Als je over de doorgaande weg Olhão binnenrijdt, valt gelijk de streetart op. Het maakt niet uit van welke kant je komt; aan beide kanten van de straat zie je grote muurschilderingen. En ook in de rest van de stad stikt het van de streetart. Van graffiti tags tot echte kunstwerken. Ik ben dol op dit soort openluchtgalerieën. Daarom stap ik op een middag op de fiets om zo veel mogelijk streetart te ontdekken en te fotograferen.
Inhoudsopgave
Streetart-route niet nodig
Van de streetart in Olhão is geen speciale routebeschrijving of plattegrond en dat is ook niet nodig. Het nadeel van routes is sowieso dat streetart tijdelijk is en zo’n route is daardoor meestal niet actueel. Het is ook leuker om op de bonnefooi naar de streetart te zoeken en verrast te worden, dan met een route doelgericht naar de verschillende murals te lopen en teleurgesteld te worden omdat ze er niet meer zijn. (Diep hè? 😉)
Duik in Olhão aan beide kanten van de hoofdstraat (de in de Algarve beroemde N125) de zijwegen in en dwaal gewoon wat rond, dan zie je vanzelf heel veel graffiti en streetart.
Langs de doorgaande weg van Olhão
Deze foto’s maakte ik van de streetart langs de doorgaande weg van Olhão: [Lees verder onder de foto’s]
Streetart in het oude deel van Olhão
Vooral langs het spoor en in de buurt van het treinstation van Olhão ontdekte ik veel streetart. Op vervallen gebouwen en op schuttingen. Dit is in het oude deel van de stad, tussen de N125 en het historisch centrum. Ik maakte er deze fotoserie:
[Lees verder onder de foto’s]
Openlucht-galerie in de Rua da Fábrica Velha
Heel bijzonder is de streetart in de Rua da Fábrica Velha (= straat van de oude fabriek) en rond de Largo (= plein) da Fábrica Velha, aan de rand van het historisch stadscentrum. Een openlucht-galerie! In opdracht van de gemeente schilderden vier streetart-kunstenaars – Dgiphi, Mistik, Gnose en Kaset – in 2017 meterslange kunstwerken op een oude visverwerkingsfabriek. Met als thema de plaatselijke traditionele visserij en visconservenindustrie. Ieder in zijn eigen stijl, maar allemaal in zwart-wit. De artiesten gebruikten namelijk oude foto’s als inspiratie voor hun muurschilderingen. Terwijl de kunstenaars nog aan het schilderen waren, werden ze al door mensen aangesproken die trots vertelden dat zij zichzelf of bijvoorbeeld hun moeder op de murals herkenden.
Op de Largo da Fábrica Velha staat trouwens ook één van de kunstwerken van de openbarekunst-route Caminho das Lendas. De kunstroute en streetart-galerie zijn beide projecten van de gemeente Olhão om het vervallen gebied op te knappen en de geschiedenis van de stad levend te houden.
[Lees verder onder de foto’s]
Streetart op flatgebouwen
In de woonwijken aan de andere kant van de N125 zie je ook veel streetart. Vooral op de blinde muren van de flatgebouwen, maar ook op kleinere gebouwen en zelfs op een watertoren. Deze foto’s maakte ik daar:
[Lees verder onder de foto’s]
Het verhaal van de streetart van Olhão
Door de visverwerkende industrie was Olhão ooit een welvarende stad. Toen de fabrieken hun deuren sloten, steeg de werkloosheid, en gebouwen kwamen leeg te staan en vervielen tot ruïnes. Dário Silva (artiestennaam SEN), die in Olhão opgroeide, spoot als twaalfjarige stiekem zijn eerst tags op de afbrokkelende muren en gevels. Ondertussen zijn zijn murals in heel Olhão te vinden. Hij en zijn Zuid-Afrikaanse vriend Sergio (artiestennaam Bean) zijn de boegbeelden van de streetart in Olhão. En naast dit tweetal, dat zich de Blubla crew noemt, zijn er nog heel veel andere streetart-kunstenaars actief in Olhão. Een aantal namen zijn: Rudi, Black, Travis, Smile, Nark, Pariz, Gigino, Homosapien.
Zij maken ‘vrij’ werk (al of niet illegaal) en krijgen daarnaast opdrachten van lokale bedrijven en zelfs van de gemeente. Inmiddels hoort de streetart bij de identiteit van Olhão. Er zijn nog steeds veel vervallen gebouwen in het oude deel van Olhão, en van de woonkazernes aan de andere kant van de N125 word je ook niet echt vrolijk. Maar door de streetart is Olhão geen troosteloze stad meer. Het historisch stadscentrum is sowieso een ‘must-visit’ als je in de Algarve bent, maar door de streetart heeft ook de rest van de stad een prettiger en vriendelijker uitstraling gekregen.
This entry was posted in Europa