Moncarapacho ligt in de overgangszone van twee landschappen: dat van de Litoral (de kuststrook) en van de Barrocal (het laagland).
Inhoudsopgave
Litoral en barrocal – twee landschappen
Wij overwinterden drie keer met onze camper in Moncarapacho en stonden er in het voorjaar van ’23 ook een paar weken. Al wandelend kreeg ik een goede indruk van de 2 landschappen.
Lees mijn bericht Heerlijk wandelen rond Moncarapacho.
Litoral
De Litoral is de smalle zandstrook langs de kust met de voornaamste toeristische gebieden. Ze verbouwen er onder andere sinaasappels, mandarijnen en citroenen. En tegenwoordig steeds meer avocado’s, wat zijn keerzijde heeft. (Aan de kust zelf leven de bewoners vooral van de vis en het toerisme.)
Barrocal
Achter de Litoral ligt de Barrocal. Daar verbouwden de boeren oorspronkelijk voornamelijk de typische Middellandsezee-producten, zoals johannesbroodboompeulen, amandelen, olijven en vijgen. Maar omdat ze er niet meer van rond konden komen, trokken veel bewoners naar de dorpen en steden. Hun boerderijen en landjes zijn verwaarloosd en vervallen, of overgenomen en opgeknapt door buitenlanders en Portugezen uit de grote stad.
De camperplaats in Moncarapacho waar wij regelmatig staan, is een voorbeeld van zo’n landje. Op het terrein staan nog olijfbomen, vijgenbomen, amandelbomen en johannesbroodbomen. En ook een paar citrusfruitbomen. (Van ‘onze’ amandelen heeft Wim spijs voor zijn eigengebakken Gevulde speculaas in de Omnia ovenpan gemaakt.)
In Moncarapacho is een bedrijf in 2000 opnieuw olijven gaan kweken. Met veel succes. Lees daarover mijn blogartikel: Olijfboerderij Monterosa in de Algarve.
Achter litoral en barrocal: de Serra’s
Het glooiende landschap van de Barrocal is niet spectaculair, maar wel heel aantrekkelijk. Nog meer naar het binnenland kom je in de bergen: de Serra’s. Het Portugese woord ‘Serra’ betekent: bergketen.
Meer over Moncarapacho lees je in mijn artikel Moncarapacho in de oostelijke Algarve.
This entry was posted in Europa