Reis ernaartoe

  • Home
  • Over mij
  • Contact
  • Prev
  • Next

Olijfboerderij Monterosa in de Algarve

10 februari 202127 mei 2022

Zoek je bezienswaardigheden in de oostelijke Algarve? Bij Moncarapacho ligt een grote olijfboomgaard met eigen olijfolie-perserij: Monterosa. Een bezoek waard!

Olijfbomen kunnen goed tegen droogte

Op Olijfboerderij Monterosa kweekte de Zweedse eigenaar oorspronkelijk kamerplanten voor de export (en ervoor heel even zomergroentes). Toen hij het in 1969 kocht, was er op het terrein ook een sinaasappelboomgaard. Maar omdat citrusvruchten enorm veel water nodig hebben, besloot hij na een paar droge jaren in 2000 naar olijven te switchen. Olijfbomen kunnen namelijk heel goed tegen droogte. Ze werden in dit gebied dan ook al duizenden jaren verbouwd, tot de boeren uit de streek wegtrokken omdat ze niet meer rond konden komen. Inmiddels is de olijfboomgaard uitgegroeid tot een bedrijf van 20 hectare.

Olijfboerderij Monterosa ligt in de Barrocal. Dat is het laagland waar de boeren oorspronkelijk voornamelijk de typische Middellandsezee-producten verbouwden, zoals johannesbroodboompeulen, amandelen, vijgen, en olijven dus. Lees ook mijn blogbericht Moncarapacho, op de grens van Litoral en Barrocal.

De olijfboomgaard van Monterosa, met op de achtergrond de Cerro Sào Miguel (de linker heuvel)
De olijfboomgaard van Monterosa, met op de achtergrond de Cerro São Miguel (de linkerheuvel).

Ambachtelijk en milieuvriendelijk

Op Monterosa wordt ambachtelijk gewerkt, met veel aandacht voor het milieu. Ze verbruiken zo weinig mogelijk water en energie, en verspillen niets. De olijvenpulp wordt bijvoorbeeld verwerkt als mest.

En ze zijn lief voor hun bomen. Bij grote olijfboomgaarden oogsten ze de olijven vaak door met een machine de boom heen en weer te schudden, vertelt de medewerker die ons rondleidt. Op Monterosa trekken ze de olijven met een speciaal harkje van de takken. Als de olijven geoogst zijn, worden ze binnen een paar uur geperst. Dat gebeurt in een granieten wijnpers uit de Romeinse tijd. De olie wordt vervolgens gewonnen met moderne apparatuur en gefilterd in roestvrijstalen vaten.

De mensen van de camping luisteren naar de medewerker van Monterosa die uitleg geeft over het snoeien van de olijfbomen en het oogsten van de olijven.
Uitleg over het snoeien van de olijfbomen en het oogsten van de olijven.

Leuke olijfweetjes

Geen boom, maar een struik

Nooit geweten: als je een olijfboom van kleins af aan z’n eigen gang laat gaan, groeit hij uit als struik. Door telkens de takjes weg te snoeien, laat de teler hem uitgroeien tot de boom, zoals wij hem kennen.

De vrouw die de rondleiding over olijfboerderij Monterosa geeft, laat de takjes onderaan de stam zien, waaraan je kunt weten dat de olijfboom eigenlijk een struik is.
Aan de takjes kun je ziet dat de olijfboom eigenlijk een struik is.

De leeftijd van een olijfboom schatten

En ook interessant: een olijfboom splitst zichzelf heel langzaam. Echt héél langzaam! Als je een olijfboom ziet met een totaal gesplitste stam dan is hij 1000 jaar of ouder. We bekijken op Monterosa een boom met een deels gesplitste stam; deze is ongeveer 300 à 400 jaar oud.

