etappe van de N2; van Chaves naar Vila Pouca de Aguiar (Vila Pouca betekent klein dorpje). Onderweg zien we een aantal espigueiros, oftwel (mini-)graanschuurtjes. Uit de 18e en 19e eeuw en typisch voor deze streek. Bij VP de Aguiar staan we een nacht op camping/bungalowpark Alvão Village & Camping. Een mooi terrein met gebouwtjes in de oorspronkelijke bouwstijl van de streek. Maar het doet wat somber aan als wij er zijn, omdat het bewolkt weer is en er bijna geen andere kampeerders zijn. Bij de camping is een klein stuwmeer, met granieten rotsformaties. Rond het meertje loopt een wandelpad.
[Lees verder onder de foto’s]
Vila Real aan de N2 door Portugal
We zijn goed en wel op weg op de N2 of we wijken al af. Naar Porto (lees mijn blog). Na Porto is onze eerstvolgende stop Vila Real. Daar staan we op Parque de Campismo de Vila Real. Vanaf de camping is het maar een kwartiertje lopen naar het oude centrum. Dat is leuk om doorheen te wandelen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Vila Real ligt iets buiten het stadje: Casa de Mateus.
Bekijk mijn bericht met veel foto’s van Vila Real en Casa de Mateus.
Peso da Régua aan de Douro
Verder door Portugal over de N2! Naar Peso da Régua. Het is even zoeken, want ons navigatiesysteem heeft hele andere ideeën over de beste route. We gaan op de grote, gratis camperplaats van Peso da Régua staan. Het museum zit in een mooi, oud gebouw met een moderne inrichting.
Er is een expositie over alles wat met de wijn en port uit de Douro-vallei te maken heeft. We worden er niet veel wijzer, want er is weinig uitleg over wat we zien, maar het museum is ook zonder dat je alles snapt een aanrader. En niet alleen omdat er een glas port bij het toegangskaartje inbegrepen is. Pas na een tijdje zien we audioguide-symbooltjes bij de vitrines; misschien hadden we bij de balie om een audioguide moeten vragen. Al vermoed ik dat deze alleen in het Portugees is, want dat is de website ook.
[Lees verder onder de foto’s]
In het Douro-museum bekijken we ook een tijdelijke tentoonstelling van kunstenares Armanda Passos.
Treinrit langs de Douro
Om de beroemde Douro-vallei te bekijken, kun je met je camper een rit langs de N222 maken. Óf, zoals wij doen, een retourtje met de trein naar Pocinho nemen. Je kunt dan de hele tijd ontspannen van het uitzicht genieten en foto’s maken door het open raampje. Bekijk hier mijn foto’s van onze treinrit langs de Douro.
Lamego aan de N2 door Portugal
Na wel een half uur rijden vanuit Peso da Régua arriveren we op camping Lamego. Ze hebben niet veel plek voor campers, daarom heb ik de dag ervoor gebeld om te reserveren. De eigenares en haar man spreken goed Engels, dat is in dit geval wel handig. Bij aankomst mogen we zelf weten waar we gaan staan. We kiezen een plek waar we makkelijk in kunnen rijden, met uitzicht op de heuvels.
Camping Lamego aan de N2 heeft de sfeer van een dorpspleintje, met een barretje en een terras. Je kunt er ’s avonds eten: een gewone warme maaltijd of pizza. Ze koken en bakken die niet zelf, maar halen het eten op in Lamego. Het smaakt er niet minder om!
Bekijk mijn bericht over Lamego aan de N2 in Portugal.
Camperplek Terra de Iguanas
We lezen in onze gids ‘Met de camper door Portugal’ dat de N2 in de volgende etappe lastig door een stadje kronkelt. Daarom pakken we net ervoor de snelweg. Tot São João de Areis (bij Santa Comba Dão), waar we op Camperplaats Terra de Iguanas gaan staan. We mijden zo ook de drukte rond Viseu en slaan Tondela over, maar daar gaan we nog op de fiets naartoe.
De eigenaar van Terra de Iguanas heeft namelijk een superservice: tegen betaling brengt hij zijn gasten met hun fietsen (als ze niet te zwaar zijn) naar Viseu. Je kunt dan helemaal heuvelaf terugfietsen over een mooi fietspad. Wij maken daar gebruik van en fietsen een paar dagen later ook nog een rondje in de buurt van de camperplaats. Bekijk mijn bericht Fietstochtjes vanaf camperplaats Terra de Iguanas.
Terra de Iguanas is een leuke, kleinschalige camperplaats van Vlaamse eigenaren. Zij hebben het terreintje net overgenomen en zijn bezig met het uitbreiden van de voorzieningen.
[Lees verder onder de foto’s]
Góis aan de N2 door Portugal
Onze volgende stop op onze campertrip over de N2 door Portugal is het plaatsje Góis. We strijken neer op Góis camping. Beneden in het dorp is ook een camperplaats.
Terwijl de campingmedewerker ons incheckt, knalt hun 5 maanden jonge stagiaire ineens haar poten op de balie. Deze foto is niet van mij, maar van de Facebookpagina van Góis Camping, maar zo zag het er wel precies uit bij ons.
Foto-impressie Góis
[Lees verder onder de foto’s]
Tussenstop Pedrógão Pequeno
We maken een heel mooie rit door de bergen met een tussenstop bij het witte dorpje Pedrógão Pequeno (er is ook een Pedrógão Grande).
Lees meer over Pedrógão Pequeno op de website Al about Portugal. Bij de Mercado Municipal start deze wandelroute: PR1 – Trilhos dos Bufos.
[Lees verder onder de foto’s]
Camperplaats bij Sertã
We staan we een paar dagen op de camperplaats van Bonjardim Boutique Hotel in de buurt van Sertã aan de N2. Kim, de dochter van de eigenaar van de camperplaats in Moncarapacho, waar we een paar keer waren tijdens onze overwinterreizen, reist met haar jonge hondje van zuid naar noord over de N2. Zij raadt ons deze camperplaats via een Whatsappje aan op het moment dat wij toevallig al nét van plan zijn ernaartoe te gaan! En gelukkig blijft ze nog een paar dagen.
Lees mijn blogartikel Camperplaats bij Bonjardim Boutique Hotel en bekijk mijn foto’s van Sertã langs de N2 door Portugal.
Middelpunt Portugal, en Tomar
Na een kijkje bij het middelpunt van Portugal wijken we van de N2-route af. Naar Tomar. Daar staan we 2 nachten op de voormalige gemeentelijke camping die nu de gemeentelijke camperplaats is. Bekijk mijn bericht Tomar en het Convento de Cristo.
Kurkeiken en witte dorpjes; dat is het thema van onze volgende etappe over de N2 door Portugal. We maken een mooie rit naar camping Markádia aan het stuwmeer van Odivelas. Dat ligt in de Alentejo.
[Lees verder onder de foto’s]
Wildkamperen aan de N2 door Portugal
In snack-bar O Ciborro raken we aan de praat met een Belg die in Granada (Spanje) woont en de N2 fietsend aflegt. Camperaars hebben het graag over wildkamperen, maar deze man is een ultieme wildkampeerder: hij kruipt ’s avonds in z’n slaapzak. Punt.
[Lees verder onder de foto’s]
Naar Moncarapacho in de Algarve
Op weg naar camping Markádia mijden we Torrão aan de N2 en rijden via Viana do Alentejo en Alvito (video hierboven). Plaatsjes die beide de moeite waard zijn en we nemen ons voor om een paar dagen op camping Markádia te blijven en ze met de fiets te bezoeken. Op onze e-bikes moet dat prima te doen zijn. Maar het regent en er is de komende dagen meer regen voorspeld, dus geen fietsweer. En met regen is camping Markádia ook niet zo aantrekkelijk, vinden wij. Bovendien aardig aan de prijs voor Portugese begrippen, zelfs met ACSI-korting.
We besluiten daarom de volgende ochtend gelijk door te rijden. Richting de kust, waar ‘beter’ weer voorspeld wordt. ‘Beter’ bewust tussen aanhalingstekens, want Portugal heeft grote behoefte aan regen, dus we hopen wel dat deze inderdaad komt. We houden een uitgebreide tussenstop in Castro Verde en rijden daarna in één keer door naar Moncarapacho, omdat we de dorpen langs de N2 in de Algarve eerder al bezochten. Vanaf Moncarapacho, waar we een paar keer eerder waren.
Via de N2 door Portugal foto-impressie Castro Verde
[Lees verder onder de foto’s]
N2 door Portugal – foto-impressie Algarve
[Lees verder onder de foto’s]
Waardeer je dit artikel? Overweeg dan om me op een (virtuele) kop koffie te trakteren. Of bestel iets via een advertentie op dit reisblog. Jouw bijdrage helpt mij de kosten voor deze website te dekken.
Eerdere foto’s en blogposts van de N2 door Portugal
Hieronder de links naar mijn blogposts van plaatsen langs de N2 door Portugal die we eerder bezochten. Alledrie in de Algarve.