Op onze reizen door Zuid-Europa hebben wij al een aantal indrukwekkend grote olijfbomen gezien, van wel 1000 tot 3000 jaar oud. Die leeftijd lazen we op het bordje dat erbij stond. Leuk dat we nu ook zelf kunnen zien of een olijfboom jonger of ouder is dan 1000 jaar!

Een olijfboom van middelbare leeftijd.

Veel verschillende rassen olijven

Er bestaan honderden verschillende olijfrassen. Op olijfboerderij Monterosa telen ze 5 variëteiten. En daar produceren ze 6 soorten olijfolie van. Vijf van elk één olijfsoort en de zesde is een selectie van verschillende soorten.

De kleinschalige, maar moderne olijfperserij van Monterosa met grote roestvrijstalen vaten.
De kleinschalige, maar moderne olijfperserij van Monterosa.

Zwart of groen – rijp of minder rijp

Of olijven groen of zwart zijn, heeft niet met het ras te maken, maar met wanneer je ze oogst. De groene zijn dus gewoon minder rijp dan de zwarte.

Olijfolie-proeverij

De rondleiding over het terrein en langs de perserij eindigt met een olijfolie-proeverij. En natuurlijk kun je daarna de olijfolie kopen die je het beste bevalt.

Gebouw van olijfboerderij Monterosa in Moncarapacho
Olijfboerderij Monterosa

Bakken in extra vierge olijfolie

Tot slot nog een laatste olijfweetje. Wat wij al weten, bevestigt de medewerker. Je kan heel goed bakken met extra vierge (=koudgeperste) olijfolie en het is juist gezonder dan bakken in boter. Pas boven de 200 graden Celsius verbrandt de olie en komen er slechte stoffen vrij. En zelfs bij wokken haal je die hoge temperatuur niet. Frituren in extra vierge (of vergine) olijfolie is niet verstandig, omdat je dan telkens dezelfde olie verhit.

En ze geeft nog de tip om voor het bakken een iets goedkopere olie te gebruiken dan voor het aanmaken van salades. Gewoon omdat je de olijfolie bij gebakken voedsel minder goed proeft dan in salades en dus is het een beetje zonde om daar dure olijfolie voor te gebruiken.

De website van olijfboerderij Monterosa: Monterosa oliveoil. Via de tab Visits kun je een rondleiding boeken.

Wij ‘overwinterden’ van eind oktober 2020 tot begin februari 2021 op een campercamping in Moncarapacho en boekten de rondleiding op olijfboerderij Monterosa op 13 januari 2021. Dat was nét voor de 2e strenge lockdown vanwege het stijgende aantal covid19-besmettingen in Portugal.

Benieuwd naar meer bezienswaardigheden in de oostelijke Algarve? Lees mijn artikel Moncarapacho in de oostelijke Algarve.

This entry was posted in Europa
  • Algarve
  • Campertrip
  • Portugal
Share

Post navigation

  Streetart in Olhão
Echt kamperen op camping Harskamperdennen  

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën

Tags

Albanië Algarve Andalusië Australië Bali Balkan België Bosnië en Herzegovina Bulgarije Campertrip China citytrip Duitsland Egypte Engeland Fietsen Frankrijk Griekenland herbestemming Hongarije Indonesië Istrië Italië kampeertrip koken in de camper Kroatië Montenegro museum Naturisme Nederland Noord-Macedonië Oostenrijk Persoonlijk Polen Portugal reistips Schotland Servië Slovenië Spanje Streetart Tsjechië Verenigd Koninkrijk Wandelen winkelen

Zoeken

Oudere berichten

Buy me a coffee

ReizenReizen

Ontvang een e-mail als ik een nieuw bericht publiceer

Loading

privacy- en cookiebeleid en disclaimer

 

Het kost aardig wat om deze website te onderhouden. Waardeer je mijn verhalen? Overweeg dan een kopje koffie voor me te kopen. Of bestel iets via de banners. Dat kost jou niets extra's en ik krijg een kleine commissie.

Buy me a coffee


ReizenReizen


© 2022