São Brás de Alportel
Mijn blogpost: São Brás de Alportel, tussen de bergen en de zee
Estoi
Mijn blogpost: Paleis van Estoi en de ruïnes van Milreu
Faro, eindpunt van de N2
Mijn blogpost: Faro, hoofdstad van de Algarve
This entry was posted in Europa, Reisverslagen, Routes
Hallo Foukje,
Wat leuk om jouw reisverhalen hier te lezen. Erg inspirerend! 🙂
Mijn man en ik gaan komende augustus voor het eerst naar Portugal. We huren in Lissabon een camper en willen onder meer de Douro vallei bezoeken. Kun jij me vertellen of dat goed te doen is met een camper? Het is een modern volkswagenbusje. We hebben nog niet echt ervaring met het rijden in een camper en weten niet hoe begaanbaar de wegen daar zijn.
En kun je me vertellen welke camping jullie het meeste aansprak? Camping Villa Real of Camping Lamego?
We willen op een van deze campings twee nachten verblijven en vanaf daar de Douro vallei bezoeken. Is dat handig denk je?
Fijn om even met iemand te kunnen spreken die er al geweest is, het is toch wat lastig inschatten hier vanaf de bank in Amsterdam 🙂
Alvast veel dank!
Hartelijke groet,
Caroline
Hoi Caroline!
Leuk dat je mijn reisverhalen waardeert! En ik geef je graag antwoord op je vragen, voor zover ik ze heb. Wij hebben voor het gemak de Dourovallei met de trein gedaan: https://reisernaartoe.nl/portigal-treinrit-langs-de-douro/. Dus ik kan je hierin niet uit eigen ervaring adviseren. (Behalve dan dat de treinrit een dikke aanrader is!) Maar met een modern volkswagenbusje is de N222 richting het oosten vanaf Peso da Régua zeker goed te doen, want Tina Reinders, de schrijfster van de reisgids die wij gebruikten, heeft een camper van ruim 2 meter breed en 6 meter lang, en zij heeft de N222 wel gereden (van Peso da Régua naar Pinhão), en de N322-3 (naar het noorden en zelfde weg terug naar het zuiden). Over de N222 vanaf Peso da Régua naar het westen kan ik je niets vertellen, want die hebben wij niet gedaan.
Ik vond camping Lamego veel sfeervoller dan die van Vila Real. En het is een prima uitvalsbasis voor de Dourovallei. Voordeel is ook dat de eigenares van camping Lamego en haar man goed Engels spreken en je kunnen adviseren over je uitstapje naar de Dourovallei. Zij organiseren ook excursies naar de Dourovallei, maar volgens mij alleen voor grote groepen. Ik zou wel een paar dagen van tevoren reserveren (gewoon even bellen), want ze hebben niet superveel camperplaatsen.
Stel dat je toch naar camping Vila Real gaat, rijdt dan vanaf de receptie door, langs het vlakke veldje met grote campers en de caravanopslag tot achter het sanitairgebouw. Daar sta je leuker (haalt het nog steeds niet bij Lamego).
Goedemorgen, Fijn dat ik op jouw reisverhalen heb kunnen genieten en met bruikbare tips. Nu na 6 weken door de Scandinavische landen gehad te hebben inlucief de Noordkaap wil ik in september graag naar het zuiden. De zon is ook fijn. Nu werd ik getipt over de N2 route in Portugal. Wij hebben een vrij grote camper 7,50 meter lang en 2.30 breed en 320 hoog. de camper weegt 4.5 ton. Denk je dat wij dit redden met onze camper. Ik lees toch iets van smalle weggetjes. de vallei gaan wij met de trein doen, dit lijkt ons zeker ontspannend. Kun jij ons reeds geven voordat wij aan deze trip beginnen en voor wij aan ongewenst verrassingen komen te staan. Dankjewel voor de genomen moeite.
Onze camper heeft ongeveer dezelfde maten, alleen wel een ton lichter. Wij vonden de route goed te doen, maar zijn wel zo nu en dan afgeweken. Je kunt het beste de campergids ‘Met de camper door Portugal via de N2’ bestellen (liefst via dit artikel ;-). Echt een aanrader! De schrijfster geeft goed aan welke stukken wat lastiger zijn en bij die stukken hebben wij telkens de grotere, doorgaande weg genomen. Je kunt ook dezelfde stops als wij pakken en daar telkens je navigatiesysteem de snelste route naartoe laten kiezen.